Ekonomix
790 prikaza

Povrat poreza kreće u kolovozu - iznosi 1 mlrd kuna

Porezna uprava Zagreb
Igor Kralj/PIXSELL
Pravo na povrat poreza ostvarilo je oko milijun građana

Porezna uprava je do kraja lipnja provela poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2016. godinu za gotovo 1,1 milijun građana, od čega bi njih oko 1,02 milijuna trebalo dobiti povrat poreza u ukupnom iznosu od 1,05 milijardi kuna. 

Po podacima Porezne uprave, do 30. lipnja je za ukupno 1.084.048 poreznih obveznika-građana proveden poseban postupak utvrđivanja godišnjeg obračuna poreza na dohodak za 2016. godinu.

Kod ukupno 1.016.486 je utvrđena razlika više uplaćenog poreza i prireza na dohodak u iznosu od 1,052 milijarde kuna, dok je kod ukupno 66.604 građana utvrđena razlika za uplatu poreza i prireza na dohodak u iznosu od 139,38 milijuna kuna, kažu u Poreznoj upravi. 

Poreznici najavljuju da će isplate više uplaćenog poreza i prireza na dohodak biti izvršene tijekom kolovoza ove godine. 

I ove godine, kao i lani, većina građana nije trebala samostalno podnositi godišnju prijavu poreza na dohodak za 2016. godinu već se godišnji obračun poreza i prireza na dohodak za 2016. godinu za njih radi automatski u posebnom postupku. 

No, dio poreznih obveznika do kraja veljače trebao je podnijeti godišnju prijavu za prošlu godinu, npr. građani koji ostvaruju dohodak od samostalne djelatnosti, kao što su obrtnici, pripadnici slobodnih zanimanja i drugi obveznici koji dohodak utvrđuju na temelju poslovnih knjiga, porezni obveznici za koje Porezna uprava ne raspolaže podacima o njihovom ostvarenom dohotku, odnosno oni koji su ostvarili oporeziv dohodak, ali njihov poslodavac ili sam porezni obveznik nije izvijestio Poreznu upravu u propisanom roku na propisanom izvješću i sl.

Građanima kojima se u posebnim postupku utvrdi razlika za uplatu ili povrat Porezna uprava je dužna do 30. lipnja dostaviti privremeno porezno rješenje, a na to rješenje mogu podnijeti prigovor, ako smatraju da su podaci iz rješenja netočni ili nepotpuni, najkasnije do 31. srpnja. O prigovoru odlučuje prvostupanjsko tijelo rješenjem u roku od 30 dana od dana zaprimanja prigovora

Nakon toga, dakle od početka kolovoza, trebali bi započeti povrati preplaćenog poreza na dohodak za 2016. godinu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.