Life
7318 prikaza

"Ne želim da me rat obilježi, ali ne želim ga ni zaboraviti"

Finale Svjetskog prvenstva Hrvatska Francuska
Igor Kralj/PIXSELL
Najbolji igrač svijeta mjesecima ne silazi s naslovnica brojnih svjetskih medija

Nakon trofeja za najboljeg nogometaša u Europi, Fifa je Luki Modriću uručila nagradu za najboljeg na svijetu u konkurenciji Cristiana Ronalda i Mohameda Salaha.

Samo dan prije polufinalnog susreta između Hrvatske i Engleske, u jednom tvitu na profilu BBC-a je pisalo: "Može li 'umorna' Hrvatska zaustaviti engleski san?".

Da bi došli do polufinala morali su proći dva raspucavanja jedanaesteraca protiv Danske i Rusije, a mediji su pisali kako će produžeci i pucanje kaznenih udaraca ostaviti traga na fizičkoj snazi hrvatskih nogometaša. No ipak je Engleska bila ta koja je eventualno popustila, nakon što je Mario Mandžukić zabio pobjednički gol koji je Hrvatsku odveo u finale Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Hrvatska na SP 2018. Ugledajte se Life Uzbudljiva priča o Hrvatskoj: "Što smo od njih naučili?"

Kapetan Luka Modrić ubrzo nakon utakmice 'poklopio' je engleske medije.  

"Još jednom smo pokazali kako nismo umorni. Dominirali smo igrom fizički i mentalno, u svim aspektima. Engleski novinari, podcijenili su Hrvatsku i to je bila velika pogreška. Sve te riječi s njihove strane, koje smo čitali, rekli smo Ok, vidjet ćemo danas tko će biti umoran", rekao je Modrić. 

Luka Modrić na treningu reprezentacije uoči finalne utakmice s Francuskom | Author: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL

Modrić kroz cijelu svoju karijeru utišava kritičare. Još kao dijete, Modriću su govorili kako nikada neće postati profesionalni nogometaš jer mu nedostaje fizičkih atributa. Odbio ga je Hajduk, gdje je kao dijete pokušao igrati zbog njegove sitne tjelesne građe. Kasnije u mlađim kategorijama pokušao je igrati za Dinamo i polako gradio svoju vještinu, piše The Indian Express. 

Dobio je desetgodišnji ugovor, a klupski dužnosnici 'hranili' su ga s raznim suplementima za rast. Debitirao je za Dinamo 2006. godine, i osvojio tri naslova prvaka. 2007. godine proglašen je igračem godine u prvoj HNL. Godinu dana kasnije potpisao je za Tottenham Hotspurs i odveo ih do njihovog prvog povijesnog nastupa u Ligi prvaka 2010. godine. Bilo je to pod vodstvom trenera Harryja Redknappa i uz Garetha Balea koji su punili novinske naslovnice.

Stručnjaci su Modrića promatrali kao kreativnu silu. Real Madrid je brzo prepoznao njegov talent, no navijači nisu. Modrić nije igrač koji će zabilježiti teatralni nastup na travnjaku, on samo igra nogomet, što često i navijači prepuste primijetiti. Prešao je u Real 2012. za 30 milijuna funti, a navijači su tu okarakterizirali kao "najgori transfer u La ligi".

Hrvatska reprezentacija Ivica Osim Life Susjedi, ugledajmo se svi na Hrvate!

Ostalo je povijest. Bale je uskoro stigao u Madrid, kao i James Rodrigez, Isco i Toni Kroos. No dok su se Bale, Isco i Rodriguez borili za svoje mjesto u momčadi, Modrićeva pozicija nikad nije bila upitna, i u nju se nikada nije sumnjalo. Držao je svoje mjesto veznjaka u Realu i zaradio nadimak "čarobnjak".

I dok je Modrić vodio Hrvatsku do njihove najveće noći u povijesti, moramo se zapitati je li bilo sudbinski da preživi rat u Hrvatskoj.

Modrić, visok 172 cm, rođen je u obitelji izbjeglica koji su pobjegli od srpskog agresora za vrijeme rata. Njegova majka Radojka bila je tekstilna radnica dok je njegov otac Stipe radio kao mehaničar koji je popravljao dijelove za hrvatsku vojsku tijekom rata. Dobio je ime po svoj djedu, Luki, koji je bio vojnik i kojeg su progonile srpska vojska, JNA i srpske okupatorske snage.

Imao je samo šest godina kada su srpske paravojne snage upale u selo Modrići i protjerali hrvatske obitelji. Njegov je djed bio jedan od onih koji su brutalno pogubljeni te večeri. Modrić i njegova obitelj pobjegli su i živjeli u hotelu u Zadru uz svakodnevne zvukove granata i pucnjave. Bili su bez struje i vode kad su tek došli u hotel.

Zlatko Dalić Zlatko Dalić Life "Bio sam sam. I s jednim koferom letio u Rijad..."

No njegov se otac, koji je nastavio raditi kao mehaničar, pobrinuo da Luka nastavi svoj san o treniranju nogometa, bez obzira na sve poteškoće koje su ih snašle. Modrić pak ne želi da ga taj dio njegovog života oblikuje, teških dana odrastanja prisjetio se kada je potpisao za Tottenham 2008. godine. 

"Na početku rata bili smo izbjeglice i bilo je to jako teško vrijeme. Imao sam šest godina, To su bila jako teška vremena. Jasno ih se sjećam, no to nije nešto što želite pamtiti ili o čemu želite pričati. Dugo godina smo živjeli u hotelu i borili se financijski, ali ja sam oduvijek volio nogomet. Sjećam se da je štitnike poput mojih imao brazilski nogometaš Ronaldo i jako sam ih volio", rekao je tada za The Sun

Luka Modrić na polufinalnoj utakmici sa Engleskom | Author: Carl Recine/REUTERS/PIXSELL Carl Recine/REUTERS/PIXSELL

"Rat me učinio snažnijim, jer je to bilo jako teško vrijeme za mene i moju obitelj. Ne želim taj podsjetnik sa sobom vući cijeli život, no isto tako ne želim to zaboraviti", dodao je. 

I dok se prvenstvo bliži kraju, mnogi Modrića doživljavaju kao najboljeg igračem turnira. On je odveo Hrvatsku do povijesti. I možda mediji o njemu neće pisati kao o čovjeku koji postiže pregršt golova, no njegova inteligencija na terenu postaje vidljiva svaki put kada primi loptu.

Okružen braničima, Modrić pronalazi prostora i vremena kako bi organizirao savršeno dodavanje. I to čini s lakoćom, bolje nego neki drugi igrači. Modrićeva savršena asistencija Anti Rebiću omogućila mu je postizanje gola na utakmici s Argentinom

Ne voli izgubiti loptu, no i kad mu se to dogodi, brzo trči kako bi ju opet vratio. Protiv Rusije u četvrtfinalu, vratio je loptu u 15 situacija. Njegova mentalna snaga postala je jako vidljiva za vrijeme utakmice sa Danskom, u kojoj je promašio jedanaesterac u produžecima, no prilikom izvođenja kaznenih udaraca u nastavku utakmice, hrabro stao na bijelu točku. 

Bivši argentinski napadač Jorge Valdano, u kolumni za Guardian je napisao:

"Kada lopta dođe njemu na noge, nogomet izgleda kao da je najjednostavnija stvar na svijetu. Vodi se mišlju, ne o dodavanju siline ili opasnosti u potez, već o smislu, jasnoći i namjeri. To je pravi način igranja nogometa i pravi način osjećanja igre i nogometa", napisao je Valdano. 

I dok se Hrvatska priprema za utakmicu sa Francuskom, ključan igrač sigurno će biti Luka Modrić. Bez obzira hoće li svoju momčad odvest do naslova prvaka i dovesti taj vrijedni trofej u svoju zemlju, sigurno je kako će njegovo ime ostati zapisano u povijesnim knjigama kao jednog od najvećih i najboljih veznjaka u povijesti modernog nogometa. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.