Ekonomix
7708 prikaza

Teslin solarni krov: Nikad jeftiniji, jamstvo - zauvijek!

Teslin solarni crijep
Tesla
Snovi Donalda Trumpa o povratku na fosilne izvore energije definitivno su tek labuđi pjev

Može Donald Trump izvoditi što god mu padne na pamet u vezi obnovljivih izvora energije, no pokazuje se da je Obamina administracija uspjela odvući SAD preko točke s koje nema povratka. I guverneri poput Arnolda Schwarzeneggera. I industrijski razvoj, tržišna utakmica, pritisak razvoja OIE u EU, u Kini...

Tesla je počeo s proizvodnjom dva od četiri tipa solarnih panela za krovove, i to takvih da služe praktično kao crijepovi. Tvrtka već prikuplja pologa od po 1000 dolara. 185 metara četvornih koštat će, nakon svih poreza, i to u New Yorku, skupa s postavljanjem, oko 50.000 dolara, što nipošto nije malo, ali će tijekom 30 godina proizvesti energije u vrijednosti od 64.000 dolara. Uostalom, provjerite sami na Teslinom kalkulatoru. Staklene panele proizvodit će isprva u dvije varijante; glatke i matirane.

INA Sukob sa stvarnosti Top News Znanstvenici demantirali Plenkija: Ne ulažite u naftu, propast ćete!

A trajanje jamstva? Do kraja postojanja zgrade, 30-ak godina. Ovakvi iskoraci za područja poput EU-a, Kine ili Indije i ne bi bili tako revolucionarni kao u SAD-u gdje će to značiti veliki korak u smjeru borbe protiv klimatskih promjena, ali i tehnološkog razvoja, razvoja ekonomije, profita, konkurentnosti s tvrtkama preko jednog i drugog oceana. Vrijednost je u tome što će biti riječ o najjeftinijem solarnom rješenju u odnosu na sve dosadašnje krovove s panelima; terakota, staklo, drvo, beton, asfalt, sintetički materijali, kamen.

Usto, bit će i trajniji od svih, te jednostavniji za postaviti ih i održavati. Cijena se odnosi i na baterije i na kompletan sustav kontrole. I opet je riječ o maslu Elona Muska. "Skladištenje solarne energije u baterije, tako da struju imate i noću, tako da punite i svoje električno vozilo... To isto se može podići na takvu razinu da se time pokrivaju potrebe cijelog svijeta", kazao je Musk za Bloomberg.

U konačnici, ovakvi solarni paneli uopće se neće razlikovati od crijepova, samo što će stakleni pokrov propuštati svjetlost do fotoelektričnih panela ispod njih. Tesla je u ovakav posao krenuo nakon što je prošle godine kupio za dvije milijarde dolara SolarCity Corp. Uz neke izmjene u strategiji prodaje, podigli su prodaju solarnih panela za između 50 i 100 posto. Kako sada stoje stvari, proizvodnji će na putu stajati samo i isključivo tvornički kapaciteti Tesle.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.