Ekonomix
1474 prikaza

Slovenci se zbog Agrokora udružili s Vučićem

Aleksandar Vučić i Miro Cerar
Srdjan Ilic (PIXSELL)
Teško je ne primijetiti združenu akciju Srbije i Slovenije oko Agrokora

"Ovdje zasad nemamo probleme, ali nećemo da nam se pojave... Ne možemo i nećemo svi potonuti s 'Agrokorom", izjavio je Vučić na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s tvrtkama koje opskrbljuju Merkator S.

Slovenci su pak najavili donošenje Lex Mercatora, kojim žele zaštiti svoje nacionalne interese, kao i interesa dobavljača i zaposlenih u trgovačkom lancu koji je dio koncerna Agrokor, sud bi na prijedlog slovenske vlade u slučaju potrebe u tvrtku imenovao posebnog privremenog člana uprave. Iz Slovenije su, u maniri Aleksandra Vučića, najavili da će zaštiti svoj Mercator, a njihov premijer Miro Cerar na stalnoj je telefonskoj liniji s Vučićem.

Teško je ne primijetiti združenu akciju Srbije i Slovenije, koje žele zaštiti svoje kompanije koje imaju veze s Agrokorom. Ono što je važno spomenuti je da ni Slovenija ni Srbija nikada nisu dozvolile da se njihove tvrtke u vlasništvu Agrokora opterećuju kreditima, odnosno da jamče za kredite ili bilo kakve druge financijske aranžmane Agrokora, što su pak Agrokoru dozvolile vlade Hrvatske i BiH.

To neće dozvoliti ni ubuduće, što je stanovita secesija, odnosno da slikovito objasnimo – to je način na koji je Slobodan Milošević 1991. godine ukrao hrvatska poduzeća u Srbiji.

Isto tako je zanimljivo da to zajedno rade i Cerar i Vučić, očito je sve koordinirano, tako da se ne može izbjeći ideja da je riječ o dogovoru. Osim toga, tu su i prijetnje različitim tužbama protiv Hrvatske.

Naime, stručnjaci i biznismeni s kojima smo razgovarali ističu kako je stečaj Agrokora neminovan, no što će nakon stečaja Agrokora?

"Lex Agrokor će slomiti hrvatsku ekonomiju, to je samo pitanje vremena, a to bi moglo pokrenuti lavinu tužbi", ističu stručnjaci.

Nadalje, stvar oko Mercatora dodatno je zakomplicirana, jer unatoč tomu što ga je Todorić kupio taj je aranžman u posebnom režimu do 2020. godine zbog sporazuma s bankama. Agrokor ima ograničeno upravljanje Mercatorom, slovenski Mercator vlasnik je Mercatora u Srbiji i generalno Mercator u obje države stoji dobro. Upravo zato su se Srbija i Slovenija digle na zadnje noge kako bi zaštitile što se zaštiti može i zadržale svoje vlasništvo.

Postoji tu još jedna stvar – kad Agrokor ode u stečaj, što će biti s ostalim tvrtkama, uključujući Mercator? Ako tvrtke u vlasništvu Todorića prodaju – kome ide novac? Ako bi se Mercator prodao, logično je da novac ide Slovencima, no što je sa samim Agrokorom? Ide li novac vjerovnicima ili nekom drugom?

Sve su to pitanja koja se u Hrvatskoj skoro nitko ne pita, ali se zato pitaju u Srbiji i Sloveniji što objašnjava ovu združenu reakciju državnog vrha Slovenije i Srbije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.