Kultura
9833 prikaza

Mladi i bogati: Tako popularni da zbog njih mijenjaju Ustav

BTS
1/13
Press Association/PIXSELL
Njihov svijet je nemilosrdan, sve je fokusirano na tržište, a izdavačke kuće vlasnici su njihovih života i domova

Koliko je država na svijetu spremno mijenjati ustav zbog boy benda? Ali niti je BTS običan boy bend niti je Koreja obična država. Ustav Južne Koreje propisuje obavezni vojni rok za sve muškarce, bez iznimki.

Ali kako je BTS, s cijelim K-Popom, postao jedna od najvažnijih gospodarskih i kulturnih grana države, političari su ozbiljno počeli zagovarati nužnost promjena - najglasnije nakon nedavnog trijumfa BTS-a na Billboardu, kad je najpopularniji živući boy bend oborio rekorde Beatlesa u SAD-u. Pjevajući na korejskom...

Previše je korejskih boy bendova čiji ključni članovi, uglavnom na vrhuncu snage i slave, moraju nestati na čak dvije godine i služiti vojni rok, čime stavljaju grupu u nezgodnu poziciju, a nerijetko i u stanje potpune dvogodišnje paralize. Ponekad, grupa od četiri člana bude na samom vrhu - i onda trojica u razmaku od svega nekoliko mjeseci nestanu na dvije godine, dok ih obožavateljice ili čekaju ili okreću glavu prema stotinama drugih.

BTS | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Ovisi o tome koliko im je fandom istinski jak. K-Pop je nemilosrdan, okrutan svijet tržišne igre. Svaki mjesec debitira desetak novih imena iz kategorija girl/boy bendova i solo izvođača, a procjenjuje se da ih na sceni djeluje između 300 i 500. BTS - RM, Jin, Suga, J-Hope, Jimin, V i Jungkook jedan su od rijetkih sastava koji se na okupu drži već šest godina.

Ogroman broj grupa mijenja svoje članove, nekada i po tri puta godišnje, iz raznih razloga (odlasci zbog lošeg podnošenja pritisaka, skandala, nekvalitetnih izvedbi itd.), no BTS se ne razdvajaju od 2013. godine kada su debitirali na sceni sa singlom "No More Dream", najavom mini-albuma "2 Cool 4 Skool". "Debitiranje" je ključan trenutak u karijeri K-Pop idola, a riječ je o prvom službenom izlasku na scenu, uglavnom s TV nastupom, nakon godina (ako ne i cijelog desetljeća) provedenih u statusu "vježbenika", danonoćno trenirajući pjevanje, repanje i ples u agencijama/izdavačkim kućama.

One su vlasnici njihovih karijera, ali i domova u kojima članovi grupa spavaju poput vojnika koji čekaju da ih se pozove u boj. BTS je 2019. ušao u povijest, kada je oborio niz rekorda diskografske industrije - drugi su najslušaniji izvođač na svijetu, brojimo li streaminge, odmah iza Drakea, a postali su i prvim bendom nakon The Beatles s čak tri albuma na prvom mjestu američke top ljestvice (Billboard 200) unutar svega jedne jedine godine! Čupavci iz šezdesetih to nisu učinili na svom vrhuncu, nego tek "posthumno", sredinom devedesetih s reizdanjima, a sličan rekord uboli su i The Monkees 1967.

Pa su 2019. isto ponovili momci iz Koreje, s odličnim K-Pop bestselerima "Love Yourself: Tear" (LP/album), "Love Yourself: The Answer" (kompilacija) i "Map of the Soul: Persona" (EP/mini-album), predvođenim vrhunskim crosseover hitov ima kao što su "FAKE LOVE" i "Boy With Luv". Gostovali su u manje-više svakom američkom talk showu u kojem su mogli, a u The Late Show with Stephen Colbert briljantno koreografiranim crno-bijelim spektaklom otvoreno su se referirali na nastup Beatlesa kod Eda Sullivana, 1964. godine.

BTS | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Na kraju krajeva, BTS skoro i zvuči kao kratica za The Beatles, zar ne?
Ali ne, BTS znači BangTan Sonyeondan, ili u engleskom prijevodu Bulletproof Boy Scouts, tj. Izviđači otporni na metke. Ako vas to zbunjuje, niste jedini. Većina idola K-Popa izvođači su i grupe s imenima nalik na bankomate ili lozinke za e-mail. Poput, primjerice, JBJ95, SS501, 1THE9, 3RACHA, AB6IX ili B1A4, dok puna imena skrivena iza kratica znaju biti pravi biseri: TRAX je Typhoon of the Rose Attack on X-Mas, SHU-I znači So Hot Union of Idols, COIN Jackson se čita i kao KOrea IN michael JACKSON, KNK je skraćeno od To KNock on the door of Kpop, a golemu listu nastavljaju MBLAQ: Music Boys Live in Absolute Quality, NU’EST: New Establish Style Tempo, Baby V.O.X Re.V: Baby Voices of Xpression Renaissance Voices….

Neki vole koristiti interpunkcijske znakove u imenima: reperica U;Nee ili boy grupa TheEastLight., čije se ime - da - službeno piše s točkom na kraju. Postoje i oni čija puna imena zvuče kao naslovi proizvoda na AliExpressu, poput recimo TOUCH: The Original Undeniable Charismatic Homme, CNBLUE: Code-Name Blue (Burning Lovely Untouchable Emotional), U-KISS: Ubiquitious Korean International (idol) Super Star ili H.O.T: High-Five of Teenager. BTS je u svemu tome još savršeno "normalan".

BTS | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Mada, po standardima zapadnog poznavanja glazbenih pravila, s BTS-om, kao i s većinom K-Popa, ništa nije "normalno". Iako ih, s obzirom da je riječ o sedam muškaraca koji plešu, pjevaju i repaju, nazivamo boy bendom, BTS nisu boy bend na koji je naviklo prosječno uho i oko odraslo uz Take That i Backstreet Boys.

K-Pop se izgradio tijekom devedesetih, kada je padom diktature popularna kultura, hranjena uvozima iz SAD-a, bujala usponom nove demokracije. Globalna manija krenula je kao dio tzv. Korejskog vala (Hallyu), državno potpomognute, planirane i organizirane invazije kulturnih proizvoda, koja je krenula početkom novog milenija s filmovima, a onda eksplodirala globalnim usponom K-Drame (TV serija) i K-Popa (korejske pop glazbe).

Prva generacija K-Pop izvođača, tzv. pioniri, pojavila se upravo sredinom devedesetih i tada je malo tko izvan Koreje i susjednih zemalja čuo za S.E.S., Shinwa, H.O.T. i Baby Vox. J-Pop bio je jednako velik utjecaj kao i američki hip hop i R&B pa je izvoz najvećih imena bio prije svega orijentiran na Japan. Druga generacija obilježila je veliki rast u novom mileniju, početak velikog izvoza, a treća generacija traje od 2010. pa do danas, iako neki kažu da je završila 2013., a od tada počeo život četvrte.

BTS | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Ali druga generacija bila je ključna, dosurfala je na Zapad na Korejskom valu i promijenila sve - Big Bang, jedinstveni boy bend druge generacije, oslonjen o hip hop i odlične autorske pjesme pomiješane s običnim pop poskočicama, postao je jednim od najpopularnijih boy bendova svih vremena.

Njihovu svjetsku turneju iz 2016. posjetilo je 1.5 milijuna fanova, što je najveći koncertni uspjeh u povijesti korejske glazbe. Rekordnih 18 singlova na vrhu top liste, najprodavaniji na glazbenom servisu Melon neviđeni 51 tjedan. S više od 150 milijuna prodanih albuma, potukli su legendarne zapadnjačke boy bendove, kao što su Jackson Five i Backstreet Boys.

Solo pjevač Rain je 2007. već bio toliko globalno popularan da je u New Yorku dvije večeri zaredom napunio legendarni Madison Square Garden, a Girl’s Generation su 2013, bile na vrhu svijeta pa su na prvoj dodjeli YouTube Music Awards osvojile nagradu za "Video godine", čime je njihov "I Got A Boy" pobijedio u konkurenciji koju su činili Justin Bieber, PSY i Lady Gaga. BTS su u New Yorku na ljeto 2018. održali najveći koncert K-Popa izvan Koreje - ikada. Na stadionu Citi Field, domu New York Metsa, kapaciteta 40.00 ljudi.

Mnogi su smatrali da je vrhunac popularnosti K-Popa i Korejskog vala dosegnut 2012. s "Gangnam Style", ali BTS su gotovo samostalno zaslužni što je korejska glazba, nakon kratkog usporavanja industrije, svoje najveće globalne uspjehe počela postizati iza 2016. godine.

Lider i glavni reper RM nekada se zvao Rap Monster, a baš kao i Suga, došao je iz svijeta nezavisnog, underground repa, što je bila snažna podloga za "oštricu", društveni komentar i snagu indie izravnosti koju su BTS doveli u K-Pop. Već prvi singl "No More Dream" bio je krik učenika koji se ubijaju sjedeći za knjigama, a na kraju ne uspijevaju ostvariti svoje snove.

Dvije godine nakon što je debitirao kao lider i reper BTS, RM aka Rap Monster objavio je prvi solo mixtape "RM", razvijajući vlastitu rap karijeru paralelno s repanjem u boy bendu. Engleski je izbrusio gledajući "Prijatelje" na TV-u s mamom, a to mu je pomoglo u suradnjama s poznatim američkim izvođačima kao što su Wale, Krizz Kaliko, Warren G, Fall Out Boy i Lil Nas X.

BTS | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL
Pisanjem stihova intenzivno se počeo baviti pod utjecajem Eminema, a 2007. godine, kao 13-godišnjak, počinje repati. Bio je jedan od najboljih učenika u državi, iznimno visoke inteligencije, a sve to spojio je s pronalaskom svoje pozicije na underground sceni, gdje je nastupao pod imenom Runch Randa. Ime Rap Monster odabrao je kao vježbenik idol grupe, što su svi protumačili da "repa kao čudovište", iako je on želio reći da "repa non-stop".

Zbog toga je 2017. i službeno promijenio svoj stage name u RM, što se može tumačiti i kao "Real Me". RM se kao solo izvođač posebno nametnuo svojim hvaljenim drugim mixtapeom "mono", sedam pjesama na korejskom i engleskom jeziku koje RM naziva "playlistom".

Kako god da izdanje nazivali, "mono" je također upao na Billboard (26. mjesto), a kritika ga je hvalila kao otkriće ranjivosti, nesigurnosti i usamljenosti jedne K-Pop zvijezde na solo putovanju žanrom koji najviše voli. J-Hope se nazvao Nada jer želi biti "izvor svjetlosti i nade svim svojim fanovima", a Suga za svoje solo uratke koristi nadimak Agust D (DT kao skraćenica od njegovog rodnog grada Daegu Town i "Suga" napisano naopako).

Maknae V kod fanova ima nadimak Alien/svemirac, kao najveći ekscentrik u grupi. Što je maknae? Svaka K-Pop grupa, muška i ženska, ima svoje strogo definirane pozicije - glavni pjevač i glavni reper imaju više minutaže i scenskog prostora od lead pjevača i lead repera. Lider je najstariji u grupi, vođa K-pop postrojbe, vizual je najzgodniji, a najmlađi nosi korejski termin - maknae. Uspjeh je slađi ako znamo da su još 2013. bili potpuni autsajderi.

BTS | Author: REUTERS REUTERS
Pojavili su se s tad malom izdavačkom kućom čije je ime odavalo očekivanja - Big Hit Entertainment, kompanijom zasjenjenom vladavinom "velike trojke" (SM, YG i JYP Entertainment). Trebale su proći dvije godine da se probiju u mainstream, što se dogodilo nakon pobjede u TV emisiji "The Show" 2015. Dvije godine kasnije kročili su na američko tržište, gdje im je Billboard dodijelio nagradu za najveću grupu na društvenim mrežama - pobijedili su imena kao što su Justin Bieber, Selena Gomez i Ariana Grande.

RM, Jin, Suga, J-Hope, Jimin, V i Jungkook su zajedno s Big Hit Entertainment razvili čitavi paralelni svemir (Bangtan Universe - BTS Universe - BU) kao nadopunu svojih pjesama, u kojem šire značenje stihova te dodatno razrađuju teme izgubljenosti i nesigurnosti mladih. Sve to kroz alter ega u stripu i knjizi ("HYYH: The Notes 1"). Odana vojska fanova naziva se A.R.M.Y., što je također jedan od bizarnijih akronima u K-Popu, a znači doslovno Adorable Representative MC for Youth. Prema podacima iz 2017. godine, svaki 13. turist koji je posjetio

Južnu Koreju to je učinio zbog BTS. A onda je u kolovozu 2019. objavljeno nešto strašno: prvi put nakon 2013. godine, BTS odlazi na dugi godišnji odmor! Samo na zadnjoj svjetskoj turneji "Love Yourself: Speak Yourself Tour" digli su stotinjak milijuna dolara pa su konačno, dok im još ne iscure dvadesete godine života, dobili priliku trošiti i uživati.

Nakon mladosti provedene u vježbeničkim domovima, gdje su od zore do ponoći učili pjevati, repati i plesati, spavajući zajedno i dišući isti zrak čitavo desetljeće, odoše se odmoriti. Iako u K-Popu pojam "come back" može značiti povratak izvođača s posve novim konceptom nakon svega nekoliko mjeseci izbivanja sa scene, za sada nije poznato koliko će fanovi morati čekati na povratak najvećih. Sigurno je samo to da će ih sigurno - čekati.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:43 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • Dionysus 11:26 03.Studeni 2019.

    Maknae (najmlađi član) je Jungkook. A što se tiče odmora, njihov odmor je gotov. Imali su mjesec dana uživancije od 11.8. do 11.9. a onda su snimili svoj reality show na Novom Zelandu, izdali novi singl (Make it Right ft. ... prikaži još! Lauv). Trenutno rade na sljedećem mini albumu iz Map of the Soul (Mapa Duše) serije, navodno će se zvati MotS: Shadow. I ne, neće se mijenjati ustav za njih, Jin iduće godine počinje služiti zasigurno. Pitanje je samo hoće li mu se pridružiti i ostatak benda.

  • HopeWorld 21:59 01.Studeni 2019.

    V nije maknae i leader nemora nužno biti najstariji hahahahahaha