Ekonomix
700 prikaza

Siromašni su obično i deblji od bogataša, a znanost je otkrila zašto

Žena se važe
Thinkstock
Društveno i ekonomsko porijeklo manje utječu na rizik pretilosti kod muškaraca nego kod žena, no tren debljanja pogodio je sve društvene slojeve i prijeti zdravlju

Žene s višim obrazovanjem i većim prihodima mršavije su od manje obrazovanih i siromašnih, utvrdilo je istraživanje američkog Nacionalnog zdravstvenog statističkog centra. Ista povezanost nije uočena kod muškog spola, a bogati Afroamerikanci i Meksikanci su pod većim rizikom od razvoja pretilosti nego bogati bijelci i njihovi sunarodnjaci.

 Ukoliko je indeks tjelesne težine viši od 30 riječ je o pretilosti, prema definicijama. Proučavajući zdravstvene podatke stanovništva od 1988. do 1994. te od 2005. do 2008. ustanovili su da je trend debljanja zahvatio sve društvene slojeve, no ipak najmanje one imućne.

U 2008. trećina odraslih Amerikanaca bilo je pretili kao i 17 posto mladih od svoje druge do 19. godine. Ljudi su sve češće i ekstremno pretili, što ih ometa u svakodnevnom životu i prijeti zdravlju. Iako na pretilost nije imun niti jedan društveni sloj, bogati odolijevaju trendu jer više paze na prehranu, prvenstveno radi taštine i društvenog ugleda, smatraju stručnjaci.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.