Ekonomix
1083 prikaza

Infantino i Čeferin u svađi zbog 25 milijardi dolara

Aleksander Čeferin i Gianni Infantino
Marius Becker/DPA/PIXSELL
Nogometna natjecanja izvor su milijunske zarade pa nije ni čudno da ih žele imati još i više

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino ne odustaje od svog plana organizacije dva nova nogometna turnira koja bi u potpunosti mogli izmijeniti nogometni kalendar. Pitanje tih turnira naći će se na dnevnom rasporedu sastanka sportskih lidera ovoga petka u Kigali, glavnom gradu Ruande.  

Prijedlog je to vrijedan 25 milijardi dolara i cilj mu je obnoviti Svjetski klupski kup i uvesti novo natjecanje nacionalnih reprezentacija. No tome se žestoko već mjesecima protivi UEFA. Po planu i prijedlogu Club World Cup bit će prvenstvo klubova u kojem će sudjelovati 24 ekipe, a polovica njih iz Europe.  Drugi turnir bit će svjetska liga nacionalnih momčadi i trebala bi zamijeniti slično UEFA natjecanje Ligu nacija. Model održavanja bit će drugačiji od onih četverogodišnjih, tradicionalno veznih za organizaciju prvenstva.

O prijedlogu se nije raspravljalo od proljeća, a oni koji su tada bili na sastanku vijeća, kažu kako je komunikacija bila neviđeno oštra. Članovi glavnog odbora FIFA-e razgovarat će o nizu problema koji pogađa različite nacionalne federacije, a četvrta točna na dnevnom redu bit će i projekt Infantina.

Ponuda je to teška 25 milijardi dolara a podržavaju ju investicijske grupe koje predvodi japanski SoftBank.

Masayoshi Son Lova do krova Ekonomix Milijarder nudi 25 milijardi da bude suvlasnik FIFA-e

Ako Infantino pokuša nametnuti sporazum o ovim prijedlozima, mogao bi potaknuti još veći otpor europskih predstavnika, pa čak i veći od onog kojeg je njegovo predstavljanje projekta izazvalo na proljeće. Europski članovi vijeća spremni su otići sa sastanka, kažu neki izvori.

Članovi UEFA-e protive se načinu na koji će novo natjecanje izmijeniti raspored održavanja dosadašnjih turnira i umanjiti vrijednost Lige prvaka, najunosnijeg nogometnog natjecanja na svijetu. Novo klupsko natjecanje moglo bi privući i veliki broj obožavatelja, oglašivača i sponzora te tako zamijeniti trenutačno svjetsko prvenstvo i Ligu nacija, čije prvo izdanja pratimo ove godine. 

Prijedlog težak 25 milijardi dolara podržavaju investitori iz Azije, SAD i Perzijskog zaljeva, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije. Natjecanja su dio i ambicioznih sportskih želja saudijskog princa Mohammed bin Salmana

Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino i predsjednik SAD-a Donald Trump | Author: Ron Sachs/DPA/PIXSELL Ron Sachs/DPA/PIXSELL

"Čudno je da su neki ljudi, unatoč tome što se sastanak još nije održao, donijeli neke zaključke", rekao je glasnogovornik FIFA-e.

Infantino je ovu ideju prvi put pred vijeće iznio u ožujku u Kolumbiji, a europski nogometni čelnici tada su bili spremni. Predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin podijelio je pisma koja su potpisali predstavnici glavnih liga i nogometnih klubova koji su tako kritizirali vodstvo FIFA-e jer ih nisu konzultirali prije donošenja tako velikih promjena koje će utjecati i na njih. 

Iako je održano već nekoliko krugova pregovora, UEFA koja predstavlja oko 270 klubova, i dalje se protivi prijedlogu. 

Fatma Samoura Fatma Samoura Life Može li ova žena izbaciti korupciju iz nogometa?

"Dok sam ja predsjednik UEFA neće biti mjesta za provođenjem sebičnih želja i skrivanja iza lažnih težnji. Ne mogu prihvatiti da neki ljudi koji su zaslijepljeni profitom razmišljaju prodati dušu nogometa nejasnim privatnim fondovima. Novac ne upravlja svime a ovaj europski model se mora poštovati - Nogomet nije na prodaju. Neću dozvoliti da bilo tko žrtvuje njegovu strukturu na oltaru vrlo ciničnog i nemilosrdnog merkantilizma", rekao je Čeferin. 

Za Infantina uspjeh ovog plana može znači i novi mandata na čelu FIFA-e. Izbori ga očekuju sljedeće godine, a njegovo obećanje bilo je povećati financiranje razvoja projekata za svaku od 211 članica FIFA-e. Ovo pitanje nije bilo predmet rasprave na prethodnom Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a ni na posljednjem sastanku vijeća uoči njega. 

Infantino i Čeferin rijetko su razgovarali nakon toga sastanka, za kojeg će mnogi reći da je bio jedan od najoštrijih na kojem su sudjelovali. Infantino je pokušao iskoristiti kontakte koje je ostvario za vrijeme rada u UEFA-i kako bi osigurao podršku najvećih klubova. 

SoftBank mudro šuti, no kako kažu oni koji su upoznati sa situacijom, SoftBank se povukla iz svog uvjetovanja roka od 60 dana kojeg je dala FIFA-i kako bi završila razgovore na svjetskoj nogometnoj razini o planu. Jamče dvije milijarde za svako od izdanja nacionalnog natjecanja, i tri milijarde za svako klupsko natjecanje. 

I dok pokušavaju organizirati opoziciju njegovom planu, europskim klubovima prilaze i ostale grupe koje žele kreirati nova prestižna natjecanja. Među njima je i Relevent Sports, grupa koju podržava vlasnik Miami Dolphinsa Stephen M. Ross koji već vodi međunarodni kup prvaka, seriju ekshibicijskih utakmica koje se igraju diljem svijeta, uključujući i Sjevernu Ameriku. Relevant želi puno 'oštriji' format i već je o svojim planovima razgovarao sa UEFA-om.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.