Kultura
574 prikaza

Grlićev "Ustav Republike Hrvatske" osvojio glavnu nagradu u Montrealu

Rajko Grlić
1/3
Promo
"Ustav Republike Hrvatske", koji će u hrvatskim kinima početi igrati 6. listopada, najavljuje se kao ljubavna priča o mržnji nadahnuta stvarnom zemljom

Jednoglasnom odlukom žirija uglednog Montreal World Film Festivala, film "Ustav Republike Hrvatske" Rajka Grlića osvojio je glavnu nagradu za najbolji film, Grand Prize of the Americas, koja iznosi sto tisuća američkih dolara.

Ustav Republike Hrvatske | Author: Promo Promo

Grlićev film u Montrealu je imao svjetsku premijeru, a najboljim je proglašen u konkurenciji s još 21 filmom u natjecateljskom programu festival, čije se 40. izdanje održalo od 25. kolovoza do 5. rujna.

"Ustav Republike Hrvatske", koji će u hrvatskim kinima početi igrati 6. listopada, najavljuje se kao ljubavna priča o mržnji nadahnuta stvarnom zemljom. Film razotkriva sve naše netrpeljivosti, predrasude i mržnju prema različitostima, a govori i o hrabrosti potrebnoj da se bude ono što jesi.

U glavnoj ulozi je srpski glumac Nebojša Glogovac koji glumi umirovljenog profesora, deklariranog homoseksualca i transvestita. Igraju još Ksenija Marinković, Dejan Aćimović i Božidar Smiljanić, a scenarij potpisuje Ante Tomić zajedno s Rajkom Grlićem.

Direktor fotografije je Branko Linta, skladatelj Duke Bojadziev, scenografkinja Željka Burić, kostimograf Leo Kulaš, montažer Andrija Zafranović, majstorica maske Ana Bulajić Črček, majstor zvuka Nenad Vukadinović i dizajner zvuka Srdjan Kurpjel.

U žiriju su bili predsjednik festivala Pierre-Henri Deleau, redatelji Claude Gagnon, Goran Marković i Eliseo Subiela te producent Donald Ranvaud.

Ustav Republike Hrvatske | Author: Promo Promo

Nagradu žirija od pet tisuća dolara osvojio je kratkometražni australsko-engleski film "Tišina" u režiji hrvatskog redatelja Dejana Mrkića. Ta priča o mladoj čelistici u potrazi za identitetom u trenutku kad počinje gubiti sluh u Montrealu je također imala svjetsku premijeru.

Producenti filma su Interfilm iz Zagreba, Hrvatska radiotelevizija, In Film Prag, Revolution Skopje, Sever&Sever Ljubljana i Film&Music Entertainment London. Sufinancirali su ga Hrvatski audiovizualni centar, Eurimages, Češki filmski fond, Agencija za film Republike Makedonije i Filmski centar Slovenije, uz podršku programa Kreativna Europa – MEDIA Europske unije.

Montrealski festival jedini je festival A kategorije u Sjevernoj Americi koji je prepoznat od Međunarodne organizacije filmskih producenata (FIAPF).

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.