Kultura
2967 prikaza

Beograd Ljubljani: Ne damo vam originalne filmove o Kekecu!

Kekec, scene iz filmova
1/4
public domain
Riječ je o tri djela slovenske kinematografije, ogromnog kulturnog značaja cijele ex-Jugoslavije

Dugi niz godina, ako ne i desetljeća, apsolutni dječji hit jugoslavenske kinematografije bila je trilogija o Kekecu, hrabrom dječaku s Kranjske gore, pastiru koji se bori za dobro. Prvi iz serije, „Kekec“, snimljen je 1951. u Triglav filmu, drugi dio „Sretno Kekec!“ snimljen je 1963. u Vesna filmu, kao i film „Kekečeve smicalice“ iz 1968. Izvorno je bila riječ o fikcijskom liku koji je svjetlo dana ugledao u dječjem magazinu Zvonček 1918., da bi se ukupno tri priče u nastavcima periodično objavljivale sve do 1924. godine.

Puno desetljeća nakon vrhunca slave, prenosi B92, Slovenija traži od Srbije da joj isporuči 18 originala slovenskih filmova snimljenih za vrijeme SFR Jugoslavije, a među njima je i Kekec. Za filmove koji nisu izvorno slovenski, Ljubljana će od Srbije tražiti kopije. Sva tri filma čuvaju se u arhivu Jugoslovenske kinoteke u Košutnjaku. Članak B92 ne navodi eksplicitno, ali se iz teksta može zaključiti da vodstvo glavne arhivske i muzejske institucije za kinematografiju u Srbiji barem zasad nema namjeru udovoljiti Sloveniji.

Milena Dravić Nenad Polimac o... Kultura Leksikon YU filma: 'Hollywood je bio nula prema nama!"

Filmovi su snimljeni na nitratnim trakama, konstatira se u članku, kao i to da su takvi filmovi komplicirani za transport i čuvanje. Direktor kinoteke Jugoslav Pantelić potom je rekao ovo: „Po nama, krajnji cilj slovenskog filmskog arhiva jest digitalna restauracija određenih filmova. Za takav proces nužno je imati negativ koji se nalazi u našem arhivu. Međutim, preduvjet digitalne restauracije je digitalna datoteka onoga što se nalazi na negativu.“

Direktor je potom ustvrdio da se sva digitalna restauracija tih filmova može provesti i u Beogradu, kao i to da se na spisku traženih filmova navode i neki filmovi koje „nisu proizvele slovenske filmske tvrtke i u kojima ne postoji nikakav financijski doprinos snimanju filma“ u svoje vrijeme. Zašto Srbija Sloveniji ne bi isporučila vrlo vrijedan i značajan dio kulturnog nacionalnog blaga iz doba Jugoslavije, jer ti filmovi su apsolutno potekli iz filmske produkcije SR Slovenije, Pantelić nije objasnio.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • galjego 11:37 02.Veljača 2018.

    Možda su napastovali Mojcu!?