Kultura
3372 prikaza

Morgan Freeman otkrio što mrzi u "Iskupljenju u Shawshanku"

The Shawshank Redemption
Youtube
Freemanu je knjiga po kojoj je film snimljen i danas najdraža uopće, a onda su mu slomili srce filmom

Za film "Iskupljenje u Shawshanku" Morgan Freeman je 1995. bio nominiran za Oscara za najboljeg glumca. Bila je to jedna od čak sedam nominacija za Oscara za film koji je pobrao uspjeh i na TV-u, DVD-u, VHS-u, Blue Rayu... U vrlo kratko vrijeme nakon premijere ušao je među filmske klasike. Pa ipak, na kino ulaznicama zaradio je samo 18 milijuna dolara.

Za tako ambiciozan projekt i s budžetom od 25 milijuna dolara, to je bio neuspjeh, a posebno je njime razočaran bio Freeman. Njemu je novela Stephena Kinga "Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku" i danas najdraža knjiga uopće, što nešto i znači s obzirom da sad ima već 79 godina. U film se unio dušom i srcem, a onda su mu to isto srce slomili.

Odranije je bilo poznato da je bio jako nesretan zbog naslova koji su odabrali za film, a sad je to pobliže objasnio i za Seth Meyersov šou na NBC TV-u. Producentima je prigovorio čim je čuo kakva im se ideja mota po glavi oko naslova filma. "Mislim, pa nećete odabrati 'Iskupljenje u Shawshanku' ako imate već Ritu Hayworth!?", uzrujao se i u emisiji.

Producente je nagovarao da u naslov stave cijeli naslov Kingovog književnog djela, "Rita Hayworth i iskupljenje u Shawshanku". "Požalio sam im se, a oni su rekli: 'To neće stati na ploče iznad ulaza u kina.' Rekao sam im: 'Pa što? Stavite onda samo Rita Hayworth...' Ali oni se s time nisu složili i (filmu) je trebalo neko vrijeme da ga se primijeti."

Film je danas najbolje ocijenjen film na IMDB-u s ocjenom od 9,3. Malo iza njega je "Kum". Jedna od niza anegdota vezanih uz fim je i ona kako je redatelj Frank Darabont uopće kupio prava od Stephena Kinga za roman od kakvih stotinjak stranica. Navodno mu je Darabont 1984. platio 5651 dolar, tko zna kako su došli do te cifre, da King taj ček nikada ne bi unovčio nego uokvirio.

Bili su si dobri prijatelji pa mu ga je King nakon nekoliko godina čak i poslao nazad. Prema nekim tumačenjima povodom premijere filma. King je napisao Darabontu posvetu: "Ovo ti je u slučaju da ti nekad zatreba novac za jamčevinu. S ljubavlju, Steve."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.