Ekonomix
1211 prikaza

Zašto je funta funta, a dolar dolar? Evo kako su valute dobile ime

Dolari
Thinkstock
Službene valute su često dobivale imena prema svojoj težini

Novac postaje preokupacija najčešće kada nam nedostaje. Ipak, pritom ljudi baš ne razmišljaju o povijesti valuta i otkud potječu ideje za njihova imena.

Ujedinjeno Kraljevstvo: Sterlinška funta

Britanska funta je nastala prije tisuću godina za vrijeme Anglo-saksonske Engleske. Stoga je najstarija svjetska valuta. Ne zna se točno porijeklo naziva, no podrijetlo riječi “sterlinška“ je vjerojatno iz staro-engleske riječi “steorra“ što znači zvijezda. Britanski Normani su dodali deminutiv sufiksa –ling kako bi stvorili riječ koja bi značila mala zvijezda. Inače, to je sleng za mali srebrni peni. 
Saksonsko kraljevstvo Velike Britanije je pustilo novac u opticaj i 240 “sterlinga“ je iskovano od funte srebra. Funta je jedinica za težinu.   Naziv prema težini nije neobičan. Na taj su način svoja imena dobile marka, lira, pezo i rubalj.

SAD: Dolar

Dolar je postala službena američka valuta 1792., iako je iza sebe imao kompliciranu povijest. Naime, boemski aristokrat grof Hieronymus Schlick je počeo kovati srebrne kovanice koje je nazvao "Joachimstalers“. To je bilo ime doline gdje se iskopavalo srebro za novčiće, a sufiks -er pokazuje da potječe iz njemačkog jezika. 
Njemačku riječ su skratili na Taler i prošla je kroz mnoge jezike: švedski daler, norveški dalar i nizozemski daaler. Primijenili su ju na druge kovanice, poput nizozemskog leeuwendalera što znači lavlji dolar. Imao je manju težinu od većine novčića pa je postao popularan za razmjenu jer je lakše putovao. Tako je preko Novog Amsterdama stigao u američke kolonije i ugrabio titulu službene valute. 

Europa: Euro

Dobio je naziv po Europi što je prilično očito i zamijenio 1999. tadašnju europsku jedinicu valute.  Korijene vuče od lika iz grčke mitologije- Europe, a njegovo ime je nastalo od riječi Eurys što znači široko lice. Nije jasno otkud to ime kontinentu, ali Grci područje u kojem su živjeli zovu Europa od 522. g. pr. Kr. S vremenom granice se taj dio proširio i nastao je kontinent. 

Japan: Jen

Njegovo podrijetlo je u japanskoj riječi en koja znači krug, a ima jezičnu poveznicu s kineskim juanom i južnokorejskim vonom. Predstavili su ga 1871. Turisti koji su govorili engleski su izgovarali yen umjesto en. Ipak, najveći krivac je James Curtis Hepburn, američki misionar koji je napravio prvi mjerodavan japansko-engleski rječnik. U njemu je napisao slova e kao ye.
Kasnije izdanje je maknulo y iz drugih riječ, no i dalje se koristila riječ yen jer je postala općeprihvaćena. 

Švicarska: švicarski franak

Švicarska je uzela naziv za valutu od Francuske gdje je bila službena od 1795. do 1999. Švicarski franak se počeo koristiti od 1850. 
Francuzi su prve kovanice radili od zlata 1360. u čast oslobođenju kralja Ivana II. od Francuske kojeg je pustila engleska vlada.  Kovale su se samo 20 godina, a ime je ponovno upotrijebljeno za srebrne novčiće između 1575. i 1641. Tada je franak postao zajednički termin za novac. Franak ima svoje podrijetlo u njemačkom franku i znači besplatni novac. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.