Kultura
122 prikaza

Nagrada Fric: Kreće druga godina ciklusa

Dodjela nagrade Fric
Marko Lukunić (PIXSELL)
I ove i prošle godine popis romana koji kandidiraju za nagradu čini između 85 i 90 posto naslova

Druga godina je godina kad se uz prvo ponavljanje događaja kod nas stječe atribut tradicionalnog, uvjerili ste sami u to više puta kroz druge tradicionalne dane šljiva i rakija ili druge tradicionalne dane krumpira ili nešto treće, i to se ne čini iz humorističnih ili ironijskih razloga. Bit će da je to lijep signal popularne žudnje za tradicijom i formalnog legitimiranja lojalnosti toj ideji koja je dvojbena kao malo što, jer tradicija je uvijek izmišljena i partikularno usvojena. U suprotnom bismo tradicionalno živjeli u pećinama.

Naravno, uz to se ističe i kontinuitet, ali, ruku na srce, prvo ponavljanje već unosi nekakav, doduše ne još jasno prepoznat, ali red. U umjetnosti postoji problem drugog djela. Prvo djelo u pravilu predstavlja autora i u pravilu donosi ako išta vrijedi svjež i uglavnom heterogen materijal nastao tijekom čekanja na prvu objavu, dok se drugo djelo iščekuje kao ono koje će jasno ocrtati poetički profil i pokazati smjer umjetničkog razvitka.

Dodjela književne nagrade Fric | Author: Marko Lukunić (PIXSELL) Marko Lukunić (PIXSELL)

U slučaju uspješnih prvijenaca, druga objava je posebno zahtjevna i rijetki autori ne osjete taj pritisak iščekivanja. Nagrada Fric je ušla u svoju drugu godinu. Tek za koju godinu ćemo je zvati tradicionalnom, što je naš skromni prilog ozbiljnosti i pojmovnom čišćenju. Za razliku od uspješnog autora, uspješnoj nagradi, a neskromno smatramo da je prva godina Nagrade Fric bila uspješna, je lako: treba samo ponoviti formulu od lani, dorade, jer za njih uvijek ima mjesta ako ste dinamični i u dosluhu s jurećim vremenom, su kozmetičke prirode.

Od već obavljenih preinaka moramo istaknuti da je u žiri kooptiran Hrvoje Klasić i da je Goran Gavranović napustio žiri, a umjesto njega da je član žirija, ispred organizatora, tjednika Express, postao Igor Vikić. Osim njih, žiri čine i predsjednica Biljana Romić, Hana Jušić, Dubravko Lepušić i Boris Rašeta. Sponzor nagrade je i nadalje Barcaffe, a iznos je ostao isti: dobitnik/ca će biti nagrađen s 10.000 eura bruto. Promijenili smo malo doba dodjele nagrade.

Kako je kraj godine vrlo intenzivno razdoblje u književnom svijetu, redaju se Interliber, Pulski sajam, pa predbožićno-novogodišnji šušur i posljedična buka, adventska raspojasanost, Nagrada Fric bit će dodijeljena tijekom siječnja, dakle, na samom početku 2019. godine. Popis knjiga koje su u roku pristigle na adresu organizatora i koje zadovoljavaju kriterije propisane Pravilnikom nalazi se na FB stranici Književna nagrada Fric. Može se primijetiti kako je u okviru proznih fikcijskih vrsta roman i dalje prestižan žanr.

Nagrada Fric Književnost Kultura Fric bira prozu koja nema milosti ni za koga

Naime, i ove i prošle godine popis romana koji kandidiraju za Nagradu čini 85-90 posto naslova. Zbirke priča, unatoč stalnim prognozama kako brzo vrijeme traži kratke forme podobne za čitanje, ostaju manjina objavljenih i prijavljenih naslova. Razlog tome treba tražiti i u njihovu skromnijem komercijalnom dosegu. No za konstatirati je da književnost kao da postaje točka otpora akceleraciji života, ono izdvojeno i posvećeno doba kad se svijet sužava, a vjerojatno i proširuje, na stranice knjige, na čitanje ritmom kojim se čitatelj časti, otetim vremenom.

Ove godine samo jedna autorica, produktivna Marina Šur Puhlovski, kandidira s dva naslova, romanima "Igrač" i "Divljakuša". 40 posto prijavljenih naslova ispisale su autorice, što je lijep postotak koji je prije desetak godina bio puno, puno manji. U žanru kratkih priča autorica čak dominiraju. Bude li se ova činjenica ponavljala, trebat će istražiti taj fenomen.

Većinu regionalnih naslova u konkurenciji objavio je sarajevski Buybook, hrvatski izdavači se samo sporadično upuštaju u te objave, a razlog vjerojatno leži u tome što Ministarstvo kulture u pravilu ne podržava njihovu objavu, što je smiješno, jer se objave s drugih jezika podržavaju. Po sudu potpisnika ovoga teksta ove godine teško da ima favorita, no to će pažljivo procjenjivati žiri.

Prošlih godina kao da su se kvalitetom izdvojili romani Kristiana Novaka "Ciganin, ali najljepši" i "Sjećanje šume" Damira Karakaša, koji su na kraju dobili i najviše priznanja, a oba su završila i na kazališnim scenama kao uspješne predstave, što je trend koji će, nadamo se, trajati. Za sada, svim kandidatima čestitamo, a žiriju želimo dobre oči i godinu uspješnu kao lanjsku.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.