Tehno
1316 prikaza

Uspio je: Elon Musk u raketi lansirao auto Tesla u svemir

Elon Musk lansirao auto u svemir
Instagram
Elon Musk je dan uoči lansiranja rekao kako se nada da se neće razletjeti na lansirnoj rampi na Floridi - i nije

Nakon dugih priprema najveća raketa na svijetu, Falcon Heavy, napokon je lansirana na probni let. Nakon dvije odgode zbog vjetra u 21.45 sati s Floride je poletjela u svemir noseći sa sobom automobil Tesla Roadster.

Grdosija za misije prema Marsu

Prođe li sve prema planu, ovo će biti najjača raketa na svijetu, ali i najjača nakon Saturna V koji je prevozio astronaute na Mjesec. 

Falcon Heavy je raketa koja je nastala spajanjem tri Falcon 9 rakete i slijedi istu ideju recikliranja raketa. Muskova ideja je i da se tri modula Falcon Heavy rakete nakon lansiranja odvoje i vrate na Zemlju. Dosad su pokazali da su usavršili spuštanje jednog modula koji može ponovno poletjeti, no tri su sasvim drugačiji izazov. No, SpaceX je jedina kompanija koja je ovo usavršila i jedina koja je dosad u svemir poslala reciklirane rakete i kapsule. 

Raketa na svom probnom letu nosi i poseban teret, a to je crveni Teslin Roadster za čijim upravljačem sjedi lutka koju su nazvali Starman. Taj teret Musk planira poslati prema Marsu uz zvuke Davida Bowieja, no auto neće ići na Mars, već teret šalju u orbitu oko Sunca, a na svom putu će proći i pored Marsa.

Raketa je i jedan od temelja Muskovih planova za misije prema Marsu. Naime, ona bi u Zemljinu orbitu mogla podići i do 63,8 tona tereta, što je ogroman skok u odnosu na 24 tone koliko je mogao space shuttle. Isto tako, prema Marsu bi ova raketa mogla ponijeti 16,8 tona tereta. 

Spektakl je zajamčen

- Bio bi velik udarac ako se raketa razleti, ali pođe li nešto po zlu, nadamo se da će to biti u kasnijoj fazi misije pa da barem možemo naučiti gdje smo pogriješili - rekao je Musk za Business Insider u ponedjeljak i naglasio da će biti sretan samo da se raketa odvoji od rampe i ne razleti na njoj.

Musk se nada da će uspješan let barem pokazati da je dizajn dobar i kaže kako je siguran da su napravili sve što mogu da izgledi za uspjeh budu maksimalni. 

- Ovo će biti spektakularan uspjeh ili spektakularan neuspjeh. U svakom slučaju, vrijedno gledanja - rekao je Musk uoči lansiranja. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.