Ekonomix
433 prikaza

Vlada gasi rafineriju u Sisku!

Rafinerija Sisak
Nikola Cutuk (PIXSELL)
Most je u kolovozu u Sisku obećao da če se zauzeti za spas sisačke rafinerije

Ministar zaštite okoliša i energetike iz redova Mosta Slaven Dobrović potvrdio je u srijedu da će se ugasiti Rafinerija nafte u Sisku. Prvo je to jutros, podsjetimo, najavio, također Mostov, Tomislav Panenić u Saboru.

"To je osjetljivo pitanje, koje trebamo razriješiti. Upravljanje Inom zahtijeva pažljivu analizu i osjetljiv pristup i na tome se sada radi"; kazao je Dobrović.

Prosvjedi protiv uništavanja Ine tajni noćni prijevoz Top News MOL na kraju gasi i riječku rafineriju

Upitan je i na što je njegov kolega, bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić, mislio kada je rekao da je gašenje Rafinerije neminovno, javlja N1.

"Što znači izgubiti rafinerije? Mi moramo shvatiti da je cijelo društvo u tranziciji. Idemo u postfoslino društvo, konzumacija derivata se smanjuje, neminovno dolazi do toga da se neki kapaciteti moraju ugasiti. Druga je stvar što se ta tranzicija mora napraviti tako da se vodi računa o radnim mjestima", kazao je Dobrović, dodajući da tu brigu mora voditi država.

Na pitanje znači li to razgradnju Rafinerije, Dobrović kaže: "Počinje rasprava o tome kako to riješiti i u što transformirati proizvodne kapacitete. U neko doba će se to definitivno morati zatvoriti - ali ne nauštrb ljudi i otpuštanjem radnika. Pitanje je i otpremnina, to treba napraviti na zdrav način, sačuvati radna mjesta", kaže Dobrović, dodajući da će se to riješiti strateškim pristupom.

Viktor Orban Eszter Polgári Top News "Hrvati, divite se Orbanu, a on vam je uzeo Inu"

Na pitanje u kojem razdoblju će se to događati, odgovara: "Razgovor o tome se već događa - prvo na razini vlade, a onda i s našim partnerom MOL-om".

Upitan je i za komentar činjenice da suprug ministrice gospodarstva Martine Dalić radi u Upravi Ine, odnosno treba li se izuzeti iz odluka o Ini.

"Ne bih htio komentirati, premalo znam o tome da bih dao kvalitetan komentar", kazao je Slaven Dobrović.

'Ako žele nerede...'

Najave gašenja Rafinerije za N1 komentirao je i Predrag Sekulić, predsjednik sindikata Nova solidarnost, koji djeluje u sisačkoj rafineriji nafte.

"Spremni smo izaći na prugu i ako netko želi gledati nerede u Sisku i RH, nažalost... To nas žalosti, ali mi svoje živote spašavamo, mi spašavamo neovisnost RH i jadno je da to radimo mi radnici, a ne država", kazao je Sekulić.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.