Ekonomix
31386 prikaza

Kulmerovi dvori ostaju obitelji Todorić

Kulmerovi dvori
1/5
Goran Stanzl (PIXSELL)
Koliko god Agrokor bio u problemima, njegov šef skinuo je sve hipoteke s rezidencije pod Sljemenom

Dvije tisuće metara četvornih na tri etaže, a tu su i zgrade s dodatnim stanovima, to su Kulmerovi dvori, dom obitelji Todorić. U trenucima kad se Agrokor kao izvor statusa i bogatstva Ivice Todorića koprca u dugovima s još uvijek nejasnim epilogom, dinastijska rezidencija ostat će sigurna kako god ispalo. Tportal navodi da je hipoteka koja je poslužila za kupnju Mercatora s Kulmerovih dvora skinuta je 29. travnja 2015. godine.

Time Kulmerovi dvori ostaju financijsko-pravno čist i siguran topli dom obitelji kako god ispalo. Izvadak iz gruntovnice pokazuje da je zadnji teret s nje skinut prije dvije godine. Obiteljsku rezidenciju u zagrebačkim Šestinama, smještenu na podsljemenskom brijegu, Todorić je bio založio kako bi kupio slovenski Mercator 24. travnja 2014. Hipoteka je bila garancija vraćanja kredita od 100 milijuna eura.

U to vrijeme Agrokor je posudio ukupno 600 milijuna eura od ruskog Sberbanka, od čega je 100 milijuna išlo preko njihova europskog ogranka. Ranije je pak u proljeće 2006. podigao hipoteku u korist Hypo-leasing Kroatien za kredit od 23,8 milijuna eura. Krajem te godine Todorić se s obitelji uselio u Kulmerove dvore, a hipoteke se oslobodio tri godine poslije. O tome kako je Ivica Todirić postao vlasnik Kulmerovih dvora iscrpno je pisao "Nacional" u lipnju 2006.

Ivica Todorić Uzdrmani div Ekonomix Agrokor na koljenima: Rusija osvaja Balkan preko Todorića

"Obnova Kulmerovog dvorca veliki je dobitak za Hrvatsku u čijoj smo rekonstrukciji nastojali maksimalno uvažiti sve povijesne detalje koje smo uspjeli pronaći u pisanim izvještajima ili fotografijama", govorio je zagrebački arhitekt Branko Kincl, po čijem projektu je nakon tri godine rekonstrukcije tog ljeta 2006. dovršena uspješna replika originalnog dvorca.

Zadnji vlasnik dvorca bio je Ferdinand grof Kulmer, jedan od najvažnijih hrvatskih slikara, a zdanje je porušeno do temelja u požaru potkraj Drugog svjetskog rata tako da su na mjestu nekad velebne rezidencije, poznate po renesansnom pročelju i zanimljivoj povijesti, bile samo hrpe kamenja i smeća. Dvorac je uređen krajnje jednostavno i bez kičastih detalja svojstvenih "tajkunarama", a obnovio ga je Agrokor.

Projekt je vodila tvtka Tehnika u poslu od 2,7 milijuna eura. "Značaj obnove Kulmerovog dvorca u Šestinama je višestruk", govorio je tada Kincl za Nacional. Dio njegovih riječi starih 12 godina danas zvuče najblaže rečeno egzotično: "Njegovom obnovom vraćen je u memoriju grada još jedan vrhunski spomenik kulture, kojim je kompletirana povijesna slika Šestina i Zagreba. Zatim, obogatila se tipologija zagrebačkih objekata, koji služe u poslovne, reprezentativne svrhe.

Time se dokazalo da velike firme ne trebaju poslovne prostore u neboderima u središtu grada nego da mogu odlično funkcionirati u starim dvorcima prezentirajući tako svojim poslovnim partnerima hrvatsku baštinu. Također, obnovljeno je 70 hektara zapuštenog zemljišta u okolici dvorca, koje je pretvoreno u park", zaključio je Kincl dodavši da revitalizirani Kulmerovi dvori imaju svijetlu perspektivu jer će se pametnim sadržajima investicija možda moći i vratiti.

Njegove riječi tada obećavale su, dakle, određenu društvenu ulogu. No, naposlijetku je Ivica Todorić imao problema i s aktivistima prosvjednicima koji su mu praktično kampirali pred ulazom na imanje. Palačom dominiraju svijetli tonovi, od oker do boje bijele kave, hrastovi parketi i mramorne pločice, a interijer je uređen minimalistički, kažu, u stilu 18. stoljeća. Čak su prozori i vrata specijalno zaštitarski zaštićeni. Iz toga se iščitavalo da ima neprobojna stakla.

Najbogatiji Hrvati Bogata Hrvatska Life 200 obitelji koje imaju Hrvatsku i kako su se obogatile

Glavna karakteristika unutrašnjeg dizajna je prozračnost i nenatrpanost pokućstvom. Ulazna vrata su masivna, također od hrastovine, a u ogromnom ulaznom dijelu dominira dvostrano zavojito stubište, koje vodi na prvi kat gdje će biti apartmani za poslovne partnere i stambeni dio obitelji Todorić. Iz foajea se zatim ulazi u prostrani dnevni boravak, opremljen stilskim namještajem zagasitih boja.

Kroz staklenu stijenu salona puca prekrasan pogled na park, te Šestine i Zagreb. Iz salona se ulazi u blagovaonicu, ostale salone i golemu kuhinju svijetlih boja, koja je spoj tradicionalnog i suvremenog: pločice su mramorne, a u starinske elemente ugrađeni su najmoderniji kućanski aparati. U podrumskom dijelu revitaliziran je također ogroman vinski podrum, izgrađen ciglama, kojim dominira dugačak, masivni stol, lijevo je smješten šank, a na zidovima su izloženi lovački trofeji.

Kod arheoloških istraživanja tu su pronađene cigle s originalnim Kulmerovim žigom, koje su zatim ukomponirane u zid vinoteke. Tu je smješten i bazen, popločan modrim mozaičnim pločicama, zatim saune i slični sadržaji za rekreaciju i očuvanje zdravlja, skladišta, servisne prostorije, dio za osoblje, te parking zona do koje se stiže asfaltiranim, podzemnim tunelom. Zbog strmog terena, iz bazena također puca pogled na Šestine.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.