Ekonomix
393 prikaza

Što je točno Panama Papers i što o tome morate znati...

Novac
Thinkstock
U javnost su procurili milijuni tajnih podataka o političarama, kompanijama, sportašima, glumcima, pjevačima... koji su svoj novac sakrili u poreznim oazama

Što je Mossack Fonseca?

To je pravna tvrtka u Panami koja se specijalizirala za usluge otvaranja i vođenja offshore računa i kompanija.

Gdje joj je sjedište?

Iako se radi o panamskoj tvrtki, ona svoje poslove vodi po cijelom svijetu. Na njihovom web sajtu stoji kako imaju 600 ljudi u 42 zemlje koji rade za njih. Ima franšize po cijelom svijetu i svaka ima svoje klijente i poslove. Mossack Fonseca radi u gotovo svim svjetskim poreznim oazama kao što su Švicarska, Cipar, Djevičanski otoci...  

Koliko je Mossack Fonseca velika tvrtka?

Mossack Fonseca je četvrta najveća tvrtka na svijetu koja se bavi offshore poslovanjem. Do danas je radila za više od 300 tisuća raznih tvrtki, a najviše su povezani s britanskim tvrtkama. Više od pola tvrtki za koje su radili registrirane su u poreznim oazama pod britanskom zastavom.

Koliko je podataka iscurilo?

Neviđeno puno. Ovo je možda najveće curenje tajnih informacija ikad, daleko više podataka je procurilo nego u aferi WikiLeaks 2010. godine i još više nego količina podataka koje je Edward Snowden dao novinarima 2013. godine. Procurilo je 11.5 milijuna dokumenata i 2.6 terabajta date iz Fonsecinih internih računala.

Što u Mossack Fonseci kažu o curenju podataka?

Tvrtka ne želi komentirati pojedine slučajeve i pozivaju se na zaštitu svojih klijenata. No, brane način na koji rade i što rade. U Fonseci ističu da sve rade po zakonu, da poštuju zakone protiv pranja novca, te kažu da ne mogu odgovarati za nešto što je greška nekih drugih institucijam poput banaka i sličnih.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.