Kultura
1815 prikaza

Kao mali niste mogli spavati zbog klauna iz 'Ono'? Ovaj je mnogo, mnogo strašniji

1/2
Art the Clown je u svojoj ekstremnoj sadističkoj brutalnosti otišao korak dalje od većine fiktivnih antijunaka modernog horora

Najpoznatiji klaun svjetskog horora, Pennywise iz kultnog klasika Stephena Kinga "Ono", dobio je dostojnu konkurenciju na filmskom platnu. Kreacija američkog filmaša Damiena Leonea, dijabolični Art the Clown (Klaun Art) očarava ljubitelje slasher horora otkako se prije petnaestak godina prvi puta pojavio kao epizodni lik u jednom njegovom kratkom filmu. Odjeven u crno-bijelo klaunovsko odijelo s malim nakošenim šeširom, lica prekrivenog bijelom šminkom s jezivim osmjehom iscrtanim crnom bojom, tamno naglašenih prijetećih očiju, Art the Clown je u svojoj ekstremnoj sadističkoj brutalnosti otišao korak dalje od većine fiktivnih antijunaka modernog horora. Nejasnog porijekla i životnih okolnosti, posjeduje određene nikad objašnjene nadnaravne sposobnosti, te predstavlja utjelovljenje zla.

 | Author: 'Ono', mini serija iz 1990. prema romanu Stephena Kinga, tjerala je jezu u kosti svima koji su je gledali

Potpuno lišen empatije, koristi razne alate i predmete kako bi mučio i ubijao svoje žrtve. Premda nikada ništa ne govori - komunicira isključivo gestama i mimikom - čini se da uživa u njihovoj patnji koju pokušava produljiti što je više moguće. On je hladnokrvni ubojica, nema emocija i nikada ne pokazuje nikakve znakove grižnje savjesti za svoje monstruozne zločine. Godinama omiljen lik među dobrim poznavateljima horora, Art the Clown je u mainstream pop kulture ušao nakon velikog uspjeha Leoneovog filma "Terrifier 2" iz 2022. godine. Ne iznenađuje stoga što se premijera trećeg nastavka filmske franšize "Terrifier", najavljena za listopad ove godine, očekuje s iznimnim zanimanjem.

Fenomen zlokobnih klaunova i dvorskih luda potječe još od 16. stoljeća iz talijanskih popularnih pučkih kazališta poznatih kao commedia dell'arte. Shakespeareov kralj Lear ima ludu koja izriče zloguka proročanstva, dok se prvi "zli klaun" kakvog poznajemo danas javlja u "Posmrtnim spisima Pickwickova kluba" Charlesa Dickensa.

Kad ne nastupa na pozornici, njegov klaun opisan je kao mršavi pijanac koji se šulja mračnim londonskim uličicama: "Njegovo naduto tijelo i smežurane noge - njihov deformitet stostruko pojačan fantastičnom opravom - staklene oči, u strahovitom kontrastu s gustom bijelom bojom kojom je lice bilo premazano; groteskno ukrašena glava, koja je drhtala od paralize, i duge mršave ruke, natrljane bijelom kredom - sve mu je davalo odvratan i neprirodan izgled." Dickensov arhetipski jezivi klaun kasnije je oživljen u slavnoj operi "Pagliacci" Ruggera Leoncavalla kao pagliaccio Canio koji na pozornici ubija svoju ženu i njezinog ljubavnika, a u novije doba iscereno klaunovsko lice superzlikovca asociramo s Jokerom iz serijala o Batmanu. Posljednjih desetljeća, na tržištu horora se osim Kingova Pennywisea pojavio niz zlih klaunova poput Captaina Spauldinga, Twistyja ili Killjoya. Naslanjajući se na tu dugu tradiciju, Damien Leone stvorio je lik svog klauna koji, kako se čini, po neizmjernoj zlobi nadmašuje sve svoje prethodnike.

 | Author: PROMO PROMO

Od sporednog lika do franšize

Art the Clown prvi se puta pojavio 2008. kao sporedni lik u Leoneovom debitantskom kratkom filmu "The 9th Circle", u kojemu je redatelj želio testirati različite koncepte horora. Od svih negativaca u filmu publika je najbolje prihvatila Arta pa je Leone odlučio nastaviti razvijati njegov lik i dati mu veću važnost u budućim projektima. Najprije je snimio kratki film "Terrifier" u kojemu klaun uhodi, otima i muči mladu ženu, no prvu je glavnu ulogu u cjelovečernjem igranom filmu - koji je Leone snimio za samo 35 tisuća dolara prikupljenih preko crowdfunding platforme Indiegogo - Art the Clown imao u istoimenom nezavisnom slasher hororu iz 2016. godine.

Smještena u fiktivni američki Miles County večer uoči Dana svih svetih, radnja filma prati partijanericu Taru i njezinu sestru Victoriju, mlade djevojke koje je počeo progoniti jezivi nijemi klaun. Nakon što je okrutno ubio Taru, Art the Clown je pregazio Victoriju kamionetom i pojeo joj pola lica, no prije nego što ju je uspio ubiti pojavila se policija. Kako ne bi bio uhićen počinio je samoubojstvo, no sljedećeg je dana njegovo tijelo nestalo iz mrtvačnice. Premda Leoneovi filmovi dotad nisu privukli veću pozornost šire javnosti, lik njegovog demonskog klauna svojom je dotad nezabilježenom okrutnošću skupljao fanove po rubnim dijelovima zajednice ljubitelja horora.

Prijelomnica za Arta i njegova tvorca nastupila je tek s filmom "Terrifier 2". Ovoga puta Leone je napisao ambiciozniji scenarij i želio je imati bolje specijalne efekte. Prije snimanja osigurao je djelomično financiranje privatnih investitora, no nedostajalo mu je još 50 tisuća dolara koje se nadao prikupiti na Indiegogu. Unatoč tome što se sve odvijalo u vrijeme pandemije koronavirusa - ili baš zbog toga - kampanja je postigla golemi uspjeh nadmašivši početni cilj za 400 posto. Leone je za svoj film imao na raspolaganju budžet od 250 tisuća dolara, što se i vidjelo na kvaliteti produkcije. Radnja filma "Terrifier 2" opet se odvija oko sadističkog instinkta Arta the Clowna koji je uskrsnuo zahvaljujući tajanstvenoj "maloj blijedoj djevojčici".

Klaun se vraća u Miles County gdje brutalno ubija razne sporedne likove, da bi se njegova krvožedna pažnja usmjerila na glavnu protagonisticu, tinejdžericu Siennu i njezinu obitelj. Niz krvavih događaja kulminira scenom u kojoj Sienna uspijeva očevim mačem odrubiti klaunovu glavu. Nešto kasnije doznajemo da se Victorija, djevojka koju je Art mučio i zamalo ubio u prvom dijelu serijala, nalazi u mentalnoj instituciji gdje na zidu svojom krvlju ispisuje razne opscenosti, među kojima i ljubavnu poruku "Vicky+Art". Victoria ima trudnički trbuh, a iz njezine se utrobe počinje pomaljati glava Arta the Clowna s jezivim smiješkom.

 | Author: PROMO PROMO

Film prepun eksplicitnih scena mučenja i ubojstava postao je neočekivani kino hit. Zaradio je ukupno 15 milijuna dolara pa pretpostavljamo da Leone više nikada neće imati problema s financiranjem. Kritičari su film proglasili velikim napretkom u odnosu na prethodnika, a posebno su pohvalili glumu Davida Howarda Thorntona u ulozi Arta i Lauren LaVera u ulozi Sienne. U trećem nastavku filmske franšize oni će oboje reprizirati svoje uloge, kao i Samantha Scaffidi čiji će lik Victorije ovoga puta imati puno veću važnost. Snimanje filma "Terrifier 3" završeno je u travnju, postprodukcija je u tijeku, a svjetska premijera najavljena je za 11. listopada.

Jesu li scene 'too much'?

Nakon velikog uspjeha drugog dijela serijala, dio javnosti počeo se pitati jesu li scene nasilja u "Terrifieru" previše eksplicitne čak i za današnje vrijeme naviklo na najgore brutalnosti. Prelaze li moderni horori granice dobrog ukusa i postoji li uopće granica koju nijedan film ne bi smio prijeći? Trebaju li se filmovi poput "Terrifiera" snimati i koja je njihova publika? Kakav utjecaj ti filmovi mogu imati na mlade generacije? Odgovore nemamo, ali sasvim je sigurno da su se slična pitanja postavljala i kad je - primjerice - premijerno prikazan "Psycho".

Taj kultni horor klasik Alfreda Hitchcocka prihvaćen je te 1960. godine uglavnom s oduševljenjem, no dobar dio javnosti i kritičara film je smatrao previše šokantnim i provokativnim. Mnogi su bili zgroženi prikazima nasilja, posebno u tada kontroverznoj sceni ubojstva pod tušem, sceni koja u usporedbi s današnjim hororima na gledatelje djeluje kao čaj od kamilice. Slične su se polemike javljale nakon svake nove horor revolucije, a čini se da je Leoneov filmski serijal samo logičan nastavak niza. Kao što je i njegov Art the Clown samo radikalni nasljednik duge loze književnih i filmskih zlih klaunova.

Uostalom, daleko prije Damiena Leonea jedan je klaun u stvarnom životu svojom bezobzirnom okrutnošću anticipirao Artova fiktivna postignuća. John Wayne Gacy - poznat i kao Killer Clown jer je između ostaloga nastupao kao klaun na zabavama i dječjim rođendanima - oteo je, mučio, silovao i na kraju ubio najmanje 33 dječaka i mladića u gradiću Norwood Parku nedaleko od Chicaga između 1972. i 1978. godine. Premda tijekom svojih zločinačkih pohoda nije bio prerušen u klauna, Gacy bi ponekad mamio mlade žrtve u svoju kuću govoreći kako će im pokazati neke mađioničarske trikove. Pod izlikom da je to dio predstave, stavio bi im lisičine na ruke i zatim bi ih mučio na razne načine, silovao, te na kraju usmrtio gušenjem. Tijela svojih žrtava pokapao bi ispod svoje kuće ili negdje drugdje na imanju. Priveden je u sklopu istrage o nestanku jednog tinejdžera, a prilikom pretrage njegova doma istražitelji su počeli pronalaziti dijelove tijela ubijenih. Klaun ubojica Gacy osuđen je na smrt i pogubljen smrtonosnom injekcijom.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.