Kultura
577 prikaza

Kao što je Leonard Cohen volio nesavršenstvo svijeta, tako je i njega svijet volio nesavršenog

Istvan Bajzat/Pixsell
Znajući da se bliži kraj, intenzivno je radio na svojoj posljednjoj knjizi, u koju je uvrstio neobjavljene pjesme, uglazbljene stihove, zapise iz dnevničkih bilježnica, svoje crteže (autoportrete)… Knjiga se zove 'PLAMEN'

Planetarno obožavanje Leonarda Cohena, kanadskoga glazbenoga karizmatika i melankoličnog pjesničkog maga, ne prestaje. Sjetni trubadur, kako su ga zvali, svojom je muzikom i stihovima kod svojih obožavatelja uspio dotaknuti onaj lomljivi i krhki dio ljudske nutrine. Često je sam govorio o svojim umjetničkim ograničenjima, svjestan da rasponom svog hrapavog baritona mnogo toga ne može otpjevati. No kao što je on volio nesavršenstvo svijeta, tako je i Cohena svijet volio nesavršenog, zbog njegove emotivnosti, jedinstvenosti, karizme, produhovljenosti, elegancije, stihova koji bude suosjećanje. Za svoga života objavio je četrnaest studijskih albuma, deset knjiga poezije i dva romana. Njegove su pjesme, kao “Hallelujah”, “Suzanne”, “So Long Marianne”, “Dance Me to the End of Love” i mnoge druge, postale prepoznatljivi glazbeni klasici. Iako ga svijet poznaje kao glazbenika, o Leonardu Cohenu je njegov sin Adam rekao: “Moj otac je prije svega bio pjesnik”. Posvuda je sa sobom nosio male bilježnice zapisujući stihove, ostavljajući ih po džepovima i ladicama. Jednom je Adam Cohen, tražeći u zamrzivaču tekilu, našao očevu zamrznutu i zaboravljenu bilježnicu! Prije smrti 2016. godine, znajući da se bliži kraj, Leonard Cohen je mjesecima intenzivno radio na svojoj posljednjoj knjizi, u koju je uvrstio neobjavljene pjesme, uglazbljene stihove, zapise iz dnevničkih bilježnica, svoje crteže (autoportrete)… Objavljeni izbor sadrži pjesme koje se bave temama ljubavi, smrti, duhovnosti, politike, odnosa sa ženama, s duhovnim figurama i učiteljima. Cohen piše jednostavno, razumljivo, pripovjedno, vezanim i nevezanim stihom. U fokusu njegova pisanja uvijek je emocionalni doživljaj.

 | Author: Istvan Bajzat/Pixsell Istvan Bajzat/Pixsell

Cohen je preminuo 7. studenog 2016. godine. Nije doživio rezultate svoga rada na knjizi. Knjiga je 2018. godine u Americi objavljena pod nazivom “Plamen”. Dok ju je dovršavao, već je bio u teškom razdoblju, narušena zdravlja, a kako bi se mogao usredotočiti na rad i u miru završiti knjigu, bio se podvrgnuo rigoroznoj meditaciji. Ljudima koji su ga posjećivali slao je mailove u kojima je pisalo “ne uznemiravajte me”- otkrio je njegov sin Adam u predgovoru knjige. Knjiga počinje pjesmom “Što se srcu dogodi” i stihom “Uvijek sam radio predano i nisam mislio o umjetnosti (…) kojom Cohen kao da programatski posljednji put čitatelje podsjeća na principe svoga stvaranja u kojima nikad nije bilo predumišljaja ni proračunatosti. Knjigu “Plamen”, Cohenov pjesnički testament (baš kao što je i album “You Want It Darker” glazbeni testament), od kraja 2019. godine čitamo i na hrvatskom jeziku zahvaljujući prijevodu Damira Šodana i nakladniku Vuković&Runjić. Isti je nakladnik objavio veliki izbor poezije Leonarda Cohena “Lijek za ljubav” još 2015. godine, potom 2010. godine zasebno Cohenov rukopis duhovnih pjesama u prozi, slavnu “Knjigu milosrđa” (1984.), kao i poznatu biografiju iz 2012. godine “I’am your man” novinarke Sylvie Simmons, kronologiju Cohenova života. 

 | Author:

Leonarda Cohena smo imali sreću čuti i vidjeti na nezaboravnom koncertu u zagrebačkoj Areni u srpnju 2010. godine. Bila je to velika povratnička svjetska turneja, nakon koje je uslijedila još jedna 2012. i 2013. godine, koja je promovirala album “Old Ideas” (2012.). Posljednjih se tjedana u Dokukinu u Zagrebu prikazivao dokumentarac “Bird on a Wire”, koji je Tony Palmer o Cohenu snimio na turneji 1972. godine. Film prikazan prošlog ljeta premijerno na Motovun Film festivalu otkriva Cohena kao velikog emotivca, miljenika žena i profesionalca koji poštuje svoju publiku (želio im je vratiti novce zbog lošeg ozvučenja). Kad je 2011. godine primao nagradu španjolske fundacije “Princ od Asturije”, koja se u Španjolskoj svake godine dodjeljuje u osam kategorija, između ostalog i za književnost, Cohen je održao nezaboravan govor. Inzistirao je da se govor u cijelosti uvrsti u knjigu “Plamen”. “Poezija dolazi s mjesta kojim nitko ne zapovijeda, nepokorivog mjesta. Tako da se donekle osjećam kao šarlatan jer prihvaćam nagradu za jednu aktivnost kojom ne upravljam.

 | Author: Istvan Bajzat/Pixsell Istvan Bajzat/Pixsell

Drugim riječima, kad bih znao odakle dobre pjesme dolaze, češće bih tamo odlazio.” U govoru je nastojao izraziti zahvalnost Španjolskoj za utjecaj na svoj rad. Prvi put je javno ispričao kako je kao student naučio svirati gitaru od španjolskog mladića kojeg je slučajno sreo u parku tijekom posjeta majci u Montrealu. Nekoliko dana ga je Španjolac podučavao akordima i držanju gitare dolazeći u kuću Cohenove majke. Jedan dan mladić se nije više pojavio. Cohen je saznao da si je mladi Španjolac oduzeo život i ta ga je neshvatljiva misterija pratila cijeli život, kao i osjećaj zahvalnosti prema nedohvatljivom i neobjašnjivom. Kao mladić je tražeći svoj pjesnički glas proučavao engleske pjesnike, no tek je čitajući pjesme Federica García Lorce susreo svoj vlastiti glas: “I nije da sam kopirao njegov glas, ja se to ne bih ni usudio. Već mi je on dao dozvolu da pronađem svoj glas, da lociram taj glas, drugim riječima da lociram jastvo, jastvo koje nije fiksirano, jastvo koje se bori za vlastitu egzistenciju”.

 | Author: Istvan Bajzat/Pixsell Istvan Bajzat/Pixsell

Židovsko ime Leonarda Cohena koje su mu roditelji dali bilo je Eliezer što znači “Bog je pomoć”. Nathan Cohen, otac Leonarda Cohena, imućni kanadski Židov, bavio se luksuznom odjećom. Majka Masha bila je ruska Židovka, 16 godina mlađa od oca, rabinova kći. Od oca je naslijedio uljudnost i ljubav prema odijelima, od majke talent za glazbu, karizmu i melankoliju. Leonardov pradjed Lazarus u Kanadu je došao 1860. godine i postao predsjednik ljevaonice pa osnovao tvrtku za jaružanje. Montreal je bio središte kanadskog židovstva. Djed Lyon osnovao je prve angložidovske novine Jewish Times. Kao dijete Leonard nije bio posebno zainteresiran za formalnu religiju, no pokazivao je sklonost istraživanju mističnog. Postoji anegdota kad je Cohen kao dječak došao na ideju da na temelju uputa u jednom priručniku “Dvadeset pet lekcija iz hipnoze: kako postati vrstan hipnotizer” hipnotizira njihovu kućnu pomoćnicu. Nagovorio ju je da se skine gola i prepusti hipnozi. Kasnije ju je jedva probudio. Bilo je to prvi put da je vidio potpuno razodjeveno žensko tijelo. Kasnije se upoznao s budističkim učenjem i postao praktikant budističke meditacije. Prijateljstvo s budističkim učiteljem Roshijem povlačilo se po medijima kad je Roshi dospio u središte seksualnih skandala. Leonard Cohen je od 1994. do 1999. godine proveo živeći kao monah u budističkom centru (Mt. Baldy Zen Center) pokraj Los Angelesa. Nakon tog povlačenja ipak se vratio svjetovnom životu i glazbi kako bi se izvukao iz financijskih dugova.,

 | Author:

 

IZ KNJIGE ‘PLAMEN’:
ŽELIŠ MRAČNIJE
(pjesma uglazbljena na
posljednjem albumu
‘You Want It Darker’)

Ako Ti dijeliš
Ja sam izvan igre
Ako ti liječiš
Kljast sam i ginem
Ako Tvoja je slava
Nek posramljen stanem
Ti želiš mračnije
Ubijmo plamen
Nek slavi i sveti se
Sveto Ti Ime
Kleto i raspeto
Na razboj sudbine
Milijun svijeća
Nestigle pomoći znamen
Ti želiš mračnije
Ubijmo plamen

Hineni Hineni
Gospodine, blago meni
Priča je ista
A u njoj ljubavnica
I uspavanka za patnju
Na paradoksu krivica
Al u Pismu stoji
I ja ti ne lažem
Ti želiš mračnije
Ubijmo plamen
Evo redaju uznike
Da straža se iživi
Ja borih se s demonima
Srednje klase, sivim
Da smio sam sakatiti
I klati sad znadem
Ti želiš mračnije
Hineni Hineni
Gospodine, blago meni
Nek slavi i sveti se
Sveto Ti ime
Kleto i raspeto
Na razboj sudbine
Milijun svijeća
Nestigle pomoći znamen
Ti želiš mračnije
Ubijmo plamen
Ako Ti dijeliš
Ja sam van igre
Ako Ti liječiš
Kljast sam i ginem
Ako Tvoja je slava
Nek posramljen stanem
Ti želiš mračnije
Ubijmo plamen
Hineni hineni
Gospodine, blago meni

POKAŽI MJESTO
(pjesma ‘Show me the
place’ s albuma ‘Old
Ideas’)

Pokaži mjesto
Gdje rob tvoj da ide
Pokaži mjesto
Ne sjećam se, ne ide
Pokaži mjesto
Glava klone sve niže
Pokaži mjesto
Gdje rob tvoj da ide
Pokaži mjesto
I kamen pomakni
Pokaži mjesto
Bar malo ga takni
Pokaži mjesto
Gdje Riječ je čovjek
Pokaži mjesto

Gdje čemer je rođen
Spasio sam
U nevolji nasumice
Konac svjetla
Vala čestice
Al lanci već
Traže sužnja svog
To razlog je
Što volim te ko rob
Pokaži mjesto
Gdje rob tvoj da ide
Pokaži mjesto,
Zaboravih, bez brige

POLUDIO SAM
ZA TOBOM

Poludio sam za tobom
I sišao na dno jame
Zatočio se u kuli
Preumoran da stanem
Poludio sam za tobom
Premda nitko nije odabran
Jurim te srcem licitarskim
Gol sam i rasčupan
Ponekad se hvatam ceste
Star sam i špigla ne lažu
Ludilo je bolje utočiste
No usne što zbogom kažu
Poludio sam za tobom
I pustio sve da se sruši
Postadoh ljudi koje mrzim
I nitko i ništa u duši
Umoran sam od čežnje
Spasio me sveti zamor
Rešetke vjernosti se tope
Ali nitko ne napušta zatvor
Ponekad se hvatam ceste
Star sam i špigla ne lažu
Ludilo je bolje utočište
No usne što zbog kažu
 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.