Ekonomix
12425 prikaza

Vlahović: Spašavao je Gazdu, sad spašava turizam

Ante Vlahović
Petar Glebov (PIXSELL)
Prvi milijun zaradio je prodajom dionica Tvornice duhana Rovinj, a danas je jedan od najbogatijih ljudi Hrvatske

Adris grupa postaje strateški partner najveće zagrebačke hotelijerske tvrtke HUP-Zagreb, s kojom je potpisala ugovor o kupoprodaji kojim postaje vlasnikom 77,7 posto udjela u Expertusu, većinskom dioničaru HUP-a, izvijestili su u ponedjeljak iz Adrisa.

Ugovor o kupoprodaji tog udjela i strateškom partnerstvu potpisali su u Zagrebu predsjednici uprava Adris grupe Ante Vlahović i HUP-a Zagreb Anđelko Leko, a ugovor stupa na na snagu odobrenjem Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

Povodom tog ugovora Vlahović je poručio da je Adris krajnje usredotočen na svoje poslovanje, pogotovo na turizam i proizvodnju zdrave hrane.

"Stalno investiramo, godišnje više od 600 milijuna kuna, i jačamo konkurentnost. Uz organski, dvoznamenkasti rast svih naših poslova, ova strateška akvizicija još će značajnije pridonijeti razvoju i dugoročnoj održivosti Adrisa", prenijela je Hina.

Nikica Gabrić Ne samo Jadran Ekonomix 'Naše klinike mogle bi zarađivati milijune eura od turizma'

Tako je Vlahović postao još moćniji gospodarstvenik u Hrvatskoj gdje već godinama slovi, ako ne baš za alfu i omegu, onda barem za betu i psi. Obogatio se, kao i neki drugi današnji moćnici, početkom devedesetih. Te rane devedesete rodno su mjesto svih naših kasnijih gospodarskih nesreća koje neprekinute traju do dana današnjeg. Prvi zakon o privatizaciji, koji je donio premijer Ante Marković, bio je jedini pametan protržišni akt na ovim prostorima. Markovićev zakon podrazumijevao je davanje dionica poduzeća radnicima.

Po tom su zakonu privatizirane Tvornica duhana Rovinj, Zagrebačka banka, Tvornica duhana Zagreb i Novi list. Gotovo svi, čak i obični radnici, koji su dionice tih tvrtki držali dovoljno dugo da im naraste vrijednost, postali su bogati. U Rovinju je danas, zbog Markovićeva zakona, desetke milijunaša - bivših radnika. Ante Vlahović, danas možda najbogatiji Hrvat (ako gledamo gotovinu), tu je, na pošten način, stekao svoj prvi milijun. Kao direktor TDR-a otkupio je dionice, kojima je kasnije vrijednost porasla nekoliko stotina ili tisuća puta. 

Nenad Bakić Put dolje Ekonomix Katastrofa poput bankrota nas može opametiti

Kako ga je Večernji opisao, imao je dobre veze u političkim i bankarskim strukturama. Godinama je uspješno sprječavao ulazak stranih duhanskih konkurenata u Hrvatsku,  poput British American Tobaccoa. Preuzimao je druge kompanije iz duhanskog sektora.  Adris je izrastao u gospodarskog diva zahvaljujući i političkoj potpori hrvatskih premijera Franje Gregurića i njegova bivšeg zeta Zlatka Mateše. U osvajanju 40 posto tržišta BiH, važnu ulogu je odigrao bivši ministar vanjskih poslova te države Jadranko Prlić. Međutim, unatoč tome, Vlahoviću nitko ne osporava stručnost i znanje. Tehnološki je modernizirao tvrtku, visoko je vrednovao kreativnost svojih suradnika, razvijao je intelektualni i ljudski kapital.

Prodajom Tvornice duhana Rovinj je Vlahović postao još bogatiji, a čak i o toj prodaji se vrte brojne legende. Jedna od njih kaže ovako. Glavna soba za sastanke na Londonskom 4 Temple Placeu u sjedištu British American Tobaccoa bila je luđacki rashlađena. Ante Vlahović ušao je u prostoriju, rukovao se šefom BAT-a Nicandrom Duranteom i sjeo. "Slušam vas g. Vlahović", rekao je Durante bez okolišanja okrećući desnom rukom svoj gigantski zlatni pečatnjak.

Vlahović je mirno odložio svoj smartphone na stol okrenuvši ekran prema dolje i rekao: "505 milijuna za TDR plus 50 milijuna na poseban račun kao osigurač". Cijena koju je ispalio bila je brutalno visoka. A 50 milja na posebnom računu za osiguranja radnika teški blef iskusnog igrača, pisao je svojevremeno RTL.

"Može, dogovoreno!"rekao je Durante. "Smatrajte posao zatvorenim".

Azamara Quest Swingeri Life 355 'raspoloženih' parova: U Dubrovniku kruzer za orgije

Usprkos basnoslovnom bogatstvu, Vlahović se kreće daleko od znatiželjnih očiju javnosti. Rijetko ga se može vidjeti u javnosti na prestižnim okupljanjima. U turističkom naselju Villas Rubin zna zaigrati tenis s prijateljima i jedan se teren čuva samo za njega jer se nikad ne zna kada će se pojaviti. Ima 16,5 metara dugu jahtu „Iga“ koja svojom vanjštinom ne odiše luksuzom. Sam vozi automobil marke Audi, supruga Porsche Cayenne. Ono što se o njemu i dobrotvornoj Zakladi Adris zna je da ogroman novac daju kao pomoć ljudima i institucijama.

Otkako je pukao Agrokor i kako u javnost izlaze nevjerojatne brojke neplaćenih kredita, ispostavilo se je Adris dao gotovo milijardu kuna kredita posrnuloj kompaniji. Još uvijek nije potpuno riješeno pitanje hoće li Adris ikad vidjeti taj novac i koliki dio potraživanja će morati otpisati u procesu nagodbe.

Pokojni sociolog prof. dr. Zoran Malenica, koji je bio izuzetno socijalno osjetljiv, Vlahovića i Zakladu Adris isticao je kao pozitivan primjer brige poduzetnika za zajednicu. Vlahović, piše Večernji, ne voli govoriti o svojim osobnim donacijama ni o Zakladi Adris, na čijim su stranicama tek zabilježene njegove riječi da je “izvorna zamisao Zaklade Adris bila i ostala promicati kulturu izvrsnosti, znanja i solidarnosti u hrvatskome društvu. Zagovarati učenje, rad i zauzetost za opće dobro, slijediti liniju dijaloga etičkih vrijednosti i postignuća suvremene znanosti te zajedno osvajati prostor nade za nove naraštaje hrvatskih ljudi.”

Adris Grupa već dulje vrijeme vlasnici su i nekoliko hotela Maistra, pa će ovim ulaskom u HUP postati još moćniji igrači na turističkom tržištu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.