Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr
dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s
Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa
zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Za potrebe izrade diplomskog rada istražujem temu beskućništva i puno biste mi pomogli ukoliko biste odvojili desetak minuta i popunili ovaj upitnik. Hvala. :)
https://docs.google.com/forms/d/110Vk3XyvfPQfuV4WBMeUFpKe4wdhQhINrx2c6o2clbY/viewform
Obim razvućemo i dobijemo kocku 4x3 cm . Kocki damo diagonalu , izraćunamo po Pitagori i taj rezultat pomnožimo sa 4 x . Raćun: C2= a2 + b2 c = kvadr. kor. iz a2 + b2 c = kvadr, kor. ... prikaži još! kvadr, kor. iz 4na2+ 3na2 c =kvadratni koren iz 16+9 c =kvad. kor. iz 25 c=5 x 4 Uže je dugaćko 20 cm .
Ali pretpostavimo da pise 12 centimetara kubicnih, tada je zadatak trivijalno za rijesiti! V = 4cm^3 = Ah h = 12 cm => A = V/h = 1/3 cm^2 V je volumen, h je visina, A je povrsina baze, r ... prikaži još!e, r je radijus te O je opseg! pi je... pi (3.14) .
A = r^2 pi => r = sqrt( A/pi ) O = 2 * r * pi = 2 sqrt( A * pi ) Sada odmotajmo valjak - cetiri puta. Sada imamo pravokutnik kojemu je jedna stranica visina, druga 4 ... prikaži još! 4 opsega - a dijagonala duljina zice! Slijedi
Rjesenja kazu da je stvarno 20.... da slucajno nisu mislili da je opseg 4?! Onda je i mjerna jedinica u redu... Nije cudo sto je 96% palo, nego se pitam kako je tih 4% procitalo opseg omjesto obujam xD
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
ispravak mog rješenja je ipak 20. Umjesto 1.5 sam ubacio 3 u svoju formulu. Ja sam išao duljim rješenjem.
Zamislio sam si to kao 4 elipse. Za elipsu sam koristio kalkulator na linku(csgnetwork.com/circumellipse.html).
Za opseg elipse nam treba dužina krče i duže osi. Ja sam prvi puta koristio 3 kao četvrtinu štapa ali dužina duže osi se nalazi na 1.5.
Dužinu duže osi sam dobio iz pitagorinog poučka za koji mi je još trebala jedna stranica trokuta koju sam dobio iz opsega kruga.
kakav crni 1.5? 4x pitagora komplikator.....
Za potrebe izrade diplomskog rada istražujem temu beskućništva i puno biste mi pomogli ukoliko biste odvojili desetak minuta i popunili ovaj upitnik. Hvala. :) https://docs.google.com/forms/d/110Vk3XyvfPQfuV4WBMeUFpKe4wdhQhINrx2c6o2clbY/viewform
Obim razvućemo i dobijemo kocku 4x3 cm . Kocki damo diagonalu , izraćunamo po Pitagori i taj rezultat pomnožimo sa 4 x . Raćun: C2= a2 + b2 c = kvadr. kor. iz a2 + b2 c = kvadr, kor. ... prikaži još! kvadr, kor. iz 4na2+ 3na2 c =kvadratni koren iz 16+9 c =kvad. kor. iz 25 c=5 x 4 Uže je dugaćko 20 cm .
Ovo je naime trivijalno za rijesiti. Zadatak je sam po sebi kontradikcija, jer obujam se ne izrazava u centimetrima ( na prvu ! )
Ali pretpostavimo da pise 12 centimetara kubicnih, tada je zadatak trivijalno za rijesiti! V = 4cm^3 = Ah h = 12 cm => A = V/h = 1/3 cm^2 V je volumen, h je visina, A je povrsina baze, r ... prikaži još!e, r je radijus te O je opseg! pi je... pi (3.14) .
A = r^2 pi => r = sqrt( A/pi ) O = 2 * r * pi = 2 sqrt( A * pi ) Sada odmotajmo valjak - cetiri puta. Sada imamo pravokutnik kojemu je jedna stranica visina, druga 4 ... prikaži još! 4 opsega - a dijagonala duljina zice! Slijedi
x^2 = O^2 + h^2 = 4 * A * pi + 144 x = 2 sqrt( A*pi + 36 ) ~= 12,173 cm Ali cini mi se da nesto ne stima....
Rjesenja kazu da je stvarno 20.... da slucajno nisu mislili da je opseg 4?! Onda je i mjerna jedinica u redu... Nije cudo sto je 96% palo, nego se pitam kako je tih 4% procitalo opseg omjesto obujam xD
Ne, dobro je kod njih.... Google prevoditelj kaze obujam xD @author je si li koristio Google pri prevodjenju?
"Circumference" su preveli kao obujam, što nije točno, dakle u zadatku uopće nije zadan obujam, već opreg poprečnog presjeka šipke od 4 cm...
Bez decimala je 28, a sa decimalama 31,0892