Kultura Nagrada Fric
156 prikaza

Kad su ljudi jedni prema drugima gori od životinja

Slađana Bukovac
PROMO
Slađana Bukovac sa ‘Stajskom bolešću’ ušla je s još 12 autora u širi izbor za nagradu od 75.000 kuna

Jednom sam gledala kako se konj batrga u staji i to me podsjetilo na cijelo naše društvo, rekla je Slađana Bukovac. Otkrila je da je na temelju te asocijacije počela pisati roman "Stajska bolest" i dovršila ga za tri godine. U romanu obrađuje teme bračnog nasilja, krijumčarenja ljudi, korumpiranih moćnika i fašizacije društva.

Priča romana locirana je u neimenovani imaginarni prostor, ruralno područje podalje od urbanih centara, a likovi, osim glavne junakinje Jelene, nemaju imena. Imena imaju tek životinje kojima je Bukovac tako dala posebnu ulogu. Emotivno opisavši odnos prema njima, htjela je, kaže, upozoriti na društvo u kojemu su životinje postale važnije za osobne i kolektivne sustave vrijednosti od samih ljudi.

Maja Ručević Nagrada Fric Kultura U ‘Je suis jednoruki’ na kraju pobjeđuje nada

U "Stajskoj bolesti" prevladavaju mračniji tonovi, ali Slađana Bukovac uvjerava da njen roman nipošto nije tako crn. "To je naprosto takva literatura, a ta ocjena o 'mračnosti' moje proze proizlazi iz usporedbe s kriterijem mainstream očekivanja hrvatskog čitatelja koji želi biti zabavljen, razveseljen literaturom", ocijenila je Slađana Bukovac.

"Ja u toj knjizi nisam tražila recept kako se može popraviti društvo, jer da jesam, onda bih napisala nekakav distopijski roman. Meni je od ciljeva važniji proces, a u procesu pisanja toga romana zanimalo me pitanje slobode, koji tip slobode je moguće realizirati u društvu koje je naopako i koje po svojem mentalitetu i dostignućima ni po čemu nije slobodno", poručila je ova spisateljica i novinarka.

Autorica je svojim romanom, zajedno s još 12 odabranih, ušla u širi izbor za nagradu Fric koju dodjeljuje tjednik Express sa sponzorom Barcaffeom. Nagrada je vrijedna 75.000 kuna, a dodijelit će se 19. prosinca.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.