Ekonomix
3990 prikaza

Svijet čeka najveći prijenos bogatstva u povijesti

Novac
Thinkstock
Američki nasljednici dobit će 1,1 bilijun dolara, europski 600 milijardi, a azijski 300 milijardi dolara

Više od 460 milijardera širom svijeta u sljedećih će 20 godina na svoje nasljednike prenijeti 2,1 bilijun dolara što je približno jednako indijskom BDP-u ili bogatstvu koje je izgubljeno na burzama dan nakon lipanjskog referenduma o Brexitu. Prema navodima iz izvješća švicarske banke UBS i konzultantske kuće PricewaterhouseCoopers (PwC), radi se o "najvećem prijenosu bogatstva u povijesti", prenosi magazin Forbes.

Naime, UBS i PwC procjenjuju da je trećina od 1400 milijardera koje oni prate trenutno starija od 70 godina. Ta skupina drži 40 posto ukupnog  bogatstva koje je u rukama male skupine milijardera. Najveći dio bogatstva prenijet će američki milijarderi, odnosno 1,1 bilijun dolara, dok će nasljednici u Europi dobiti 600 milijardi dolara.

Muškarac broji novčiće Škrtost i altruizam Life Postaju li ljudi zbog novca zli?

Azijski milijarderi ostavit će potomcima 300 milijardi dolara. Osim toga, ističu analitičari u izvješću, činjenica je da se po prvi puta toliko bogatstva prenosi na drugu generaciju u isto vrijeme. To posebno vrijedi za azijske rastuće države gdje je 85 posto milijardera novac samostalno zaradilo.

"Jesu li spremni? To je pitanje. Jesu li u Aziji naučili lekcije s mnogo zrelijih tržišta?", ističe John Mathews, direktor upravljanja imovinom u UBS Wealth Management Americas. S obzirom na uzrečicu da prva generacija stvara bogatstvo, druga ga troši, a treća ga uništi, što će se dogoditi s tako golemom svotom novca također je razlog za brigu.

"Planiranje je apsolutno potrebno. Kako novac prelazi s generacije na generaciju, planiranje postaje teže", ističe za Forbes Mike Ryan, glavni investicijski strateg u švicarskoj banci. Teze analitičara potkrijepljene su i statističkim podacima koji pokazuju što se dogodilo s nasljedstvom  milijardera od 1995. godine naovamo.

Superjahte dizajna Andy Vaugh Boli glava... Style Nikad viđen luksuz - superjahta traži vlasnika

Prema tim nalazima, od bogatstva koje je palo ispod razine od milijardu dolara, u 90 posto slučajeva to se dogodilo prvoj i drugoj generaciji nasljednika. Više od 70 posto novca nestane već za vrijeme prve generacije nasljednika, a dodatna petina "ispari" u vrijeme druge generacije.

No, statistika pokazuje kako je najmanje "raspikuća" u Europi. Iako nije lider po iznosu stvorenog bogatstva, Europa je najbolje mjesto za njegovo očuvanje. Naime, 54 posto europskih milijardera pripada 2., 3. i 4. generaciji dok je u SAD-u to slučaj sa 33 posto bogataša, a u Aziji 15 posto.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.