Ekonomix
15467 prikaza

Već se zna, i iduća turistička sezona već je srušila rekorde

1/2
Marko Dimić/PIXSELL
Praksa ‘ne da mi se mijenjati lancune za dva noćenja’, gotovo neslužbena himna sezone, na mnogim mjestima vrijedi i u veljači

Brzi test kontaktiranja vlasnika apartmana u subotu i nedjelju, slobodan sam zaključiti, otkriva i da je prošla sezona bila fantastična te da će i ovo ljeto potući sve rekorde. Ili, hajde, ako i ne otkriva, iz testa se to da prognozirati s velikom vjerojatnošću pogotka. Vikendom uglavnom ne odgovaraju na poruke. Što će reći, dovoljno im je dobro, i predobro. Također, neki u ponudi diskretno, da te zaprepasti tek na dolasku, nimalo diskretno napišu da se ručnici i plahte dodatno naplaćuju. Baš se pitam što bi učinili da im u apartman dođe prasac koji iz principa neće ni platiti plahte ni donijeti svoje, pa prosvjeduje spavajući, smrdeći na madracu.

Da im je dobro vidi se i po cijenama izvan sezone. Vrlo često su iste kao u sezoni ili samo neznatno snižene. Cijenu najma bolje drže desetljećima netaknuti “bakini” apartmani, nego sređeni novijim namještajem i pločicama. Baš se dobro vidi kome novac više treba.

Turističke table s natpisom apartmana | Author: Dusko Jaramaz (PIXSELL) Dusko Jaramaz (PIXSELL)

Dalje, praksa “ne da mi se mijenjati lancune za dva noćenja”, gotovo neslužbena himna sezone, na mnogim mjestima vrijedi i u veljači. Traži se minimalno tri ili više noćenja. U takvim je slučajevima dobro biti stari gost, prijatelj ili makar poznanik vlasnika smještaja.

Nešto dobro. S obzirom na povijest točnih predviđanja, Vuk Vuković me razveselio prognozom da inflacija neće biti problem koliki je u mojoj i milijunima drugih glava. “Novac koji jest ubačen u sistem uglavnom je završio između banaka i Feda i - ne cirkulira ekonomijom. Štampanje love i niske kamate su imale posljedicu uglavnom na balone dionica i nekretnina, ne toliko na cijenu energije i hrane, koji su glavni razlog inflacije danas. Uostalom, rast ponude novca, niske kamate i štampanje bili su prisutni godinama nakon krize 2008., pa nisu prouzročili inflaciju. U oporavku nakon korone je golema potražnja potpuno destabilizirala lance nabave, odnosnu ponudu. Golema potražnja + limitirana ponuda = visoke cijene gotovo svih najvažnijih sirovina i poljoprivrednih proizvoda, što se kasnije prelilo na većinu drugih dobara. Ipak, kriza lanaca nabave polako jenjava, pada potražnja za brodskim prijevozom, rastu zalihe, te bi današnja inflacija od sedam do osam posto trebala biti vrh”, napisao je Vuković na Facebooku.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 09:45 28.Veljača 2022.

    Sezona pocinje u lipnju.