Kultura
719 prikaza

Djevojčica s autizmom novi lik u Ulici Sezam

Ulica Sezam, autistična djevojčica Julia
YouTube screenshot
Pomažu djeci da shvate o čemu je riječ, crvenokosa djevojčica Julia samo se malo drugačije igra

Ime joj je Julia i svoju će premijeru na TV ekranima u svjetski popularnoj dječjoj lutkarskoj emisiji Ulica Sezam imati u travnju ove godine. Lutka crvenokose djevojčice ne razdvaja se od svog omiljenog plišanog zeke, a njena je posebnost u tome što ima autizam. Na ovaj način TV kuće HBO i PBS s producentima Ulice Sezam žele djecu upoznati s time kako da se igraju sa svojim vršnjacima s autizmom.

Djeca na rođendanskoj proslavi Viralni hit Life Dirljivo pismo majke autističnog djeteta: I on želi prijatelje...

Žele im približiti svijet auističke djece kako bi ih razumjela i kako bi i jednima i drugima olakšali druženje i integraciju u društvo. Konačno, s ulaskom Julie u Ulicu Sezam, napokon će i djeca s autizmom imati lik s kojim će se moći poistovjetiti. Postavljanje lika Julie najavljeno je inače još 2015. kako bi se pomoglo uklanjanje stigme s ovog poremećaja. U prvoj epizodi, kad susreće Veliku Pticu, Julia doživljava neku vrstu manjeg problema.

Njih dvoje upoznaju njihovi prijatelji Abby i Elmo, a kako se Julia nećka oko rukovanja s Velikom Pticom, velika dobroćudna žuta ptica se rastuži jer misli da se Juliji ne sviđa. Ali uskoro sve dolazi na svoje mjesto i bude u redu nakon što Elmo Velikoj Ptici objasni da Julia ima autizam i da naprosto "stvari radi na malo drugačiji način". Christine Ferraro objasnila je s kakvim su se izazovima susretali pri uvođenju Julie:

"To je bilo nezgodno jer autizam nije jedna stvar, nego je različita za svaku pojedinu osobu s autizmom. Postoji izreka da, ako si sreo jednu osobu s autizmom, onda poznaješ doista samo jednu osobu s autizmom." Tvorci serije su se zato intenzivno savjetovali s organizacijama koje pružaju pomoć obiteljima koje imaju člana s autizmom.

Koncert Što slušate? Znanost Vaša omiljena glazba otkriva kako funkcionira vaš mozak

Kako bi se djeci što bolje objasnio svijet njihovih prijatelja "koji stvari rade na malo drugačiji način", lutkarica koja upravlja Julijom, Stacey Gordon, odabrana je među ostalim i zato što i sama ima dijete s autizmom i jasno joj je o čemu je riječ. Julia se u seriju uvodi postupno, zapravo na obrazovni način i u prvoj epizodi obrađuje se samo njeno upoznavanje s Velikom Pticom, njena preosjetljivost na glasne zvukove i njena laka uzbudljivost tijekom igre.

"Da su prijatelji mog sina na isti način bili upoznati s ovime preko nečega što su vidjeli na TV-u prije nego što su to vidjeli u učionici, možda se ne bi tako uplašili. Znali bi da se moj sin igra na drugačiji način i znali bi da je to OK", kazala je Stacey Gordon.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.