Ekonomix
132 prikaza

Zbog olimpijade u Riju rezat će bolnicama za siromašne

Rio de Janeiro
Kirilos
Gradu nedostaje 780 milijuna eura, što će pokriti vlada, a već sad se zna tko će to sve platiti

Samo 50-ak dana prije početka Olimpijskih igara u Rio de Janeiru ovaj grad na samom je rubu bankrota i država će ga morati financijski krpati s čak tri milijarde reala, odnosno 780 milijuna eura. Za igre koje će se održati od 5. do 21. kolovoza ove godine, Rio de Janeiro će potrošiti točno 10 milijardi eura.

Grad se, međutim, doveo u takvu situaciju da od toga hoće li brazilska vlada uskočiti s financijskom pomoći ili ne, ovisi hoće li u gradu uopće funkcionirati i tako temeljne javne usluge poput javnog prijevoza. U javnim bolnicama opća je kriza lijekova i materijala, te će siromašniji građani još jednom osjetiti novo još drastičnije rezanje "troškova".

Istodobno gradonačelnik Rija Eduardo Paes, kako prenosi list Globo, poručuje Brazilcima da se ne trebaju za ništa brinuti zato što će olimpijske igre početi točno kako je planirano, bez da i jedan jedini projekt kasni makar jedan jedini dan.

"Organizirat ćemo jedne izvanserijske igre", obećao je gradonačelnik Paes sugrađanima. Najveći problem bit će dovršetak sasvim nove linije podzemne željeznice, planirane da povezuje gradske četvrti u okolici olimpijskog sela s plažom Copacabana udaljenom 30 kilometara.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.