Kultura
685 prikaza

Neil Young: 57 godina svoje glazbe javno objavio na netu!

Neil Young
YouTube
Pogledajte gdje sad slobodno možete naći 50-ak objavljenih, 10-ak neobjavljenih albuma, filmove...

Neil Young je u glazbi već 57 godina i u tom razdoblju samostalno je objavio 39 studijskih albuma, osam live-albuma, tri kompilacije, četiri soundtracka... Sve to bez bendova u kojima je desetljećima nastupao; "Buffalo Springfield", "Crosby, Stills, Nash & Young", "Crazy Horse" i drugih.

Pa još kad se tome doda suradnja s Pearl Jam u godinama kad su ovi tek pekli zanat zvijezda u usponu do svjetske slave žestokog rocka, važnost Neila Younga u ispisivanju popularne glazbe današnje civilizacije, kulture uopće, skoro da je nemoguće izmjeriti. A taj čovjek sada je učinio to da je na internetu objavio svoje digitalne arhive, gdje cijeli svijet može neograničeno slušati njegovu glazbu. Na stranicu njegovog arhiva možete doći preko ovog linka.

Kurt Cobain A nije rat Kultura Jedna stvar koja se dogodila 1991. je sve promijenila

Istodobno je objavio i svoj najnoviji album, akustični "The Visitor", što je sve proslavio koncertom u mjestašcu Omemee u Ontariju u Kanadi, uz obale jezera Kawartha. Riječ je o bila o koncertu u dvorani Coronation Hall i samo 225 posjetitelja koliko ih je unutra stalo. Uopće potez Neila Younga s objavljivanjem kompletnog glazbenog opusa na internetu apsolutno je nezabilježen za glazbenika njegovog kalibra.

Pritom je na svojoj glazbenoj arhivskoj stranici objavio i 10 ranije nikada objavljenih albuma, nekoliko nikad prikazanih filmova, pa i njegov koncert u Ontariju kojim je to sve predstavio svijetu objavljen je na internetu, te ga možete pogledati ovdje. Neki od do sada nikada objavljenih albuma su Chrome Dreams, Homegrown and Oceanside Countryside, Odeon Budokan, The Boarding House i Solo Trans.

"Riječ je o projektima koje nisam objavljivao iz ovih ili onih razloga, a mnoge pjesme s tih albuma tijekom povremeno su se pojavljivale na drugim albumima kako je prolazilo vrijeme", napisao je Young. "Ovaj arhiv je smišljen tako da bude živi dokument koji će se nadopunjavati i uključivati svaku novu snimku i film kako koji bude nastajao."

Autoportret Mario Grobenski Glazba i slike Kultura Koprivničanin je uslikao sve bitne rokere, od Cobaina do Ramonea

Otkako je 1966. ušao u Buffalo Springfield, potom 1969. objavio svoj solo-prvijenac "Neil Young", nastupio na Woodstocku, Neil Young je u svojih 72 godine života surađivao s... pa, teško je reći s kime nije; Who, Bob Dylan, Tom Petty, Chuck Berry, David Bowie, Pearl Jam, Red Hot Chili Peppers, Nine Inch Nails, Metallica, REM, Paul McCartney...

Netko je nekada možda i uspio posložiti kompletan popis. Pet njegovih albuma Rolling Stone je 2003. uvrstio u svoju listu 500 najboljih albuma svih vremena. Smatra ga se, između mnoštva drugih spektakularnih naslova, i "kumom grungea". A uza sve to Neil Young je svih tih desetljeća i istaknuti aktivist za ekologiju, ljudska prava, protiv klimatskih promjena, protiv Trumpa, imao je veliku tvrtku za vlakove-igračke (valjalo bi provjeriti spominje li ga ikad Sheldon Cooper u "Teoriji Velikog praska") i štošta drugo.

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.