Kultura Nagrada Fric
434 prikaza

Izabrani finalisti za književnu nagradu Fric

Biljana Romic, Hana Jusic, Kruno Lokotar, Hrvoje Klasic
Tomislav Miletic (PIXSELL)
U užoj konkurenciji našli su se već prokušani i dokazani pisci, ali i oni mlađi i neafirmirani

Želimo nagraditi knjige koje su napisane za sadašnjost, ali govore za vječnost, baš onakbe kakve je pisao i Krleža, pojasnio je Kruno Lokotar.

Tjednik Express po drugi će put dodijeliti prestižnu književnu nagradu Fric, a nagrađeni autor najbolje knjige fikcijske proze osvojit će mobilnu sklupturu, ali i 75.000 kuna koje je osigurala Atlantic Grupa. Za drugog Frica tako se natječu djela objavljenja u razdoblju od 1. srpnja 2017. do 30. lipnja 2018., a u četvrtak su na sajmu Interliber na Zagrebačkom Velesajmu predstavljeni romani koji su ušli u širi krug natjecanja.

Iako su trebali izabrati trinaest romana, dvije knjige osvojile su jednak broj glasova pa su članovi žirija za nagradu ipak predrožili četrnaest romana: 'Kap veselja' Selvedina Avdića, 'Ukazanje' Ivice Đikića, 'Sanjica Lacković' Daria Harjačeka, 'Terorist' Emira Imamovića Prikea, knjiga 'Jednog dana ništa' Zorana Lazića, 'Tijelo od soli' Nikole Leskovara, 'Crni gavran i bijele vrane' Josipa Mlakića, 'Naša žena' Tanje Mravak, 'Crvena voda' Jurice Pavičića, 'Poderana koljena' Dine Pešuta, 'Priče sa satnim mehanizmom' Faruka Šehića, 'Divljakuša' Marine Šur Puhlovski, 'E baš vam hvala' Marka Vidojkovića i 'Još ne sviće' Marinka Vorgića.

- Ideja nagrade Fric je da o njoj odlučuje žiri koji je stručan, ali ne nužno književno stručan, objasnio je Lokotar.

Predsjednica žirija je Biljana Romić kao prevoditeljica i predstavnica književne struke, a drugi članovi su: Hana Jusić kao umjetnica općeg spektra, profesor Hrvoje Klasić kao predstavnik humanističkih znanosti, ginekolog Dubravko Lepušić kao predstavnik egzaktnih znanosti, Boris Rašeta kao publicist i Igor Vikić kao predstavnik tjednika Express.

Romane u užem izboru objavit će sredinom prosinca, a pobjednika početkom godine. O svakom od romana bit će riječi idućih tjedana u 24sata i Expressu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.