Ekonomix
13188 prikaza

"Tesla će propasti, nikad nisam vidio lošiju kompaniju"

Elon Musk
DPA/PIXSELL
Iz investicijskog fonda predviđaju da će se Tesla urušiti u narednih tri do šest mjeseci

"Tesla, u to nema nikakve sumnje, je na rubu bankrota osim ako vlasnik Elon Musk nema nekog asa u rukavu", napisao je John Thompson, direktor investicijskog fonda Vilas Capital Management u pismu investitorima, kojeg prenosi Fortune.

Propast mu predviđaju već u roku nekoliko mjeseci, jer unatoč tomu što je Tesla kompanija koja je na tržištu vrijedna 53 milijarde dolara, ona ne zarađuje ništa. Zapravo, upravo suprotno - Tesla trenutno posluje s gubitkom od pet milijardi dolara.

"Kompanije u nekom trenutku moraju početi zarađivati, a ja do sada nisam vidio da se u Tesli to događa. Poslovni izvještaj Tesle jedan je od najgorih koje sam vidio. Lijepo je imati dobru priču, ali morate imati i dobre financije", nastavio je Thompson i istaknuo da između dobre priče i dobrih financija, financije uvijek pobjeđuju.

Elon Musk Vizionar Tehno Muskov hyperloop - od New Yorka do Washingtona za 29 minuta

Tesla je, kako smo rekli, vrijedan 53 milijarde dolara, no Thompson ističe da vrijednost kompanije mora narasti barem na 650 milijardi dolara kako bi Musk opstao s ovakvim načinom rada.

Thompson u Tesli ima udio od 25 milijuna dolara i već neko vrijeme zapravo prognozira na štetu Tesle. Iako dioničari vjeruju Musku, Thompson tvrdi da će se kompanija urušiti u narednih tri do šest mjeseci, a kao glavni problem navodi probleme s proizvodnjom i isporukom Modela 3, te padom potražnje za Modelom S i X.

Musk je dugo vremena koristio strategiju koja se oslanjala na donatore i ulagače i tako je dobivao velike količine novca. Thompson predviđa da će Musku u narednih 18 mjeseci trebati 8 milijardi dolara kako bi mogao nastaviti raditi.

"Pojednostavnit ću stvari. Tesla je dvostruko vrijednija kompanija od Forda, ali Ford je prošle godine proizveo šest milijuna auta i imao profit od 7.6 milijardi dolara. Tesla je proizveo 100.000 auta i imao gubitak od dvije milijarde dolara. Nikad nisam vidio ništa apsurdnije u mojoj karijeri", rekao je Thompson.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • sexy_trubadur 17:15 29.Ožujak 2018.

    eto ima frajer dionice u vrijednosti 25 mil ,,i na sva zvona objavljuje da njegove dionice ne vrijede i da ce propasti ...bas neka postenjacina