Kultura
11128 prikaza

Ikona Freddie: Cijeli je život volio samo jednu ženu

Freddie Mercury
YouTube screenshot
Bio je jedan od najvećih glazbenika u povijesti, a život mu je bio prepun kontroverzi koje ga i danas prate

Freddie Mercury je rođen 5. rujna 1946. godine u Zanzibaru pod imenom Farrokh Bulsara. S 18 godina došao je u Veliku Britaniju, a ubrzo je upoznao Rogera Taylora i Briana Maya. 1970. godine osnovan je jedan od najpoznatijih svjetskih bendova - Queen.

Ostatak je povijest.  Freddijeva karizma, energija, odnos s publikom, senzacionalni nastupi i jedinstven glas vinuli su ga u zvijezde. Nikada prežaljenu legendu mnogi i danas smatraju najboljim pjevačem svih vremena, a njegove bezvremenske stihove slušaju i stari i mladi. Freddie je dio povijesti koji će se prenositi i na nadolazeće generacije. 

Dokazano nevjerojatan glas

Skupina austrijskih, čeških i švedskih znanstvenika riješila je tajnu briljantnih pjevačkih sposobnosti Freddieja Mercuryja četvrt stoljeća nakon smrti tog glazbenog genija. Pred njima je bilo mnoštvo pitanja; kako je uspijevao otpjevati čak četiri oktave, kako je uspijevao da mu glas po potrebi zvuči ili krajnje hrapavo ili rijetko nježno. Na raspolaganju su imali bogatu bazu podataka sa snimkama njegovog pjevanja, ali i njegovih intervjua, dakle u situacijama u kojima je razgovarao normalnim glasom.

Posebno ih je fasciniralo kad su shvatili da je imao apsolutno jedinstvene sposobnosti modulacije boje svoga glasa, odnosno da je u stanju prilagođavati frekvenciju svog vibrata za dvije razine iznad vrhunskih školovanih opernih pjevača. Utvrdili su da je legendarni Freddie bio u stanju proizvoditi zvuk vibriranjem ventrikularnih nabora u grlu. Riječ je o načinu proizvodnje zvuka tijekom pjevanja koji inače u cijelom svijetu postoji još samo kod mongolskih tuvan pjevača. Proizvodnjom subharmonika na takav način, usto još s tim vibratom i rasponom glasa, te živom, energičnom i ekscentričnom pojavom, Freddie je bio ono kakvim ga pamtimo.

Trenutak u kojem je osvojio svijet

Nastup grupe 'Queen' na 'Live Aid' koncertu - do sad najvećem rock spektaklu u povijesti glazbe, središnji je događaj u biografskom filmu o frontmenu Freddieju Mercuryju -"Bohemian Rhapsody". Evo podsjetnika na taj događaj od 13. srpnja 1985. Najprije je Bob Geldof morao uvjeriti Freddieja Mercuryja da se pridruži nastupu tada najvećih glazbenih zvijezda na koncertu nazvanom 'Live Aid', kojim se prikupljao novac za gladne u Africi. "Fred, zašto to ne bi učinili? Bina je stvorena za vas. Dragi moj – to je cijeli svijet!“ Koncert se istovremeno odvijao na dva kraja svijeta – jedan u Londonu na Wembley stadionu, a drugi na stadionu 'John F. Kennedy' u Philadelphiji. 

Freddie Mercury Freddie Mercury Kultura Priča o žutoj jakni i kako je ušla u povijest

Bio je to najambiciozniji rock koncert ikad. Geldof, rocker koji je stajao iza Band Aida i hita 'Do They Know It's Christmas' koji su snimili 1984., želio je prikupiti novac za gladne u Etiopiji. Rezultat je bio 16-satni koncert koji je uključio više od 50 nastupa najvećih pop i rock ikona tog doba, među ostalim, Madonne, David Bowieja i U2. "KAMELEON"KULTURA Dokumentarac o Bowieju: Otkrili kako je umirao Geldof se upoznao s Mercuryjem preko Spike Edneya, bivšeg člana Geldofovog benda 'Boomtown Rats', koji se netom prije toga pridružio grupi 'Queen' svirajući im na koncertima klavijature. 'Queen' je u to vrijeme bio zaboravljeni bend, ali ne zbog toga što je otišao Freddie, što sugerira film 'Bohemian Rhapsody', nego zato jer ih je iscrpila turneja po Novom Zelandu, Australiji i Japanu. 

Mercury je počeo sumnjati u budućnost benda i objavio je solo album "Mr. Bad Guy " koji također nije prošao ni kod publike, ni kod kritike. Kad su članovi benda shvatili veličinu i važnost nastupa, organizatorima su javili da ne žele zatvarati koncert, nego da žele nastupiti u 18:41. Budući da su koncert izravno prenosile sve svjetske televizije, termin je bio precizno dogovoren u minutu. No, za razliku od ostalih bendova 'Queenovci' su vrlo ozbiljno shvatili izlazak pred publiku. Nastup su uvježbavali tri dana. 

Kad su stupili na pozornicu, na Wembleyu je bilo 70.000 ljudi. Prije njih nastupili su već Elvis Costello, Dire Straits, te Phill Collins i Sting, koje su odmah nakon nastupa prebacili na aerodrom, da bi se ukrcali u Concorde i poletjeli u SAD gdje su četiri sata kasnije nastupili uz Erica Claptona i Led Zeppelin. Ali, publika na Wembleyju je cijelo to vrijeme gledala na bini i u klavir, koji je čekao Freddieja. Tako su na njegovom Steinwayu svirali i drugi umjetnici. Koncert 'Live Aid' održavao se u trenutku kad su najprodavaniji glazbenici odlučili postati idealisti i svoju popularnost iskoristiti za promoviranje humanih djela, pa su tako ovaj nastup posvetili gladnima u Etiopiji. Međunarodne satelitske veze omogućile su televizijski prijenos koncerta u sve dijelove svijeta i tako je 'Live Aid' generirao desetke milijuna dolara namijenjenih donaciji. Bilo je to pet godina prije pojave World Wide Weba i mnogo prije no što će se uživo emitirati putem interneta neki koncert. 'Live Aid' uživo je gledalo 1,5 milijardi ljudi.

Mercury je pod kontrolom držao sve te aspekte zajedno s nastupom u kojem su otkačenost i istovremeno upravljanje masom i bendom, bili nerazdvojni. Otvorio je set sjedeći za klavirom, pa onda jurcao binom noseći mikrofon na stalku kojim je mahao aludirajući na falus, ili s njim 'svirao' kao na gitari, da bi opet sjeo i završio nastup.

U Velikoj Britaniji, gdje su 'Queenovci' postali simbol nacionalnog pride pokreta, publika na Wembleyu odmah je prihvatila Mercuryjev izazov. Pjevala je s njim, odgovarala mu na pozive, i u samo 21 minutu nastupa, Freddie je cijeli svijet pretvorio u vlastitu koncertnu dvoranu. Mercuryjev nastup smatra se vrhuncem cijelog tog događaja jer je imao jasnu subverzivnu poruku. Pred milijardom i pol gledatelja stajao je homoseksualac koji je nastavio inzistirati na tome da svoj identitet otkriva šifriranim porukama.

Ali kakvim? Svojim gotovo baletnim nastupom i veličanstvenom prezentacijom, Mercury je trljao nos globalnoj publici 'Live Aida' ubojitom dozom ženstvene zavodljivosti, kojom je natjerao mase da ga obožavaju dok izvodi nešto što bi u drugim prilikama gledali s prijezirom.

Partner s kojim je živio do smrti

Kada su se prvi puta susreli frizer Jim Hutton i rock zvijezda Freddie Mercury ništa nije dalo naslutiti da će iz toga izrasti velika, cjeloživotna ljubav.

Hutton, rođen u Irskoj 1949., zvijezdu pri prvom susretu nije niti prepoznao, a kada je shvatio tko je on nije bio pretjerano impresioniran. Susreli su se u jednom klubu 1985. godine, a Hutton, koji je imao partnera, odbio je Mercuryjevu ponudu da mu plati piće.

Tek 18 mjeseci kasnije, na istom mjestu, dvojac je "kliknuo". Uskoro su započeli vezu, a Hutton se nakon samo godinu dana uselio u Mercuryjev londonski dom, Garden Lodge. Hutton je otvoreno u nekoliko intervjua govorio o tome kako nije bilo lako dijeliti život s nekim toliko slavnim. Svađali su se kada je Hutton vidio da Mercury napušta klub, a kasnije i stan s nekim drugim muškarcima. Ovaj je tvrdio da to radi kako bi Huttona učinio ljubomornim, a Hutton mu je na to kulerski odgovorio da se mora "odlučiti što želi". Mercury je na to samo rekao "u redu". 

Freddie Mercury i Jim Hutton | Author: Imgur Imgur

"Mislim da je duboko u sebi htio nekoga s dvije noge na zemlji, i ne pretjerano impresioniranog njegovom slavom", rekao je Hutton. Vrijeme su provodili kuhajući, gledajući televiziju i u brizi o mačkama, koje je Mercury obožavao. Iako je na sceni bio zvijer, kod kuće je roker volio mir. "Došao bih s posla, a on bi me dočekao. Masirao bi mi stopala i pitao kakav mi je bio dan", prisjeća se Hutton. Na taj su način živjeli sve do Mercuryjeve smrti, iako su obojica to, na neki način, tajili. Roker nikada niti vlastitoj obitelji nije priznao da je gay, u intervjuima nije mnogo govorio o ženama ali je par puta spomenuo kako bi volio biti otac. 

Huttona to nije smetalo.

"Znam da se bojao kako će to utjecati na njega profesionalno, iako to nikada nije rekao. Oboje smo živjeli u uvjerenju da je naš privatan život samo naša stvar". Iako je istospolni brak u Velikoj Britaniji legaliziran tek dva desetljeća kasnije obojica su nosili vjenčano prstenje kao simbol ljubavi i predanosti odnosu. Sve je to prekinuo HIV i Mercuryjeva smrt 1991. godine. Dijagnoza mu je postavljena 1987 godine, a on je Huttonu odmah rekao da se "neće ljutiti ako odluči otići". "Nemoj biti glup, ne idem nigdje. Tu sam na duge staze", rekao mu je Hutton koji je pomagao u brizi za Mercuryja koji je brzo počeo kopnjeti, ali nije htio prestati nastupati i snimati. Koristio je lijek AZT koji se vrlo brzo pokazao beskorisnim, samo je malo usporio dolazak kraja.

Posljednja fotografija

Freddie Mercury | Author: screenshot/youtube screenshot/youtube

"Zapravo sam stalno negirao njegovo stanje. Tek sam na jutro njegovog posljednjeg rođendana primijetio da se pretvorio u živućeg kostura. Znao je da je kraj blizu, i odlučio je prestati piti lijekove tri tjedna prije smrti", ispričao je Hutton u jednom intervjuu. Samo nekoliko dana prije smrti, htio je sići u prizemlje kuće i pogledati svoje slike koje je naslikao dok je još bio zdrav, pa mu je Hutton pomogao, i odnio ga natrag u krevet.

Mercury je preminuo nekoliko dana kasnije, od upale pluća koja je bila komplikacija HIV-a i imunološkog sustava u raspadu. Imao je 45 godina. Kada se Mercury razbolio bio je na vrhuncu slave, a HIV je sa sobom nosio nevjerojatnu društvenu stigmu. Nikada nije potvrdio svoju dijagnozu, sve do dana prije smrti kada je njegov menadžer svijetu rekao istinu.

Dana 23. studenog 1991. svijet glazbe ostao je šokiran. Freddie Mercury je izdao izjavu:  "Želim potvrditi da sam testiran na HIV i da imam AIDS. Osjetio sam ispravnim da ove informacije budu privatne do danas kako bih zaštitio privatnost onih oko mene, došlo je vrijeme za moje prijatelje i obožavatelje širom svijeta da upoznaju istinu i nadam se da će se svatko pridružiti mojim liječnicima i svima onima diljem svijeta u borbi protiv ove strašne bolesti." 

Jedina žena koju je volio

Kada je preminuo, Freddie Mercury nije želio da itko zna gdje se nalazi njegova urna s pepelom, kako njegov grob ne bi bio oskrnavljen, pa je ovu tajnu povjerio ženi za koju je govorio da je ljubav njegovog života. 

Oporukom je obvezao svoju bivšu zaručnicu Mary Austin da se pobrine za pepeo i nikada javno ne kaže što je uradila s njim.  Mary je uspjela opravdati Freddiejevo povjerenje pa je ovu tajnu sačuvala čak i od njegovih roditelja i njegovog kasnijeg životnog partnera Jimija Huttona.  Do dana današnjeg Mary nije odala tajnu gdje se nalazi urna s njegovim pepelom.  Freddie i Mary započeli su vezu početkom sedamdesetih godina i bili su zajedno pet godina. 

Freddie Mercury zbog side Life Prije smrti Freddie Mercury izgubio većinu stopala

Rastali su se kada je Freddie upoznao američkog producenta iz Electro Recordsa s kojim je započeo ljubavnu vezu.  Unatoč rastanku ostali su jako bliski i do kraja života ju je Freddie smatrao pravim prijateljem.  Njegova radna soba ostala je ista kao kad je bio živ: u njoj je veliki klavir, na kojem je skladao neke od svojih najvećih hitova, uključujući i 'Bohemian Rhapsody' s albuma 'A Night at the Opera' iz 1975, te antikni namještaj kojega je obožavao. 'Gdje god se okrenem sjećanja su na njega. Čujem neku posebnu pjesmu i preplave me emocije. 20 smo godina živjeli pod istim krovom', ispričala je Mary.

Ostavio joj cijelu imovinu

"Freddie je bio zabavan. Viđala sam ga ozbiljnog samo kad je radio na pjesmama."  Poslije šest godina njihove veze tijekom kojih ju je zaprosio, zatim objavio je da je gay, počeo je mijenjati partnere i živjeti poročno, no njegova ljubav prema Mary nikad nije prestala. Obećanje koje mu je dala nikada neće prekršiti. 

"Nikada nisam izdala Freddieja dok je bio živ. I neću ga izdati ni sada", poručila je Mary. Kada je Freddie umro, ona je zapala u krizu, a ubrzo se suočila s velikom ljubomorom, jer je upravo njoj Freddie ostavio svu svoju imovinu.

"Mislila sam kako mi je Freddie ostavio prevelik teret i mislila sam da se s tim neću moći nositi. Upozorio me je da će kuća biti veći izazov nego što sam svjesna. Zahvalna sam mu što me na to upozorio, jer sam se brzo sudarila s velikom ljubomorom", sjeća se Mary. Ostali članovi benda nisu mogli prihvatiti to što je Mary naslijedila njegovu imovinu. Kaže kako ju je Freddie upozorio da će se sresti s ljubomorom. "I bio je u pravu", dodaje gorko. Kaže da ne razumije zašto su bivši članovi benda toliko ljubomorni jer za nju to su samo cigle i prolazne stvari. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Penzić 21:32 07.Rujan 2019.

    Legendi naklon do poda !!!!!!!!

  • Optimyst 13:15 07.Rujan 2019.

    "'Queen' je u to vrijeme bio zaboravljeni bend" - o čemu trkeljate ? Dva mjeseca prije nastupa na Live Aidu završili su svoju dotad najuspješniju svjetsku turneju The Works Tour u trajanju od devet mjeseci u sklopu koje su samo ... prikaži još!o na Rock in Rio festivalu nastupili pred 600 000 gledatelja. Toliko o "zaboravljenom" bendu...

  • BESTpartizan 19:24 05.Rujan 2019.

    bio je legenda rocka