Ekonomix
5586 prikaza

Zaboravite bitcoin - na ovim valutama ćete zaraditi još više

Bitcoin
REUTERS
Eksplozivni rast vrijednosti bitcoina za sobom povlači i rast brojnih drugih sličnih valuta

Ako ste zabrinuti da ste propustili zaraditi milijune klađenjem na bitcoin, ne brinite: u budućnosti će biti mnogo više bizarnih i nerazumljivih digitalnih mjehurić. Britanski Guardian odabrao je pet potenacijalnih novih bitcoina.

Ethereum

Ako postoji razlog za zadovoljstvo izvan tržišnog boljitka za najnoviji skok u bitcoinovoj cijeni onda ga ima Ethereum. Teško je kupiti Ethereum izravno, tako da većina investitora kupuje bitcoin, a zatim bitcoin razmijeni za Ethereum, što znači da skok u interesu za potonje pomaže oživjeti i Ethereum.

Ethereum, koji je pokrenut 2015. godine, omogućuje korisnicima stvaranje "decentraliziranih aplikacija", potrošnih tokena pod nazivom "eter" za kupnju procesorske snage na računalima u vlasništvu drugih članova mreže. Te aplikacije mogu ponuditi bilo što od pohrane datoteka do financijskih usluga ili jednostavnih igara, sve na način koji onemogućuje bilo kojem centraliziranom tijelu da ih ugasi.

CryptoKitties

Jedan od najčudnijih projekata Ethereuma je CryptoKitties je eklektični spoj između Tamagotchijaa, Beanie Babies i stočarstva. Korisnici mogu kupiti, prodavati i uzgajati virtualne mačke, s obilježjima naslijeđenim tijekom generacija. CryptoKitties mreža je odgovorna za 11% kompletnog prometa na Ethereumu, prema jednom izvješću. Nova mačka "gen0" rođena je svakih 15 minuta, tvrtka ih prodaje na aukciji i uzimio dio od svih ostalih prodaja CryptoKittie. Tipična mačka prodaje za oko 4 dolara ovih dana, ali neke od rijetkih mačaka - osobito one koje potječu od nekih od najstarijih krvnih loza - vrijede višestruko više. Najskuplji CryptoKitty prodan do danas, ounder Cat #18, dosegla je cijenu veću od 110.000 dolara.

Monero

Ako vam se ne sviđaju algoritamske mačke, Monero vas vraća u mračne početke kriptovaluta. Ova alternativa za bitcoin korisnicima omogućuje istu vrstu digitalnih transakcija kao i njegov stariji brat, ali s mnogo većom zaštitom privatnosti. Dok se transakcije bitcoina trajno bilježe i vidljive su svima (iako se teško povezuju s pravom osobom), Monero ulaže napore da zamagljuje ono što se zapravo događa: nikada ne možete dokazati pošiljatelja, primatelja i vrijednost transakcije u isto vrijeme. Valuta se također mijenja kako bi se olakšalo generiranje novih novčića pomoću  procesora u računalima i telefonima, umjesto da zahtijeva specijalizirane "rudarske platforme". To ga čini vrlo popularnim za usluge koje se kreću od trgovanja drogom na mreži do zarade zlonamjernog softvera preuzimanjem procesora žrtava.

LydianCoin

Možda želite ispljunuti novac u nešto s podrškom ljudi kojima vjerujete. U tom slučaju, dopustite da vam predstavimo LydianCoin, "prvi AI big data marketing  Blockchain". Ako vas ovaj džumbus modernih riječi nije izuo iz cipela, možda će se to dogoditi kad saznate koja slavna osoba ih podržava: u rujnu je Paris Hilton izjavila da podupire valutu.

PlexCoin

PlexCoin, inovativni pokušaj da izgradi "sljedeću decentraliziranu kriptoznu valutu širom svijeta", već je podigao 15 milijuna dolara od investitora, pa biste se bolje prebacili na Plex ili ne. Možda bolje ne. Osnivač je upravo poslan u zatvor na dva mjeseca zbog, između ostalog, lažiranju u dokumentima prikupljanja sredstava za tvrtke, kao i uzimanje novca od investitora i korištenje fondova za financiranje renovacija kuće. Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) izjavila je kako tvrtka "ima sve karakteristike cyber prijevare". Dobro. Barem je PlexCoin sada ukrao na otvorenom tržištu: samo 2 ¢ novčića, od 12 ¢ prije nego što je DIP podnio optužbe. Možda biste mogli kupiti nisku i ubiti, nakon svega?

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.