Kultura
1821 prikaza

Kino Europa: Milane odmori se, zaslužili smo!

Kino Europa
1/31
Goran Stanzl/PIXSELL
Gradonačelnika muči šank, ali najavljuje zatvaranje kina "zbog obnove fasade", kao na Britancu kad u dvije godine nije napravio ništa

''Još radi'', komentirali su prolaznici promatrajući poruke podrške kojima je oblijepljen ulaz u kino Europa, zaštićeno kulturno dobro te nacionalno blago RH. Kino je još otvoreno a trenutačno se prikazuju filmovi koji su dio programa simbolično nazvanog Pogledajte dok možete. 

Među porukama na vratima pogled nam je pao i onu na kojoj piše ''Milane odmori se, zaslužili smo''. Poruka je upućena zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću čije su najave o zatvaranju kina početkom lipnja zbog obnove, izazvale velike rekcije i kritike građana. Potaknule su i pitanja o budućnosti art kina u centru grada, ali prije svega pitanja o potrebnim radovima.

Naši upiti gradskim vlastima o tome što se treba popraviti, je li raspisan natječaj za izvođače radova, tko će oni biti, i koliko će obnova koštati, do zaključenja ovog teksta ostali su bez odgovora.

Kino Europa | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL
''Poruke podrške stižu nam sa svih strana, i sa svih krajeva svijeta'', rekao nam je Hrvoje Laurenta, izvršni direktor kina Europa s kojim smo prošetali po prostoru kina čiji se interijer sa bogatim štukaturskim dekoracijama i postsecesijskim klasicističkim detaljima smatra jednim od najljepših gradskih prostora.

Laurenta nas vodi Velikom dvoranom i pokazuje na strop, na kojem su vidljivi tragovi pucanja žbuke.

Kino Europa | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL
''U dopisu koji smo dobili pred dva tjedna, a u kojim nas se obavještava da 1. lipnja prostor kina vratimo Gradu je prvi put da su nam se obratili povodom renovacije. Gradski ured za imovinsko pravne poslove je gotovo prepisao rečenice iz naših dopisa koje smo uporno slali u proteklih 5 godina. Kako tijekom svih tih godina nismo dobivali nikakve odgovore od Grada sami smo neke od problema uklonili kako bi kino bilo funkcionalno što ono i dan danas jeste. Krov ne prokišnjava, sustav za grijanje i hlađenje je servisiran, napravljene su još mnoge stvari, ali se slažemo da je renovacija nužna'', rekao nam je Boris Matić, direktor umjetničke organizacije Zagreb film festival.

Kad su o radovima i budućnosti kina Europa pitali gradonačelnika Bandića, on je najavio obnovu fasade. 

''Stiže skela, prva je na redu fasada, a onda uređenje interijera. I kreće se odmah nakon 1. lipnja, kad sadašnjim zakupcima istekne ugovor. Do zadnjeg dana u kinu bit će ekipa koja je sada. Onda kreće obnova kina, a nakon toga natječaj za zakup, na kojem nije isključen nitko, pa ni postojeći zakupci. Neće se ništa mijenjati, to ostaje art kino'', naglasio je gradonačelnik na sjednici gradske skupštine, piše 24sata.  

Kino Europa | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL
Ni spomena o krovu, grijanju ni stolicama, već najava obnove fasade. O jednoj takvoj obnovi fasade i skelama koje su zbog toga stajale dvije godine, pisao je i Express.

''Posebno zabrinjava što u ovom proračunu, proračunu za 2019. godinu, nema niti projekta niti predviđenih sredstava za obnovu kina Europa. Po prvi puta bi se financijski trošak mogao staviti u rebalansa proračuna, u 12. mjesecu. Upitno je zašto se privremeno ne produži ugovor trenutačnim zakupcima prostora, zbog potrebe održavanja programa i festivala koji su već najavljeni, do trenutka dok netko ne počne sa stvarnim radovima. Vidjeli smo po primjerima u gradu da obnova npr. zgrada ne počinje, a skele znaju stajati po dvije godine, kao one na Britanskom trgu. Nema odgovora koliko je koštao najam skela, ako je koštao 10 kn/m2 po danu, kako govore stanari, to bi značilo da je najam skele do sada koštao čak 4 milijuna i 300 tisuća kuna.  Ne smijemo zaboraviti da je Bandić, kada se vodila 'bitka za Varšavsku', obećavao da će u Horvatinčićevom HOTO centru biti dvije polivalentne dvorane namijenjene javnom interesu. Tih prostora nema. Toliko o tome da treba Bandiću vjerovati'', rekla nam je Rada Borić, vijećnica u skupštini Grada Zagreba i potpredsjednica Nove ljevice. 

Kino je početkom 2008. godine povjereno Zagreb Film Festivalu s namjerom da postane regionalni centar filma i filmske umjetnosti. Godišnje ovo kino posjeti 120.000 ljudi, u njemu se održavaju filmski festivali, radionice i predavanja. Dobitnik je i Nagrade za najbolji program za 2016. godinu koju dodjeljuje mreža europskih kina Europa Cinemas. Najviše je to priznanje koje jedno kino može dobiti na europskoj razini, te jedno od dosad najvećih priznanja nekoj hrvatskoj kulturnoj ustanovi uopće. 

Boris Matić, kino Europa | Author: Filip Kos/PIXSELL Filip Kos/PIXSELL
''Fasada nikako nije prioritet u renovaciji kina. Po meni je prioritet renovacija Velike dvorane kina Europa, ali i to da dvorana ostane u funkciji sve dok radovi zaista ne počnu. Koliko znamo ne postoje planovi, niti projekti za samu renovaciju, niti sredstva u gradskom proračunu predviđena za istu, pa pretpostavljam da je najlakše krenuti od vanjštine da bi se stvorio dojam da se nešto radi. Kino Europa je zaštićeno kulturno dobro i nemamo informacija jesu li iz Grada kontaktirali konzervatore i što su oni kazali oko obnove fasade, pa i cijelog kina. Ako Grad Zagreb planira prvo započeti vanjsku renovaciju, još više stoji naša teza i zamolba da se kino ne zatvara dok ne započnu unutarnji radovi.  Filmove i dalje možemo prikazivati dok se renovira fasada kina'', rekao je Matić. 

U nastavku pogledajte galeriju. 

1/31

Krajem svibnja trenutačnim zakupcima ističe ugovor, oni su, kako naglašavaju, očekivali produžetak ugovora jer, navode, ukoliko uredno izvršavaju i podmiruju sve obveze te im se ugovor automatski trebao produžiti. Pri tome naglašavaju činjenicu kako su im za ovu godinu odobrena sredstva za upravljanje kinom a ugovor je potpisan još u veljači, da bi potom krajem ožujka dobili dopis da se ugovor raskida.

Dopise sa upitima o produžetku ugovora, ali i stanju u dvorani, slali su gradskim uredima, no na njih nisu dobili odgovore.

''Višegodišnji nedostatak komunikacije i jeste razlog zbog kojeg je najuspješnije hrvatsko nezavisno kino preraslo u "slučaj", naglašava Matić.

Kino Europa | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL
Brak prekinut smsom, reći će Laurenta dok objašnjava kako su se i sami, svjesni potrebe obnove kina, ponudili financirati radove. 

''Nikakav naš prijedlog nisu prihvatili, zapravo na njega ni odgovorili. Samo su nam bez ikakvih objašnjenja poslali dopis o adaptaciji. Kao da su brak prekinuli smsom, možemo to reći. Bez da je itko došao ovdje ili razgovarao s nama, zakupcima koji najbolje znamo kakvo je stanje ili pregledao kino'', ističe.

Posebno zabrinjava i činjenica da se za sada ne zna ni kakva je budućnost programa, festivala koji su se u kino Europa trebali održati do kraja godine. Među njima prvi je Animafest, koji se već tradicionalno u prostoru kina trebao održati od 3. do 8. lipnja. Iz organizacije su nam rekli da za sada ni oni ne znaju gdje će se njihovi programi održavati, te očekuju daljnje informacije. Što će biti s najavljenim programima, ne znaju ni u kinu. 

''Napuštanje kina podrazumijeva poduzimanje čitavog niza stvari oko potpisanog ugovora, stavki ulaganja kroz godine te podjela istih. Zatvaranje kina Europa na neodređeno vrijeme je zaista veliki udarac za sve nas koji vodimo uspješne nezavisne manifestacije'', kaže.

Kino Europa | Author: Sandra Šimunović/PIXSELL Sandra Šimunović/PIXSELL
Za ovu su godinu već od grada dobili sredstva za prijavljene programe, nešto više od 400.000 kuna, kao što su i druge organizacije dobile sredstva za programe koje su one planirale organizirati u prostoru kina Europe. 

Unatoč pozitivnim ocjenama kulturnog programa od gradskih ureda, priznanjima, nagradama i brojem posjetitelja, gradonačelnik Bandić fokusirao se umjesto kulture, na ugostiteljstvo, pa organizatore prosvjeda ispred kina, na kojima se okupilo oko dvije tisuće ljudi,  nazvao je ''šank linijom'', spominjući tako 'važan' šank u gradu.

''Čuo sam neke priče da je na taj dio, oko bacila neka estradna ekipa'', rekao nam je taksist.

On kao i mnogi drugi s kojima smo razgovarali čuli su svakakve glasine o tome kakva budućnost čeka ovaj prostor, potaknuti ranijim primjerima u gradu. Sada se počelo postavljati i pitanje šanka u predvorju kina, kafića, koji je bio dio uvjeta iz natječaja za zakup prostora, uvjetovan od grada još prije 11 godina.

''Ako vam kažem da vas zanima šank, a vi radite programe, bit će da nekoga drugog zanima šank. Vidjet ćemo 1.6. kad se zatvori kino Europa hoće li ostati kafić'', kaže Borić.

Kino Europa | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Goran Stanzl/PIXSELL
Gradi se sve više, ulaže sve više, a izbori se bliže. Čak i prije službene ljetne sezone radova, kada gradske ulice postaju veliko gradilište, Zagreb na njega već sad i nalikuje. Najavljuju se i novi projekti, nova ulaganja, podižu krediti za financiranje žičare, potpisuju sporazumi s Vladom o sufinanciranju izgradnje Rotora i dječje bolnice u Blatu. Čini se da sredstava ima dovoljno. 

''Mi smo čuli da će tražiti sredstva iz europskih fondova za obnovu kina, a svi znamo da je to dugotrajan proces. I ne vjerujem da će sredstva uspjeti dobiti za mjesec dana, ako se još nisu ni prijavili'', kaže Laurenta.

Kino Europa | Author: Filip Kos/PIXSELL Filip Kos/PIXSELL
Da je važno da na tom prostoru i dalje ostane art kino, reći će mnogi, a među njima i jedan filmofil koji ne propušta ni jedan festival, a rijetko i koji film. No kao i u mnogim ranijim slučajevima, pa tako i u ovom, zbog netransparentnosti oko projekata koji su od gradske važnosti, pita se koliko će radovi trajati i što će biti nakon obnove. 

''Tu bi trebalo ostati art kino, ne treba nam još jedan veliki centar. Filmove koje na njihovom programu možeš pogledati, ne možeš vidjeti nigdje druge, a sve su to vrijedni i dobri filmovi. Za nas filmofile kino Europa mora ostati. Treba ga renovirati, samo je pitanje u što će se nakon toga pretvoriti, i kako će izgledati. To nažalost nitko ne zna, a mislim da bi to trebali znati'', kaže nam ovaj ljubitelj filmske umjetnosti i kamerman.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.