Ekonomix
9370 prikaza

Protiv siromaštva: Plaća svima, pa i nezaposlenima

Kune
Igor Kralj (PIXSELL)
Nakon samo četiri mjeseca programa, primjećuju se određene pozitivne promjene među nezaposlenima

Finska se odlučila svakog mjeseca davati tisućama ljudi po 560 eura. Radikalni program počeo je u siječnju ove godine i već sada zamjećuju pozitivan utjecaj na kvalitetu života. 2.000 nezaposlenih Finaca mjesecima dobiva novac kojeg nikad neće morati vratiti. Osim toga, ne moraju tražiti posao, ne moraju se javljati u neku državnu ustanovu niti objašnjavati kako troše taj novac.

Direktorica programa u agenciji finske vlade KELA, koja je nadležna za socijalna pitanja u zemlji rekla je da će svi nezaposleni dobiti novac "bez obzira na sve". "Mogu ostati kod kuće na kaučima i ne raditi ništa ukoliko im je dovoljan ovaj osnovni prihod. Ali, mogu imati posao sa skraćenim radnim vremenom ili pokrenuti vlastiti biznis", navela je za Reuters.

Riječ je o projektu kojeg su Finci predstavili prošle godine u sklopu vladine kampanje da svi građani moraju imati osnovni prihod, koji u Finskoj iznosi 560 eura. Oni koji podržavaju model ističu kako će se siromašni i nezaposleni na ovaj način više zaštiti, dok protivnici navode kako zbog ovakvog modela nitko od nezaposlenih neće biti motiviran tražiti posao.

Marjukka Turunen, šefica pravne službe finskog socijalnog osiguranja, kaže da je program srezao birokraciju, smanjio troškove i ozbiljno utjecao na siromaštvo. Pored svega nabrojanog, Turunenica kaže da je program i pozitivno utjecao na mentalno zdravlje primatelja novca. Jedna žena joj je ispričala: "Bojala sam se svaki put kad bi telefon zazvonio jer sam mislila da me zove služba za zapošljavanje da mi ponude posao". Ta žena nije mogla raditi zato što se brinula za svoje stare roditelje, prenosi britanski Independent.

Zanimljivo je da Finci ne gube tih 560 eura mjesečno, čak ni ako pronađu zaposlenje. To pomaže ljudima koji se brinu da će izgubiti pozamašnu svotu novca ako se zaposle, a plaća im možda neće nadoknaditi razliku u primanjima. Sve to bi moglo riješiti i činjenicu da neki Finci radije žive od socijalne pomoći nego pronalaze posao.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Mmest163 14:53 09.Svibanj 2017.

    Mi smo napredniji kod nas radiš a ne dobiješ osobni dohodak,a ako si Gazda ne moraš ništa ni plaćati