Ekonomix
562 prikaza

Trump prijeti Wall Streetu: 'Razbit ću vas'

Donald Trump, novčanica od tri dolara
Pixabay
Razbio bi investicijsko od običnog bankarstva, što je vrijedilo do 1999. Wall Street se žestoko protivi najavljenim promjenama zakona

Američki predsjednik Donald Trump otkrio je u razgovoru za Bloomberg da ozbiljno razmatra cjepkanje bankarskih divova na Wall Streetu, i to reaktiviranjem zakona koji potječe još iz doba Velike depresije. Riječ je bila o zakonu koji je razdvajao banke koje se bave komercijalnim od onih koje se bave investicijskim bankarstvom. "Postoje neki ljudi koji bi se htjeli vratiti na stari sistem, je li tako? Eto, mi to sada razmatramo", rekao je.

On je još i tijekom predsjedničke kampanje obećavao verziju Glass-Steagallovog zakona za 21. stoljeće. Takav zakon zapravo je i postojao sve do 1999. sve dok ga nije poništio predsjednik Bill Clinton u valu deregulacije financijskog sektora. Za ponovno uvođenje prošle se godine zalagala Republikanska stranka.

Banka NEETIČNO Ekonomix Banke - razotkriveno: Što zapravo rade s našim novcem?

Dio parlamentaraca smatra da je potez Clintona pomogao da dođe do financijske krize 2008., što je lijepa vijest za Trumpa koji za zakon mora dobiti podršku Kongresa, a to neće ići lako. Zanimljivo je i to da ministar financija Steven Mnuchin i direktor Nacionalnog ekonomskog vijeća Gary Cohn, obojica bivših bankara u Goldman Sachsu. Naravno da se Wall Street najavljenom zakonu apsolutno protivi.

Zakon bi banke podijelio u dvije kategorije; one koje se bave isključivo štednjom i kreditima državnim tvrtkama i građanima, te one koje se bave investicijskim bankarstvom. Razlog za ovakav potez isti je kao i prije više od 80 godina, time se želi izbjeći prelijevanje novca iz jednog sektora u drugi i na taj se način želi spriječiti da špekulacije u investicijskom bankarstvu mogu ugroziti financijsku stabilnost onog drugog sektora.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.