Kultura
1435 prikaza

McCartney sudski traži 267 pjesama Beatlesa od Sony/ATV-a

Paul McCartney
MARIO ANZUONI/REUTERS/PIXSELL
Beatlesi su u 60-ima prodavali pjesme i sve je bilo u redu dok su bile vlasništvo Michaela Jacksona, a onda...

Paul McCartney pokrenuo je u New Yorku tužbu protiv Sony/ATV-a kako bi vratio autorska prava nad 267 pjesama Beatlesa. Redom je riječ o pjesmama koje su u 60-ima napisali on i John Lennon, a pjesme obuhvaćaju mnoštvo hitova Beatlesa. Kako je uopće došlo do toga da McCartney nije vlasnik vlastitih hitova koji su postali svjetska kulturna baština? On i Lenon u 60-ima su prava na korištenje svojih pjesava prodavali na sve strane, da bi mnoštvo tih pjesama naposljetku ušlo u katalog različitih autora koji je 1985. kupio Michael Jackson za 47,5 milijuna dolara.

Do tog trenutka još je sve bilo u redu, Michael Jackson također je bio briljantni glazbenik i sigurno bi bio osjetljiv na potrebe autora. Nije problem bio niti 1995. kada je katalog ušao u vlasništvo Sony/ATV Music Publishinga, jer je vlasnik pola kompanije bio i dalje Michael Jackson. Međutim, nakon Jacksonove smrti, njegovi nasljednici prodali su prošle godine Sonyju svoj udio u kompaniji za 750 milijuna dolara. Odjednom se ispostavilo da McCartney svoje pjesme, uglavnom snimljene između rujna 1962. i lipnja 1971., odavno priželjkuje vratiti.

John Lennon Tajna bitka Life Nixon je htio otjerati Lennona iz Amerike zbog utjecaja na mlade

Indikativno je da se na tužbu odlučio nakon što je Jacksonov udio u kompaniji prodan. McCartney u tužbi ističe da je Sony/ATV još 2008. objavio da on ima pravo na povrat pjesama u svoje vlasništvo, i to prema američkom zakonu o autorskim pravima koji propisuje da autor pravo na to može ostvariti nakon proteka određenog vremena. On, međutim, za to od kompanije nikada nije dobio službenu potvrdu, iako je, kako tvrdi, u nekoliko navrata kontaktirao Sony/ATV.

Kompanija je sa svoje strane tužbu nazvala "nepotrebnom i preuranjenom", te posebno žali zato što gaji "posebno poštovanje prema Siru Paulu McCartneyju, s kojim već dugo imamo obostrano vrijednu vezu zbog vrijednog kataloga". Prema zakonu na koji se Paul McCartney poziva, prva pjesma na koju bi imao pravo po proteku vremena, bila bi "Love me do", u listopadu 2018. Posljednje bi pak mogao vratiti 2026. Sličnu tužbu protiv Sony/ATV-a pokrenuo je u Velikoj Britaniji u prosincu i Duran Duran, ali je vrlo brzo parnicu izgubio.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.