Life
6552 prikaza

Evo zašto je svi zovu Finskom - osim samih Finaca

Zastava republike Finske
Pinterest
Ako niste znali, Finci za svoju državu kažu Suomi - i to jedini u svijetu

U Italiji je država Finska poznata kao Finlandia. Na japanskom, to je "Finrando", a engleski je naziv "Finland" internacionalno prihvaćen - iako hrvatski prijevod Finska nije daleko od drugih naziva.

Trend nazivanja skandinavske države upravo imenom Finska je konstanta u cijelom svijetu, izuzev jedne države - a to je sama Finska. Naime, svi Finci svoju državu nazivaju "Suomi" (čita se Somi), dok je Estonija, Litva i Latvija zovu varijacijama na Suomi.

Lokacija Finske na karti Europe | Author: Wikimedia Commons Wikimedia Commons

Pretpostavlja se kako je ovaj ne-uralski etnonim germanskog porijekla te se povezuje s riječi "finthan", odnosno pronaći, primijetiti, isprobati...

Prvo spominjanje Finske, odnosno "Finlonti" pronađeno je na pločama u Švedskoj te na jednom švedskom otoku. No, činjenica je kako se tako nazivao samo jedan mali dio te zemlje na samom jugozapadu, koji je danas poznat kao povijesna provincija Finland Proper. 

Ipak, odakle sami naziv Finci za ljude koji žive u Finskoj jedna je od većih povijesnih misterija na koje niti danas jezikoslovci i povjesničari nemaju konkretan odgovor.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Sirdawar 16:00 06.Ožujak 2017.

    Ispravka: Suomi čita se Suomi. Finski jezik se čita onako kako se i piše kao i hrvatski.