Ekonomix
149 prikaza

Zašto kandidate za posao vodi na doručak i zezne im narudžbu?

Razgovor za posao
Thinkstock
Direktor financijske kompanije iz San Francisca služi se pomalo nekonvencionalnom metodom kako bi stekao jasniji dojam o kandidatima za posao

Charles Schwab Corporation, financijska kompanija sa sjedištem u San Franciscu, želi znati kakva ste osoba prije nego vam ponudi posao, a kako bi dobili dojam o kandidatima služe se pomalo nekonvencionalnom metodom.

Walt Bettinger, direktor ove kompanije, u nedavnom intervjuu rekao je da prije zapošljavanja kandidata najviše pozornosti pridaje osobnosti i karakteru osobe

"Postavit ću pitanja kao "Recite mi što smatrate svojim najvećim uspjehom?" ili ću ih pitati koji je njihov najveći životni neuspjeh. Želim čuti hoće li za svoj neuspjeh kriviti druge ili će priznati svoju pogrešku", objasnio je Bettinger.

No, to nije kraj procesa. Ako kandidat prođe intervju, Bettinger će ga pozvati na doručak, a zatim kreće test. Naime, Bettinger dođe u restoran prije kandidata te zamoli konobara da donese krivu narudžbu osobi koja će mu se pridružiti. 

"Želim vidjeti kako će se kandidat ponašati u ovoj situaciji. Ovaj test mi pomaže da steknem dojam o njegovom karakteru. Hoće li se uzrujati ili pokazati razumijevanje? Život je pun ovakvih situacija. Posao također. Želim vidjeti hoće li kandidat ostati miran i staložen u neočekivan situacijama", objasnio je Bettinger. 

Bettinger nadodaje da očekuje da će kandidat zamoliti konobara da ispravi grešku i donese mu jelo koje je naručio. Ako kandidat ne učini apsolutno ništa zbog krive narudžbe, i to pokazuje karakter osobe. Naime, u tom slučaju kandidat pokazuje da ne primjećuje detalje i/ili nije sposoban izboriti se za sebe, što je loš pokazatelj. 

"Svi griješimo. Pitanje je kako ćemo reagirati i što ćemo napraviti kako bi popravili situaciju", zaključio je Bettinger.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.