Ekonomix
413 prikaza

Velike tvrtke moraju prestati raditi budale od nas i početi plaćati porez

Apple Store
Daniel Reinhardt (DPA/PIXSELL)
Vrijeme je za popravak globalnog poreznog sustava, smatra nobelovac Joseph Stiglitz

Grupa vodećih ekonomista, na čelu s nobelovcem Jospehom Stiglitzom, pozvala je ovaj tjedan sve zemlje da revidiraju svoj porezni sustav kako bi spriječili multinacionalne tvrtke poput Applea i Googlea da iskorištavaju rupe u zakonima i plaćaju manje poreze.

"Multinacionalne tvrtke djeluju i stoga bi trebale biti oporezivane kao samostalne kompanije. Vrijeme je da naši (politički) vođe budu odvažni", izjavio je Stiglitz.

Naime mnoge velike kompanije poznate su po tome što prebacuju svoj dobitak i profit između podržnica kako bi platili manje poreze u pojedinim državama, kao što su Irska i Luksemburg, objasnio je Stiglitz. On smatra da bi stvaranje novog svjetskog poreznog sustava mogao biti realističan plan, ali sve države bi trebale raditi zajedno na tome kako bi zatvorile sve rupe u zakonima.

Google | Author: Philip Toscano/Press Association/PIXSELL Philip Toscano/Press Association/PIXSELL

Grupa ekonomista je u priopćenju izjavila da je nužno da se stane na kraj konkurentnim poreznim sustavima kako bi se u korijenu spriječilo utrkivanje različitih država.

Razvijene zemlje trebale bi poduzeti prvi korak tako što bi odredile minimalni porez za korporacije, što bi se moglo učiniti pod pokroviteljstvom Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj.

"Nećemo dozvoliti (tvrtkama) da jednostavno kupuju okolo i izbjegavaju sve poreze. Toj ideji je odzvonilo", izjavio je Stiglitz koji smatra da je vrijeme da tvrtke počnu plaćati porez na temelju međunarodne prodaje. Primjerice, Apple više od 35 posto prihoda ostvaruje u SAD-u, pa bi porez na taj prihod trebao i platiti u SAD-u.

Firme bi također trebale raspodijeliti prihod od intelektualnog vlasništva u zemljama u kojima su te ideje razvijene, umjesto tamo gdje je niži porez, piše CNN.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.