Kultura
456 prikaza

Mediteranski festival knjige: Split dobio svoj 'Interliber'

Split: Otvoren prvi Mediteranski festival knjige
1/4
Ivo Cagalj (PIXSELL)
Ovogodišnji festival posvećen je autorima iz Splita i Dalmacije, koji se u svojim djelima bave Mediteranom

Otvoren je prvi Mediteranski festival knjige koji je u splitskoj dvorani Gripe okupio brojne izdavače, autore ali i ljubitelje književnosti. Festival u organizaciji Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore svećano je otvorila ministrica Nina Obuljen Koržinek. 

Ministrica je o festivalu rekla: “M.F.K. crpi nadahnuće iz onoga što radi zagrebački Interliber u komercijalnom pogledu, a Pulski sajam u smislu programskog artikuliranja manifestacije. Stvorit ćemo dva termina po kojima će izdavači formirati svoje programe – u jesen s Interliberom u Zagrebu i u proljeće s M.F.K.-om u Splitu”. 

Predsjednik H.G.K.-ove Zajednice nakladnika i knjižara Mišo Nejašmić istaknuo je da će ovogodišnjem festivalu težište biti na autorima iz Splita i Dalmacije, koji su se u svojim djelima bavili Mediteranom. 

Uslijedio je stand up glumice Arijane Čulina ali i višejezična izvedbe klape. Festival obiluje predstavljanjima raznih udruga poput beatblioteke koja je predstavila svog ključnog čovjeka, dubrovačkog pjesnika i prevoditelja Vojo Šindolić, udruge ZaPis koja je ovu priliku iskoristila za promociju svojih članova: V.B.Z.-ovom nagradom nagrađenu prozaisticu Ladu Vukić, čiji je roman Specijalna potreba ocjenjivački žiri V.B.Z.-a opisao kao „stvarno dobar i potresan debitantski roman“ i pjesnikinju Stanislavu Nikolić Aras, poznatu po dvije zbirke pjesama Takve se stvari događaju ljudima i Nedolično i vrijedno spomena kao i po zbirci kratkih priča Meke granice. Spisateljica i urednica Marina Vujčić predstavila je u razgovoru s autorom Ivicom Ivaniševićem, također dobitnikom  

VBZ-Tisak Media nagrade, njegova dva romana: Primaveru i „sjajan i logično ispripovijedan roman“ - Knjigu žalbi. Na panelima se razgovaralo o situaciji nakladništva u Hrvatskoj i Mediteranskom brevijaru, kao in memoriam Predragu Matvejeviću.

Na festivalu će se također predstaviti i nova izdanja poput romana Mađarska rečenica bosansko-hercegovačkog pisca i novinara Andreja Nikolaidisa, u kojem se u obliku monologa isprepliću citati pripovjedačevog pokojnog prijatelja, ili možda njegovog vlastitog super ega, ili id-a, ili pak možda pisca, a sve to dok se istovremeno Srednja Europa pretvara u vlastitu tamnicu, otok Europe, u kojemu su jedina konstanta problemi. Nikolaidis će festival posjetiti u sklopu međunarodnog programa Med i tera. 

Također će predstaviti i zbirka pjesama Fregata papirnatih brodova urednika, pjesnika i prozaika Marka Tomaša ali i zbirka filmsko-povijesnih i interpretativnih eseja na temu dvanaestoro kanonskih hrvatskih filmova iz razdoblja pod 1945. do 1990. Pisca, kolumnista i filmskog kritičara Jurice Pavičića pod nazivom Klasici hrvatskog filma jugoslavenskog razdoblja. 

Također će na festivalu sudjelovati i brojna poznata imena iz svijeta književnosti i izdavaštva poput pisca i publicista Slobodana Šnajdera, redatelja, dramatičara i profesora na zagrebačkom ADU-u Matka Sršena, sociolingvista i profesora na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Ive Žanića, urednika, pjesnika i vlasnika izdavačke kuće Meandar Media Branka Čegeca, urednika, esejista i kritičara Krune Lokotara, i brojnih drugih zvučnih imena iz svijeta književnosti. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.