Ekonomix
607 prikaza

Umjesto o Sosi, oni su na terasi debatirali o bitcoinu

Bitcoin
1/3
REUTERS
Svjesni rizika, usprkos uvjerenju da je kupnja bitcoina tek oklada, kao da su tražili razlog da povjeruju da će u budućnosti netko ipak platiti više

Izjava “nakon što mi je čistač cipela savjetovao koje dionice da kupim, istog sam trena dao nalog za prodaju svih udjela” pripisuje se mnogim guruima investiranja i, općenito, ekonomije, a navodno je upravo tako postupio otac bivšeg američkog veleposlanika u Hrvatskoj, Petera Galbraitha, John Kenneth Galbraith. Moguće, premda je 1929. imao samo dvadeset jednu. Ili je to bio kasniji crash.
Bilo ili ne bilo istina, te se rečenice sjetim svaki put kad u kafiću ili drugdje čujem kako laici raspravljaju o dionicama, kriptovalutama i drugoj imovini kao što inače predaju o trećoj finskoj hokejaškoj ligi ili meču Federer – Nadal. Neki dan sam, u kafiću u koji tu i tamo odem pogledati utakmice sa žestokim navijačima, slušao razboritu raspravu o bitcoinu. Ali raspravu u čijim se replikama i tišini, možda još jače u tišini, čula gotovo očajnička potreba za argumentima ili makar osjećajem, baš paše engleski, feelingom da se riskira i kupi bitcoin. Savjet ne tražim niti bih ga dao, na strani sam diskutanta koji se pitao jesu li ljudi koji su se obogatili na bitcoinu, a dosta nas poznaje takve, bili pametni, jesu li znali nešto što ostali nisu i ne znaju, ili su naprosto imali sreće.

Bitcoin | Author: REUTERS REUTERS

Savjet ne tražim niti bih ga dao, ali sviđa mi se mišljenje da je jedna od glavnih svrha bitcoina transfer novca s računa mase na račun market makera. Ako je istina da oko dva posto vlasnika bitcoina drži oko osamdeset posto svih bitcoina, jasno je što oni mogu raditi s cijenom. Uglavnom, kao da su obojica za susjednim stolom – usprkos prevladavajućem uvjerenju da je kupnja bitcoina tek oklada da će u budućnosti netko pristati platiti više, a ne oklada na vrijednost – tražila razlog da povjeruju da će netko ipak platiti više. Reklamni slogan je vrlo primamljiv, digitalno zlato, reklame na portalima svakodnevno mame, skini aplikaciju i odmah počni trgovati, u igru se uključuju i bankari koji su zaposlenicima za koje saznaju da su kupili bitcoin prijetili otkazom, jer su glupi, a ne fali analitičara koji obrazlažu zašto bi bitcoin s četrdesetak tisuća dolara, na koliko je pao sa šezdesetak, mogao narasti i na milijun. Savjet ne tražim niti bih ga dao, ali recimo da sam u toj igri spreman umjesto boce vina kupiti tisućinu ili dio tisućine bitcoina. Pa ako za neko vrijeme ta lova naraste sto puta, eto, dobio sam na lutriji.
 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.