Ekonomix
289 prikaza

Proizvođač Viagre htio napraviti najveću poreznu prevaru u povijesti

Viagra
Damir Spehar (PIXSELL)
Pfizer je kupnjom Allergana, proizvođača botoksa želio poslovanje preseliti u Irsku

Američka farmaceutska kompanija Pfizer pristala je u utorak raskinuti 160 milijardi dolara vrijedan ugovor o kupnji Allergana, proizvođača Botoxa, čime je američka vlada izvojevala pobjedu u nastojanjima da spriječi spajanje kompanija radi izbjegavanja plaćanja poreza.

Odluka o zaustavljanju najveće porezne "inverzije" u povijesti, kojom bi Pfizer smanjio svoje porezne obveze premještanjem sjedišta u Irsku, gdje je registriran Allergan, uslijedila je dan nakon što je američko ministarstvo financija prezentiralo nova pravila za obuzdavanje inverzije.

Iako u novim propisima nisu imenovane kompanije Pfizer i Allergan, jedna od odredbi odnosi se na specifične značajke njihovog spajanja.  Prekid ugovora te dvije kompanije velika je pobjeda za američkog predsjednika Barack Obamu u zadnjoj godini njegova mandata.

Ranije u utorak Obama je globalno izbjegavanje poreza ocijenio "velikim problemom" te pozvao Kongres da poduzme mjere i zaustavi poreznu inverziju američkih kompanija, koje seljenjem sjedišta u inozemstvo smanjuju svoje porezne račune.

"Iako će aktivnosti američkog ministarstva financija otežati korištenje te rupe u zakonu o porezu na dobit, samo Kongres je može zauvijek zatvoriti", rekao je Obama.

Pfizer i Allergan će objaviti prekid ugovora u srijedu, kazao je izvor upoznat sa slučajem koji je želio ostati anoniman. Pfizer i Allergan odbili su to komentirati. Zbog prekida ugovora Pfizer će morati platiti Allerganu do 400 milijuna dolara za troškove.

Cijena dionice Pfizera porasla je na Wall Streetu u utorak za 2 posto na krilima nade da će tvrtka odustati ili revidirati ugovor u svoju korist. S druge, pak, strane, cijena dionice Allergana pala je za 14,8 posto, na najnižu razinu od listopada 2014. godine.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.