Ekonomix
1055 prikaza

Ruska privatizacija - prodaju kako ne bi prodali

Vladimir Putin
http://en.kremlin.ru
Žonglira se milijardama, dionice idu u privatne ruke, ali samo odabranih privatnika

Nitko ne provodi privatizaciju kao što to čine Rusi. Ekspresna pljačka iz postsovjetskih privatizacijskih 90-ih odavno je završila Novi val većinom se svodi na prodaju dionica tvrtki u državnom vlasništvu. Ili, kada je riječ o slučaju poput nekoć privatne plinske tvrtke Bashneft, provodiš obrnutu privatizaciju i nazivaš je privatizacijom.

Koliko košta svijet... A Hrvatska? Ekonomix 10 najvećih kompanija bogatije su od 180 država svijeta

Ranije ove godine, Bashneft je preuzela ruska vlada. U tipično ruskoj maniri, većinski vlasnik dionica, Forbesov milijarder Vladimir Evtušenkov, bio je optužen za pranje novca, smijenjen sa svojih pozicija u Bashneftu i smješten u kućni pritvor. Vlada ga je poslije pustila, ali je njegove dionice prodala Rosneftu, koji vodi Igor Sečin, pripadnik unutarnjeg kruga osoba bliskih Vladimiru Putinu.

Sredinom listopada Rosneft je otpustio sve izvršne direktore tvrtke i upravu, da bi ta mjesta popunio ljudima odanima Sečinu. Investitori u Bashneft nisu bili sretni. "Rosneft je tvrtka koju ne vode dobro", kaže David Herne, menadžer hedge-fonda za Ruski razvojni fond sa sjedištem u Moskvi. "Ovaj posao je smrtno posrnuće Bashnefta."

Bušotine nafte EKO PLAN Tehno Norveška će do 2025. posve zabraniti automobile na fosilna goriva

U petak je Rosneft objavio svoju ponudu da će kupovati dionice svih malih dioničara tvrtke, što bi bilo 37,5 posto ili nekih 55,4 milijuna dionica. Cijena po dionici nije određena. Bashneftove dionice porasle su za 12 posto dok se lokalni trgovci klade da će vlada to dobro platiti.

Bashneft je bio jedno od najprivlačnijih naftnih i plinskih dioničkih društava u Rusiji. Porastao je 123 posto u posljednjih pet godina, duplo više nego Rosneft. Gazprom, još jedna velika energetska kompanija pod kontrolom države, u rubljama je pala za 18 posto. Ponuda manjinskim dioničarima mora se odrediti prema prosječnoj cijenti na burzi dionica tijekom šest mjeseci uoči posljednje transakcije. A prevladavaju više cijene.

Poplava u Hamburgu Ekonomska studija Znanost Klimatske promjene će nas koštati najmanje 2500 milijardi dolara

Ako bi se manjinski dioničari složili s tom cijenom, dioničarima bi se podijelilo 205,6 milijardi rubalja, odnosno 3,5 milijardi dolara. U međuvremenu Rosneft prolazi kroz vlastite privatizacijske kombinacije. Za razliku od većine privatizacija u kojima vlada predaje kontrolu privatnim poduzetnicima u nastojanju da smanji troškove države na javnim zaposlenicima, Rosneft teško da prodaje veći dio svojih dionica na tržištu. Rosneft nikada neće biti privatiziran. Barem ne u normalnoj definiciji tog izraza.

(Forbes)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.