Ekonomix
852 prikaza

Poslodavci: Povećanje plaća 'uravnilovkom' je put u propast

Zdravko Marić i Andrej Plenković
Goran Stanzl (PIXSELL)
Gospodarstvenici se zalažu za racionalizaciju potrošnje, a u tom kontekstu uopće ne podržavaju Vladu u namjeri da svojim zaposlenicima poveća plaće

Proračunom za iduću godinu država je najavila potrošnju od 174,8 milijardi kuna, a gospodarstvenici su jednoglasni u poruci da takva politika potrošnje do krajnje granice nije održiva te da guši ekonomiju i zaustavlja joj potencijalni razvoj.

Zbog prevelike državne potrošnje, poručuju, gospodarski rast nam je ograničen na svega 2,5 posto BDP-a, a umjesto da sustižemo zemlje koje su nas pretekle, naš se zaostatak samo povećava, piše Večernji list.

Gospodarstvenici se zalažu za racionalizaciju potrošnje, a u tom kontekstu uopće ne podržavaju Vladu u namjeri da svojim zaposlenicima poveća plaće, naročito ne ‘uravnilovkom’ jer ona neće dovesti do kvalitetnije uprave, ali ni do motiviranijih zaposlenika, navodi Večernji.

Dresden: Proizvodnja e-Golfa Kriza Ekonomix Recesija u Njemačkoj: Kraj 'zlatnih godina' bogate države

Štrajk u školama uglavnom komentiraju kroz omjer učenika i broja zaposlenih u školstvu koji ide u korist potonjih. Pozivaju na rezanje broja zaposlenih u državi, općinama, gradovima i županijama, nastavak privatizacije i racionalizaciju potrošnje javnog sektora i upozoravaju da bi, ako se nastavi trenutačna politika u Hrvatskoj, mogli ostati samo državni zaposlenici i oni čije je poslovanje ovisno o državnoj politici.

Hrvatska udruga poslodavaca već je bila upozorila da smo dobili još jedan proračun u kojem nema naznaka reformi ni rezanja, a ekonomski analitičari već nekoliko godina upozoravaju da se u "godinama debelih krava" valja rezati kako bi se pripremilo za stagnaciju ili recesiju.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja za Večernji ističe da proračun pokazuje "socijalistički mentalitet". Da nivo državne potrošnje nije održiv, godinama upozorava najveći europski distributer, vlasnik Orbico grupe Branko Roglić, koji radi u sedamnaest zemalja pa iz prve ruke može vidjeti razlike u poslovnom okruženju pojedine države.

Život u Jugoslaviji Prije 35 godina Ekonomix Najčuvanija tajna Juge: Spiskali su milijarde dolara

Ivan Ergović, vlasnik Nexe grupe, je istaknuo da je nužno kreirati nova radna mjesta i to ona s visokim primanjima kako bi se moglo potaknuti dio radno sposobnih ljudi koji su državu napustili, na povratak, ali da bi se to moglo dogoditi, kaže, moramo smanjiti pritisak države na poslovanje i sve namete, donosi Večernji list.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:21 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site