Kultura
202 prikaza

Cruiseova franšiza virtuozno se vratila u stilu da daje ‘i ovce i novce’

Tom Cruise
1/10
Paramount Pictures
Uspoređivati filmove o Bondu i one o Huntu isto je kao uspoređivati romane Dostojevskog s romanima o Tarzanu. Hunt ne skače po drveću, ali radi to isto u svijetu moderne tehnologije, arhitekture i prijevoza

Hunt je živi dokaz da postoji sudbina, kaže o glavnom junaku, tajnom agentu Ethanu Huntu, jedan lik špijunskog trilera “Nemoguća misija: Odmetnuti”. 

Nemoguća misija | Author: Paramount Pictures Paramount Pictures

Scenarist i redatelj filma Christopher McQuarrie, dobitnik Oscara za briljantan scenarij filma “Privedite osumnjičene” redatelja i prijatelja Bryana Singera, tako se riješio problema suočavanja glavnog junaka s mnogobrojnim smrtonosnim opasnostima.

Je li to što gledamo u filmu neuvjerljivo, logično ili moguće sasvim je nevažno, jer se glavni junak i njegov tim bave isključivo nemogućim misijama izvan dometa uvjerljivosti, logike i mogućeg.

Dodamo li tome McQuarriejev atribut sudbine junaku filma, dobijamo savršen štit od neugodnih pitanja. 

Ako se junak bavi nemogućim i k tome ima sudbinu, dakle, preživjet će sve opasnosti dok mu ne kucne prst sudbine i trenutak smrti, onda je on izvan opasnosti od dramske neuvjerljivosti.

Tko pita, gledajući film “Nemoguća misija: Odmetnuti” je li to što vidi moguće, postavlja besmisleno pitanje jer mu sam naslov kaže da je nemoguće.

Sudbina je špijunskih filmova koji računaju na uspjeh kod publike cijeloga svijeta da se bave tim svijetom u nekoj opasnosti. 

Da bi svijetu bili zanimljivi, špijunski se filmovi moraju baviti njegovim opstankom, od starih hladnoratovskih zastrašivanja Istoka i Zapada pa do današnjih prijetnji terorista i odmetnutih špijuna. 

A upravo su odmetnuti špijuni danas omiljeni junaci. Kao bivši režimski specijalci imaju žig legitimnosti koji im daje za pravo da se pobune kad ih režim izda, zloupotrebi ili odbaci.

Nalik su po tome prevarenim ženama ili ljubavnicama: daju sve svojem partneru (špijunskoj službi, kraljevstvu, državi, domovini), a on ga odbaci bez ikakvog razloga. Ništa nije skrivio, samo više nije poželjan.

Nemoguća misija | Author: Paramount Pictures Paramount Pictures

Kako pokazuje McQuarrie u petom filmu o Ethanu Huntu, junakova sudbina nije samo da se bavi nemogućim misijama i preživljava najrazličitije životne opasnosti, nego i da bude neželjen, nevoljen, opasan, odbačen i meta režimskih ubojica. 

Pa koji bi junak mogao preživjeti sve te nevolje? McQuarrie odgovara: onaj junak čija je sudbina da može preživjeti sve. 

Iako je u svakom filmu u barem nekoliko smrtnih opasnosti, staromodni tajni agent 007 James Bond prava je beba u usporedbi s američkim špijunskim feniksom Ethanom Huntom. 

Uspoređivati filmove o Bondu i one o Ethanu Huntu je kao uspoređivati romane Dostojevskog s romanima o Tarzanu. 

Ethan Hunt ne skače po drveću i ne visi na lijanama kao kralj džungle, ali radi to isto u svijetu moderne tehnologije, arhitekture i prijevoza pa ga tako možemo gledati kako visi s nebodera, zrakoplova i raznih atraktivnih provalija modernih građevinskih struktura. 

Nemoguća misija | Author: Paramount Pictures Paramount Pictures

Ethan Hunt je uvijek na rubu smrti, a sudbina mu je da pobjeđuje smrt. No pisac duhovitog i nadahnutog scenarija filma “Privedite osumnjičene” dobro se snalazi u špijunskoj franšizi Toma Cruisea. 

McQuarrie poštuje sve što mora poštovati u jednom filmu o Ethanu Huntu, ali to poštuje na svoj način. Drugim riječima, ako netko ide u menzu pojesti sarmu ili ćevape, nećeš mu servirati blitvu s lignjama. 

Jedino što možeš učiniti je da napraviš najbolju moguću sarmu ili najbolje ćevape na svijetu. I upravo to je uspio Christopher McQuarrie: napraviti najbolji film iz serije “Nemoguća misija”. Vizualno privlačan, prepun jako dobre akcije, duhovitih obrata i intriga, njegov je film na najbolji mogući način moderan.

A taj način mogu opisati samo jednom riječju: staromodan. Poput Hitchcockovih špijunskih filmova, McQuarrie ne mari previše za zaplet o odmetnutim britanskim špijunima koji svijet dovode na rub kaosa te koje Ethan Hunt i njegovi špijuni i prijatelji pokušavaju uništiti. 

Više se bavi duhovitom intrigom o tome kako američka CIA ne vjeruje Huntovoj tajnoj organizaciji IMF-u (Odred za nemoguće misije) te je ukida kako bi uopće mogla izvesti opasnu i trostruko tajnu operaciju u kojoj, čini se, svatko svakoga barem nekoliko puta vara. 

Posao je špijuna da lažu i varaju i ne biraju sredstva kako bi postigli svoj cilj te McQuarrie to koristi kao alibi i startnu poziciju slobode smišljanja svega što poželi.

Tom Cruise | Author: Paramount Pictures Paramount Pictures

Njegov je scenarij virtuozno napisan u stilu “i ovce i novce”, a to znači da je ovo prava “Nemoguća misija” s istim junakom, ali i nešto posve novo, McQuarriejevo, prvi put u seriji, a to su slojevitiji karakteri, obilje duhovitosti, vrlo lijep i uvjerljiv romantičan odnos junaka i junakinje, špijunke Ilse Faust (izvrsna švedska glumica Rebecca Ferguson) te barem pet karaktera koje pamtite kad izlazite iz kina i koje glume izvrsni glumci: Jeremy Renner, Simon Pegg, Wing Rhames, Sean Harris i Simon McBurney.

I, na kraju, glavni glumac i producent, Tom Cruise, bez koga serije filmova o Ethanu Huntu ne bi ni bilo. Što je stariji, sve je zanimljiviji. 

Ne samo da se podvrgava većim fizičkim izazovima, riskirajući da ispadne smiješan, nego nastoji da likovi koje glumi budu izazovniji, neočekivaniji i slojevitiji.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.