Kultura
130 prikaza

Baš kao što je Louis Wain slikao mačke, tako nježno o njima Peter Henisch piše

PROMO
Peter Henisch pisac je zgusnute, elegantne proze koji svjetove svojih likova gradi pedantno. Autor oprezno stupa u prošlost, tapkajući u mraku poput slijepca i polaganim zamasima otima od zaborava sve što se može oteti

Sjećanje je opasna i varljiva stvar. Toliko opasna da mu ponekad nije preporučljivo vjerovati kad zauzimamo stav i krojimo istinu. Jer postoji mogućnost da sjećanje u koje smo sigurni nije istinito, da je protok vremena manipulirao njime ili da smo ga naprosto posudili od nekog drugog i prisvojili kao svoje. S time na umu valja čitati i najnoviju knjigu austrijskog pisca Petera Henischa „Pronađi mačku“. Knjigu koja je na naše tržište stigla u izdanju Leykama Internationala i prijevodu Andyja Jelčića sam autor naziva nečime poput autobiografije, kao da se ni sam ne može opredijeliti pripadaju li njegova varljiva sjećanja domeni memoarske ili fikcijske proze. 

Louis Wain | Author: Louis Wain Louis Wain

Kasne su četrdesete, rat je završio, a dječak od četiri ili pet godina sjedi pored prozora i promatra ulicu. Ovo je prvo autorovo sjećanje samog sebe, a važnu ulogu u njemu ima i mačka koja s njim promatra ulicu. Dječak Peter i mačka Murli nisu svjesni da je svijet prošao kroz turbulentno i destruktivno razdoblje rata, ali na ulici s prozora vide posljedice toga: muškarce na štakama s jednom praznom nogavicom, slijepce s tamnim naočalama, suhonjave starce koji skupljaju dronjke i kosti. Nešto poput potrošačkoga društva, govori nam autor, tada se nije moglo ni zamisliti, upotrijebiti su se mogle čak i kosti više puta prokuhavane za juhu. Dok autor oprezno i polagano slaže mozaik obiteljske povijesti, pred čitateljem se otvara slika poratnoga Beča. Onog u kojem su u gostionice konjske zaprege dovozile pivo u bačvama, u kojem se u svakoj ulici nalazilo kino i onog u kojem se nakon rata topao zimski kaput mogao zamijeniti za stan.

Peter Henisch rođen je u Beču 1943. godine i sin je Waltera Henischa, novinskog i umjetničkog fotografa. Autorov otac je tijekom tridesetih i četrdesetih radio kao ratni izvjestitelj, da bi nakon rata svoje fotografije krenuo nuditi novinama svih orijentacija, naposljetku se opredijelivši za socijalističke. Za razliku od knjiga poput „Majušne žene“ i „Maleni očev lik“ u kojima se bavi očevom stranom obitelji, u knjizi „Pronađi mačku“ autor je orijentiran na brojnu majčinu obitelj koja je čehoslovačkih korijena. Tako upoznajemo baku koja je nevješta u pričanju priča, strogog djeda vlakovođu, ujaka Willija koji smatra da se svaka pjesma mora rimovati, inače nije pjesma i portret ujaka Rudija kojemu se nakon prisilnog odlaska u Staljingrad gubi svaki trag. 

 | Author: © Heribert Corn © Heribert Corn

Peter Henisch pisac je zgusnute, elegantne proze koji svjetove svojih likova gradi pedantno. Autor oprezno stupa u prošlost, tapkajući u mraku poput slijepca i polaganim zamasima otima od zaborava sve što se može oteti. Njegova priča nema emotivni i dramski naboj, ali svaka rečenica nosi u sebi pritajenu melankoliju i tugu za izgubljenim vremenom. Vjerojatno bez krivnje autora koji o prošlom vremenu ne piše sa žaljenjem, nego zbog tendencije čovjeka da sve što je prošlo romantizira. Autor je svjestan da njegovo sjećanje na trenutke zvuči snoliko i nepouzdano te da svojim protagonistima ponekad podmeće riječi koje možda nisu rekli, no to nije toliko bitno. Autora više zanima tko je bio, tko je sada i tko će postati, nego je li nešto doista izgovorio ili je to samo umislio.

I baš kao što je Louis Wain opsesivno slikao mačke, tako Henisch o njima piše. S puno nježnosti, gledajući na njih kao na mudre i pronicljive životinje koje svijet promatraju s podsmijehom, iz prikrajka, poput starih umornih gospođa. Baš kao i ljudima iz svoje prošlosti, Henisch i njima daje posebno mjesto. Čuva ih od zaborava poput najdragocjenijih obiteljskih fotografija.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.