Ekonomix
4594 prikaza

Top menadžeri otkrivaju najvažnija pitanja na razgovoru za posao

Vrag nosi Pradu
Youtube
Točni odgovori na neka pitanja na razgovoru za posao ne postoje, ali na osnovu njih menadžeri otkrivaju ono što ne stoji u CV-u kandidata

Kad Oprah Winrey intervjuira potencijalnog novog zaposlenika ona točno zna kako otkriti radi li se o idealnom kandidatu koji nije savršen samo za posao za koji se prijavio, već i za cijelu njezinu kompaniju. Njezina tajna? Pita ih iz vedra neba nekonvencionalna pitanja, koja otkrivaju osobnost kandidata i ono što ne piše u njegovom CV-u, donosi Huffington Post.

Ona nije jedina iz poslovnog svijeta koja se služi tom metodom. Neuobičajena i neočekivana pitanja na razgovoru za posao menadžerima pomažu da o kandidatima otkriju stvari koje im pomažu prilikom procjene hoće li se kandidat uklopiti u korporativnu kulturu i atmosferu.

Istraživanja agencije RoundPegg, koja se bavi savjetovanjem menadžera pokazala su da 89 posto zaposlenika koji u kratkom roku napuštaju svoj posao to čine upravo zato jer se naprosto nisu uklopili.

Donosimo osam pitanja koje neki od najuspješnijih menadžera na svijetu postavljaju kandidatima za posao i zašto.

Oprah Winfrey: Radite li na vašoj duhovnosti i kako?

Oprah to pitanje postavlja kako bi saznala više o tome kako kandidati održavaju svoj unutarnji balans i odgovara li njihova osobnost njezinoj kompaniji. Također želi saznati što kandidati rade za sebe.

David Gilboa, direktor Warby Parkera (proizvode naočale i sunčane naočale): Koji ste kostim zadnji odjenuli?

Gilboa ovo pitanje postavlja kako bi bio siguran da kandidati i u privatnom životu rade ono što je kompanijin moto, a to je da u svoj život, posao i sve što rade stalno moraju ubacivati i malo zabave, pa čak i šašavosti.

Ashley Morris, direktor Capriotti Sandwicha: Što biste napravili da dođe do zombi apokalipse?

Cilj Morrisovog pitanja je da otkrije što je sve kandidat spreman napraviti pod pritiskom. Ne postoji točan odgovor na ovo pitanje, a ujedno je i prilika da se procijeni je li kandidat u stanju i zabaviti se.

Arianna Huffington, vlasnica Huffington Posta: Gdje želite biti za pet godina?

Arianna ovo pitanje postavlja kako bi procijenila što kandidata pokreće, te navodi kako joj je najvažnije da kandidat na razgovoru bude ono što zaista je.

Dick Cross, osnivač Cross Partnershipa: Kada ste bili najzadovoljniji u vašem životu?

Cross navodi kako mu je ovo pitanje važno kako bi procijenio što kandidat treba kako bi bio najzadovoljniji, pa samim tim i najbolji, ali ujedno otvara prostor za slična pitanja.

Peter Thiel, suosnivač Pay Pala: Recite mi nešto što je istina, a s čime se skoro nitko s vama ne slaže.

Thiel navodi kako je ovo najizazovnije pitanje za kandidate, ali im omogućuje da pokažu koliko su čvrsti u svojim stavovima. Na neki način to je za njih test da pokažu koliko mogu biti originalni u načinu na koji razmišljaju.

Ryan Holmes, direktor HootSuitea: Koja je vaša supermoć... ili životinja koja bi vas mogla simbolizirati?

Ovo pitanje, tvrdi Holmes, otkriva puno o radnim navikama kandidata. "Mog sadašnjeg asistenta sam pitao koja joj je omiljena životinja. Rekla mi je da je to patka, jer patke su na površini smirene, ali ispod površine rade kao lude kako bi obavile ono što moraju", ispričao je Holmes.

Howard Schultz, direktor Starbucksa: Pitam ih o trenutnom obiteljskom stanju i povijesti njihove obitelji.

S ovim pitanjem Schultz procjenjuje je li kandidat dovoljno strastven. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.