Ekonomix
3818 prikaza

Rusi: "Agrokor je lažirao izvješća, Uprava mora otići"

Agrokor
REUTERS
Šefovi ruskih banaka objavili su da sumnjaju u nepravilnosti prilikom vođenja poslovnih knjiga u najvećoj hrvatskoj kompaniji

Vjerovnici Agrokora, uključujući ruske Sperbanku i banku VTB moraju potpisati sporazum o budućnosti kompanije, izjavio je u srijedu na konferenciji za novinare prvi potpredsjednik VTB-a Juri Solovjev.

"Svi vjerovnici moraju potpisati 'standstill sporazum'. Agrokor bi prema sporazumu morao dopustiti, primjerice, predstavnicima banaka ili odbora vjerovnika da uđu u upravu, odnosno da zamijene financijske direktore ili revizore. Ima niz uvjeta koje bi kompanija trebala ispuniti, uključujući smjenu trenutnog vodstva koje je dovelo do ovakve situacije, izjavio je Solovjev.

Dodao je da bi sporazum za prvu ruku mogao biti kratkoročan, mogao bi trajati samo tjedan dana ili mjesec dana, nikako ne godinu, piše Reuters.

"Kompanija mora pojačati svoj menadžment i vrlo vjerojatno će tu biti i predstavnici države i odbora vjerovnika. Za menadžment tražimo profesionalce sa svjetskom reputacijom, koji su se specijalizirani za ovako teške situacije", objasnio je Solovjev.

Problem financijske stabilnosti, ističe Solovjev, je narastao i zbog lažiranja financijskih izvještaja.

"Vlasnici i menadžment kompanije su nažalost dugo vremena lažirali financijska izvješća i pronađene su nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga za što su odgovorni vlasnici i menadžment", rekao je Solovjev i dodao kako je menadžment prikrivao dugovanja.

Sada je, kaže, glavno zaustaviti paniku.

"Prvo treba očuvati kompaniju kako bi mogla normalno raditi, a drugi korak bit će razrada restrukturiranja kredita kako bi se uspostavio normalan tijek novca. Treće, tu je mogućnost strateške prodaje nekoliko biznisa, ali po normalnoj cijeni, što bi smanjilo opterećenje dugovima", kaže Solovjev. Napominje da Agrokor ima dva takva biznisa spremna za prodaju, ali da je cijena sada niska, zbog problema koji su ga zadesili.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Pavica Blažević
    blaze272@htnet-dsl 19:31 29.Ožujak 2017.

    svu imovinu uzeti počev od Todoriča i svih njegovih doušnika pa i Mariću