Kultura
2176 prikaza

Hollywood nakon Hrvatske našao novu lokaciju za snimanje

Nicolas Cage u filmu Army of One
Themoviedb.org
Sve više filmskih studija odlučuje se na odlazak u tu sjevernoafričku državu, a oni im pružaju sve moguće povlastice

U novom filmu Army of One Nicolas Cage glumi Amerikanca odlučnog da osobno uhvati i ubije Osamu Bin Ladena nakon susreta s Bogom kojeg glumi britanski komičar Russel Brand.

Iz filma Army of One stoji redatelj Larry Charles, redatelj kontroverznih filmova kao što su Borat i Bruno u kojima je glavnu ulogu igrao Sacha Baron Cohen.

Radnja filma odvija se u siromašnim četvrtima Islamabada, glavnog grada Pakistana. Cage prolazi uskim uličicama i probija se kroz gusti promet, kao što možete vidjeti u nedavno objavljenom foršpanu.

Savršena je to scena iz juga Azije.

Međutim, scene su snimane tisućama kilometara dalje u gradovima Marakešu i Ouarzazateu u Maroku. Tamo holivudski redatelji odlaze kada žele stvoriti dojam raznih lokacija i istovremeno žele izbjeći logističku noćnu moru odlaska na same lokacije.

Sigurno okruženje

"Maroko nudi rješenje filmskim studijima koji žele snimati filmove smještene na Bliski istok, ali u bitno sigurnijem okruženju", rekao je William Higbee koji radi za međunarodnu kompaniju Moroccan Cinema.

Proteklih dvadesetak godina Maroko je postao dosta popularna lokacija za filmove kao što je ranije spomenuti Army of One, ili špijunski triler "Tijelo laži" redatelja Ridleya Scotta, prenosi Higbyeve izjave CNN.

Zelenilo marokanskog krajobraza | Author: Maxim Massalitin/Flickr Maxim Massalitin/Flickr

"U Hollywoodu postoji veliki interes za filmove smještene u Iraku, Afganistanu i na Bliskom istoku koji se bave politikom i američkim odnosom prema tom dijelu svijeta", kaže Higby.

Bliskoistočne zemlje povremeno odbiju dati dopuštenje za snimanje filmova koji imaju malo kontroverzniju političku tematiku. Primjerice, za Tijelo laži prvi izbor bili su Jordan i Dubai, ali su ipak završili u Maroku jer je politički sadržaj filma bio malo preosjetljiv za te dvije zemlje. "Maroko je liberalniji i otvoreniji. Nije im smetala ta radnja filma", priča Higby.

Podrška filmskim ekipama

Marokanski filmski institut organizacija je zadužena za sve detalje podrške snimateljima i redateljima. Spremni su pomoći redateljima i u pregovorima s marokanskim vlastima. Kako je ispričao Higby, ako redatelji žele dopremiti oružje ili vojnu opremu, i to se da srediti. Čak i ako je potrebna neka dodatna vojna oprema ili vozila za neke scene, i za to će se Marokanci pobrinuti.

Marokanske planine | Author: Nico H/Flickr Nico H/Flickr

Bliska suradnja se itekako isplati i ti filmovi donose ogromne novce marokanskom gospodarstvu. A isplati se i studijima. Porezne olakšice, jeftina radna snaga i povrat 20% novca potrošenog u Maroku navodi sve više studija da više puta snimaju u Maroku.

Martin Scorsese bio je jedan od pionira u snimanju u Maroku i nekoliko puta je tamo vodio svoje ekipe. Prvo je snimao Posljednje Kristovo iskušenje krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, a 1997. godine snimao je Kundun.

Vlastita filmska industrija

Nisu samo američki studiji na dobitku već i Maroko razvija vlastitu filmsku industriju što znači da je Hollywoodu na raspolaganju velik obrazovana radna snaga što dodatno smanjuje troškove. Iz SAD-a studiji moraju dovesti samo neke ključne osobe, a sve ostalo prepuste lokalnim radnicima.

Film doživljava procvat u Maroku gdje je čak i aristokracija puna filmofila. 2001. godine je kralj Muhammed VI osnovao Međunarodni film festival u Marrakechu koji se sada održava svake godine.

Snijeg u marokanskim planinama | Author: Carlos ZGZ/Flickr Carlos ZGZ/Flickr

"Kralj je pravi filmofil, a od 1999. godine dosta pomaže filmsku industriju", kaže Higby.

Atlas Studios u blizini Ouarzazate jedan je od najvećih marokanskih studija i prostire se na tridesetak tisuća kvadratnih metara. Marokanski studiji lako se transformiraju u gotovo bilo koju lokaciju na svijetu. Od snijegom okovanih planinskih vrhova do pustinja, pješčanih plaža i pitoresknih gradića teško je naći okruženje koje se ne može predstaviti u Maroku.

Skupe televizijske serije

Gradovi kao što su Casablanca, Rabat i Marrakech imaju nekoliko studija koji su privukli ekipe za snimanje dokumentaraca, filmova i skupih televizijskih serija.

Marokanski filmski institut kaže da se ovih dana snima šesta sezona uspješne serije Homeland u Ouarzazateu.

Prva sezona nastavka Zakona braće također se snima u Maroku koji će ovog puta igrati ulogu Jemena.

Televizija se ubrzano mijenja, a usluge koje pružaju sadržaj na zahtjev kao što je Netflix sve više se fokusiraju na skupe serije što im povećava proračune.

Marokanska pustinja | Author: Antonio Cinotti/flickr Antonio Cinotti/flickr

Maroko ima dugu povijest snimanja stranih filmova, a posebno je tu riječ o povijesnim dramama smještenima u antički Rim ili Grčku. U Maroku snimana je Troja s Bradom Pittom, Kraljevstvo nebesko s Orlandom Bloomom i Gladijator s Russelom Croweom.

Neki stariji klasici kao što je Lawrence od Arabije ili Othello Orsona Wellesa također su snimani u Maroku.

Zanimljivo je da je možda i jedan od najpoznatijih filmova svih vremena Casablanca, čija je radnja smještan u samom Maroku, sniman u SAD-u.

Postoji mogućnost da su se bojali za svoje živote jer je u to vrijeme Maroko bio ratna zona, a postoji mogućnost da nisu htjeli riskirati dugo putovanje Humphreya Bogarta i Ingrid Bergman koji su poznati po dugim svađama tijekom snimanja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.