Kultura
490 prikaza

I ove godine u Split i Zagreb dolaze najveći iz svjetske kulture

Festival svjetske književnosti
Borna Filić/PIXSELL
Od 3. do 9. rujna 52 pisca iz 17 zemalja na 5. Festivalu svjetske književnosti

Književnu i kulturnu sezonu po peti put u Zagrebu i drugi put u Splitu otvara Festival svjetske književnosti. Od svojih početaka dovodili smo najzanimljivije književne zvijezde s drugih kontinenata, iz Europe, susjedstva i Hrvatske, spajali smo književnost, živu riječ s likovnošću, glazbom, stripom i filmom, što činimo i dalje. Ove godine pozvali smo niz ponajboljih suvremenih autora.

U središtu pozornosti nam je književnost njemačkog jezika, a festival otvara možda najveća zvijezda suvremene njemačke i austrijske književnosti - Daniel Kehlmann, razgovorom na kultnoj tribini Razotkrivanje. Otvaranje zaključujemo koncertom dua Jelena Popržan & Damir Imamović, koji na nov način spajaju tradicionalnu sevdalinku sa šansonom i pop-rock izričajem.

Festival svjetske književnosti | Author: Žarko Bašić/ PIXSELL Žarko Bašić/ PIXSELL

Festivalski program svakodnevno donosi niz razgovora, predavanja i diskusija, spaja domaće i inozemne pisce, pokazuje koliko je i kako književnost danas, u vremenima terorizma, straha od drugoga i lažnih vijesti, zapravo djelotvorna i ljekovita te koliko nam pomaže da bolje shvatimo svijet oko sebe.

Od mnogobrojnih gostiju izdvajamo Ritu Monaldi i Francesca Sortija iz Italije, Nigerijca Chigozieja Obiomu, najmlađeg pisca koji je ušao u uži izbor za nagradu Man Booker, francuskog suvremenoga klasika Philippea Claudela, austrijsku stripašicu u usponu Ulli Lust, španjolsku spisateljicu Claru Usón, koja je napisala ponajbolji roman o posljedicama ratnog zločina, Dubravku Ugrešić, Igora Štiksa, Ivicu Prtenjaču, Kristiana Novaka... Ukupno sudjeluje 52 pisca iz 17 zemalja.

Uz nabrojene upoznat ćemo pisce iz Gvatemale, Sjedinjenih Država, Portugala, Norveške, Finske, Katalonije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Slovenije i Mađarske, koji će se predstaviti na festivalskim razgovorima, tribini Razotkrivanje, Dvostrukom portretu, Piscu i njegovu čitatelju, Pjesničkim večerima, a tu su i omiljene Književne matineje, novinarske radionice i susreti za srednjoškolce.

Već tradicionalna likovna izložba djela nastalih prema književnim motivima, crteža i slika čak 28 hrvatskih umjetnika u izboru Tomislava Buntaka otvara se 31. kolovoza u Studiju Moderne galerije “Josip Račić” u Zagrebu. Filmski program pripremljen je u uskoj suradnji s Goethe-Institutom iz Zagreba te će ljubitelji filma i u Zagrebu i Splitu moći pogledati aktualne višestruko nagrađivane filmove koji su svi na ovaj ili onaj način usko povezani s književnošću, bilo da su nastali na osnovi književnog djela, bilo da su scenarije pisali književnici.

Direktor Festivala svjetske književnosti i izdavačke kuće "Fraktura" | Author: Marko Lukunić/PIXSELL Marko Lukunić/PIXSELL

Nastavljamo suradnju s Hrvatskim centrom P.E.N.-a i Hrvatskim društvom pisaca te ugošćujemo niz vrhunskih pjesnika iz četiriju zemalja. U program smo uvrstili i dva važna stručna predavanja: o mjerama potpore knjizi, čitanju, autorima, nakladnicima i knjižarima govorit će stručnjaci iz francuskog Centra za knjigu, a o stanju na njemačkom tržištu knjiga legendarni urednik Michael Krüger. Festival zatvaramo rođendanskom proslavom pet godina festivala i 15 godina Frakture uz živu svirku benda Memories Can’t Wait i hitove 1980-ih.

Od 3. do 9. rujna svakodnevno vas čekaju događanja na poznatim lokacijama; u Kinu Europa, Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića i Studiju Moderne galerije “Josip Račić” u Zagrebu te u Knjižnici Marka Marulića i Kinoteci Zlatna vrata u Splitu. Festival svjetske književnosti i ove godine osigurao je da se svi razgovori vode uz simultani prijevod i da ulaz na sve programe bude besplatan. Odvojite svoje vrijeme, doživite svoje omiljene autore, upoznajte nove, zakoračite u najljepši od svih svjetova – svijet književnosti.

Vidimo se na festivalu!

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.