Kultura
2922 prikaza

Ivanka i Mrle: "Trebamo se vratiti prirodi i više se seksati"

Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle
Goran Jakus (PIXSELL)
Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle izdaju album svoje nagrađivane glazbe za film i teatar za koju vjeruju da će odlično proći i u Americi

Kad se dvoje osebujnih umjetnika nađe pod istim krovom, još kad su to Ivanka Mazurkijević, prva dama Stampeda, i Damir Martinović Mrle, čovjek iza riječkog i hrvatskog b(r)enda Let 3, što se dogodi? 

Probude se, među ostalim, Mr. Lee&Ivanesky, što su umjetnička imena koja je dvojac preuzeo kao oznaku za glazbu koju već neko vrijeme stvaraju za film i kazalište. 

Rezultat je neobični hibrid country glama, uz nešto škripe, koji će prezentirati sutra navečer u Teatru &TD, a skoro slijedi i album.

Mr. Lee & Ivanesky, tko su, što su?

Damir Martinović Mrle | Author: Igor Kralj (PIXSELL) Igor Kralj (PIXSELL)

Mrle: Sve je počelo prije nekih 30 godina dok sam svirao u Termitima. Tada sam osnovao i neformalni bend Strukturne ptice, koje su označavale Let 1, iz kojeg su proizašli Let 2 i Let 3. Kako Strukturne ptice praktički nikad nisu prestale postojati, ovo je nastavak priče, s time što radimo nove pjesme, Ivanka i ja. Ostatak sastava se mijenja, a u Teatru &TD 12. prosinca pratit će nas Vlado Simchich Vava (Turisti, ex-Laufer), Ivan Bojčić (Morso, Let3) i Dražen Baljak (Let3).

Ivanka: Upravo ta raznovrsnost autorske snage i jest u srži koncepta Mr. Lee&Ivanesky. Od tuda mu zanimljivost. Barem se mi nadamo...

A kako ste si odabrali ta umjetnička imena, čujem da je i numerologija odigrala ulogu?

Ivanka: Da. Mrle ponekad nastupa kao DJ pod imenom Mr. Lee, a Ivaneska je jedan moj stari nadimak. Uz mistične sile numerologa iz Istre, izabrali smo ovu kombinaciju koja zasad razvaljuje.

Mrle: Jako smo zadovoljni glazbom koju smo napravili, ali smo morali vidjeti numerološke izračune i ispada da smo savršeno uskladili imena s onim što radimo.

Kako je surađivati s Matijom Dedićem, a kako s Vavom?

Ivanka: Za mene su Matija Dedić i Arturo Annecchino najbolji pijanisti koje sam ikad srela, vidjela i čula. Za Matiju znate, a za Artura možda i ne. Preko Paola Magellija sam imala sreću s njim puno raditi. Evo, upravo imam koncert s njim u Pratu, u Italiji. Vava je uvijek za mene bio genijalac i onda kad imate sreću da vam takvi glazbenici izvode vaše autorske snove. To je vrh!

Ponudili ste svoju filmsku i kazališnu glazbu i američkom tržištu. Putovali ste tamo i promovirali glazbu za ‘Kauboje’. Čemu se nadate, kako stojite zasad?

Mrle: Nadamo se da ćemo uspjeti prodati neke pjesme. Zvuči svjetski i nema razloga da se to ne dogodi. Kad smo napravili soundtrack za ‘Kauboje’, imali smo priliku otputovati u Hollywood, a naša se glazba našla na i na websiteu Hollywood Elite Composers, na kojoj producenti traže glazbu za visokobudžetne filmove. Nadamo se mnogim dobrim suradnjama.

Ivanka, sjajna je pjesma ‘Zadnje riječi’ iz ‘Kauboja’. Što je nadahnulo tekst?

‘Zadnje riječi’ su nastale kao narudžba Tomislava Mršića, redatelja filma ‘Kauboji’. Genijalna suradnja koja je završila genijalnom pjesmom, po mojem skromnom autorskom mišljenju. Radi se o tome da ljudi, mi svi, imamo dojam da smo vječni, no nismo. I zato trebamo svaki dan reći ljudima koje volimo da ih... Volimo!

Jednom si rekla da te Mrle naučio profesionalizmu.

Da. Mrle je profesionalac jer je veliki zaljubljenik u ono što radi. Skroz je u glazbi, 24 sata dnevno, i danas ako hoćeš bilo što napraviti, mora tako biti. Slučajno je ipak samo slučajno...

Vaš nastup je zapravo zagrijavanje za veliki antivalentinovski koncert koji će Let 3 u veljači imati u Domu sportova. Slogan je ‘Ništa ljubav, samo karanje’. S obzirom na sve to, niste baš valentinovski đir. Kakva je onda vaša vrsta romantike, ljubavi, kako (se) volite?

Ivanka: Svađamo se pa se mirimo. Dok se jednog dana skroz ne posvađamo. Ili dok se jednog dana skroz ne pomirimo.

Mrle: Volimo se istinski. Ove valentinovske svinjarije su produkt neuroliberalnog kapitalizma od kojeg smo se svi više manje razboljeli. Lažna ljubav, lažni odnosi u nekom virtualno izmišljenom svijetu, u kojem više nitko nikoga ne može razumjeti, u kojem vlada digitalna samoća u kojoj se izvana lako manipulira.

Vezano za drugi dio gore spomenutog slogana, kako vam se čini da Hrvati stoje sa seksom? Neki kažu da sad više eksperimentiraju, drugi da se i dalje uglavnom dosađuju u krevetu...

Ivanka: Kad nestanu ljudi, ostat će životinje koje se seksaju i žive u skladu s prirodom. Ljudi se stalno nešto opiru.

Mrle: Mislim da je vrijeme vratiti se prirodi. Treba političare, da im ne bude dosadno, potjerati u šumu da se jebu s medvjedima. Tako bi narod mogao nešto naučiti...

Mrle, na tom tragu, što misliš o HDZ-ovoj mladeži koja je htjela braniti koncert Let 3 u Sisku?

HDZ, bila mladež ili starež, toliko je ružnih stvari napravio svojem narodu da nema što tražiti na političkoj sceni. Najljudskije bi bilo da odu... u šumu tražiti svoje pravo lice, koje su vjerojatno već odavno pojeli medvjedi. To se više ne jebe.

Novi album Let3 službeno još nema ime, ali po svoj prilici trebao bi se zvati ‘Angela Merkel sere’. Kako vidite ulogu njemačke kancelarke u trenutnoj izbjegličkoj i imigrantskoj krizi u Europi.

Mrle: Da, album će se zvati ‘Angela Merkel sere’, zato što je ona simbol kapitalizma. Države nisu u službi naroda, nego služe pojedincima za bogaćenje i iskorištavanje ljudi. Upravo zato imamo imigrante i imigrantsku krizu.

Ivanka: Europa je opljačkala cijeli svijet, kolonizirala i pljačkala te sad izgleda poput prekrasnog muzeja. No Afrika i ostatak svijeta karmički dolazi ‘po svoje stvari’. Ako nestane naš način života, koji jest ugodan, no nastao na pljački, sami smo krivi.

Vezano za Stampedo, kakvi su planovi ekipe, što se može očekivati u skorije vrijeme od vas?

Ivanka: Imamo pola novog albuma u izradi, cabaretska priča, i veselimo se koncertima nagodinu koji će biti promocija novog Stampeda.

Mrle, radiš glazbu za predstavu po knjizi Maje Hrgović ‘Živjet ćemo bolje’. Što ti je najvažnije postići?

Cilj mi je što više se povezati s glumcima ne bi li se kroz scene izrazila što jača amocija. Pa su tužni dijelovi još tužniji, agresivni agresivniji, čini mi se da uspijevam dobiti jedan filmski ‘tač’. Uključio sam i instrumente koje inače radim, od plastičnih boca i višemetarskih dugih federa, čije zvukove kontroliram i elektronički uljepšavam, a služe za plašenje ptica.

S obzirom na prve dvije stvari, ‘Prdni majko’ i ‘Gladni’, novi album Let 3 dosta se osvrće na domaću svakodnevnicu.

Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle | Author: Davor Visnjic (PIXSELL) Davor Visnjic (PIXSELL)

Da. “Gladni smo, stižemo, bježite od nas, anđeli smo novog vremena, duhovna bića u zemlji bez srca...”. S obzirom na trenutnu situaciju u zemlji, ono što govorimo u pjesmi ‘Gladni’ ne može biti aktualnije, nažalost. Ima tu još svakakvih pjesama, onih koje govore o mutaciji čovjeka koji je u DNK ugradio čudne elemente, proteze, što nalikuje đuveču s raznim nejestivim elementima. Postavlja se pitanje što to radi u čovjekovu organizmu. Odgovor je u pjesmi koja priča o moru koje je u funkciji betona, koji pak ulazi u sve pore organizma i stvara digitalnu epilepsiju.

Kako komentirate trenutačnu političku situaciju u Hrvatskoj, Most? Kakav vam je Božo Petrov?

Ivanka: Most je super samo zato što je pokazao da nam nitko od njih ne treba. Mi i dalje jedemo, spavamo i živimo čak i bolje.

Mrle: Evo jednog sna o bezuvjetnoj ljubavi: Božo Petrov kao premijer, do njega debela predsjednica, oko njih HDZ s Kurac Markom i kompletnom kriminalnom svitom, svi zajedno, na čelu s Bozanićem, mole se za dobrobit hrvatskog naroda. U to se s neba spustiše bosi, presveti Tuđman i sotona Tito, da zaviju uzvanike u ružičasti veo Valentinova, Amen.

A Zoran Milanović, pogotovo s obzirom na to kako se neće ni fotografirati s Kolindom pa mu kažu da je bahat?

Mrle: Najsimpatičnije kod njega mi je to što je bahat. Ne vidim način kako bi se drugačije prema lupežima trebao ponašati.

A predsjednica?

Ivanka: Ne znam još. Mogu reći da mrzim da smo u NATO-u i da želim da se vrate Nesvrstani! Mislim da ne volim oružje i slike njezine s oružjem. Ne sviđa mi se vojska čak i kad me ‘čuva’. Jer me ne čuva, nego me skriva od svojih pogrešaka!

Mrle: Debela je... Svakim danom sve deblja. Političari ne smiju biti debeli. Kako možete vjerovati debelom predsjedniku?

Između ‘Ništa ljubav, samo karanje’ i ‘Živjet ćemo bolje’, da se poslužim nekim od spomenutih naslova, što je po vama potrebno da se živi dobro, bolje?

Mrle: Ništa nam više ne treba od onoga što imamo. Na tome treba treba dalje raditi i usavršavati, a to svakodnevno radimo i to je najbolje.

Kakva vam je domaća glazbena scena? Imate li nekoga od mlađih izvođača, odavde, izvana, da biste izdvojili za obavezno slušanje?

Ivanka: Ima tu kod nas pjevačica, pjevača, bendova da se smrzneš. Sinjani M.O.R.T., potom istrijanski Morso i Baltazar. Ja slušam austrijski bend Wanda - genijalan, Bologna mi je hit! Naravno, imam sad i Missa Laika iz Italije, bend u kojem sam pjevačica te najbolji zajednički Mr.Lee & IvaneSky.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.