Kultura
933 prikaza

Cersei Lannister – je li ona nova 'luda kraljica'?

Cersei Lannister
1/4
HBO
Tekst sadrži spoilere iz zadnje epizode

"Igra prijestolja" nije bila baš blaga prema Cersei. Prvo kao kraljica, a onda kao majka kralja, Cersei se cijelo vrijeme borila kako bi stekla poštovanje, ali i moć. 

Zadnje dvije sezone prošla je puno toga – prvo je izgubila kćer, onda je Tommen prešao na stranu Vrabaca, potom je završila u ćeliji sa Septom Unellom, koju većina zna kao "onu koja viče Shame!". 

Međutim, kao što svi Lannisteri uvijek naplaćuju svoje dugove i ona je svoje naplatila i na kraju je postala kraljica. 

Igra prijestolja | Author: HBO HBO

No, kako je došla na krunidbu? Odjevena u crnu kožu s visokim ovratnikom i lancima, s teškim srebrnim ukrasima na ramenima. 

Postoji razlog zbog kojeg je Cersei nosila baš ovo, a ne haljinu. Sve počinje još u prvoj sezoni serije, odnosno u prvoj knjizi kada svome suprugu i tadašnjem kralju Robertu Baratheonu kaže: "Ja bi trebala nositi oklop, a ti haljinu."

Uvijek je željela da je tretiraju s poštovanjem, kao muškarce, ali nikada je nisu ozbiljno doživljavali. Ni njen otac Tywin, ni Robert Baratheon ni članovi Malog vijeća. 

Sada, kada je Tommen mrtav, doduše njenom zaslugom, ništa joj nije stajalo na putu do moći. Uz posebno odijelo dobila je i posebnu, novu krunu, ali je cijena za to bila velika. 

Izgubila je sve nasljednike, možda i Jaimeovu naklonost, te sve saveznike. Martelli i Tyrelli se sada drže zajedno, Sjever ima novog kralja, a Daenerys dolazi sa svim svojim zmajevima i velikom vojskom. 

Kako će se Cersei snaći na prijestolu? Hoće li prijestolje umjesto 'Ludog kralja' dobiti 'Ludu kraljicu'?

(Slobodan Maričić/B92)

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.